0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złMIKROCHELAT FE 13 5KG
- Waga: 5.50 KG
- Dostępność: Wysyłka w ciągu 1-2 dni
- Dostępna wysyłka: Paczkomat, Kurier, Odbiór osobisty
- Producent: Intermag
- Stawka VAT: 8%
- Numer certyfikatu ekologicznego: EU 2018/848
JEDNA PRZESYŁKA DO 30 KG
MIKROCHELAT Fe-13 5KG
Mikrochelat Fe-13 zawiera 130 g/kg (13%) żelaza w pełni schelatowanego przez EDTA. Żelazo (Fe) w formie chelatu jest szybciej wchłaniane, przemieszczane i przyswajane przez rośliny niż żelazo dostarczane roślinom w innych formach. Nawóz korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu.
Mikrochelat Fe-13 stosowany profilaktycznie w uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do żelaza (np. fasola, buraki, kapusty, brokuł, kalafior, szpinak, pomidor, papryka, truskawka, rośliny kwasolubne uprawiane na glebach o odczynie obojętnym lub zasadowym) – jest najefektywniejszym źródłem żelaza. Jest też niezbędny w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność żelaza dla roślin (wysokie pH, wysoka zawartość manganu, brak tlenu w strefie korzeniowej). Skutecznie zapobiega powstawaniu niedoboru żelaza w roślinach.
Mikrochelat Fe-13 stosowany interwencyjnie skutecznie likwiduje niedobór żelaza oraz ogranicza negatywne skutki wystąpienia takiego okresowego niedoboru. Dokarmianie interwencyjne jest konieczne w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru żelaza na roślinach lub gdy wyniki analizy materiału roślinnego wskazują na zbyt niską zawartość żelaza (ukryte niedobory).
Składniki | g/kg | % (m/m) |
Żelazo (Fe) schelatowane przez EDTA | 130 | 13,0 |
Interwencyjnie – stosować MIKROCHELAT™ Fe-13 w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru żelaza na roślinach lub po zdiagnozowaniu zbyt niskiej zawartości tego składnika w roślinach, a także w przypadku zalania systemu korzeniowego.
Zabiegi wykonywać co 3–5 dni do ustąpienia niedoboru. Stosować MIKROCHELAT™ Fe-13 w dawce:
Profilaktycznie – stosować MIKROCHELAT™ Fe-13 w terminach i dawkach przedstawionych poniżej w tabeli Ad.1.
Zalecenia szczegółowe (skład pożywki oraz częstotliwość aplikacji) powinny uwzględniać wymagania pokarmowe roślin oraz warunki agrotechniczne i klimatyczne prowadzonej uprawy (w tym rodzaj podłoża).
W obliczeniach trzeba uwzględnić zawartość żelaza (Fe) w innych nawozach stosowanych do sporządzania pożywki oraz w wodzie użytej do przygotowania pożywki.
Opryskać glebę roztworem przed siewem lub sadzeniem rozsady bądź stosować łącznie z innymi nawozami doglebowymi. W przypadku drzew owocowych (np. grusza) wykonać oprysk gleby po ruszeniu wegetacji lub w innym zalecanym terminie. Oprysk (grubokroplisty) gleby wykonywać w dni pochmurne i wilgotne lub w czasie deszczu. Zalecana ilość MIKROCHELAT™ Fe-13 w całym sezonie wegetacyjnym:
Ad.1. Zabiegi dolistne – Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
Przy niskiej wilgotności powietrza unikać stosowania roztworu o stężeniu przekraczającym 0,15% (1,5 kg nawozu/1000 l wody). Stosując dolistnie w uprawach pod osłonami nie przekraczać stężenia 0,15%.
PSZENICA OZIMA |
|
◇/◆ Jesień: faza 3.–6. liścia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 6,5, w przypadku wystąpieniu objawów niedoboru żelaza, a także gdy istnieje potrzeba wzmocnienia kondycji roślin. |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ Wiosna: krzewienie Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 6,5, w przypadku wystąpieniu objawów niedoboru żelaza, a także gdy istnieje potrzeba wzmocnienia kondycji roślin. |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ wzrost źdźbła Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 6,5, w przypadku wystąpieniu objawów niedoboru żelaza, a także gdy istnieje potrzeba wzmocnienia kondycji roślin. |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
0,5–1 kg/ha |
PSZENICA JARA |
|
◇/◆ rozwój liści – krzewienie Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 6,5, w przypadku wystąpieniu objawów niedoboru żelaza, a także gdy istnieje potrzeba wzmocnienia kondycji roślin. |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ wzrost źdźbła Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 6,5, w przypadku wystąpieniu objawów niedoboru żelaza, a także gdy istnieje potrzeba wzmocnienia kondycji roślin. |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 6,5, w przypadku wystąpieniu objawów niedoboru żelaza, a także gdy istnieje potrzeba wzmocnienia kondycji roślin. |
0,5–1 kg/ha |
PSZENŻYTO OZIME |
|
◇ Jesień: faza 3.–6. Liścia ◇ Wiosna: krzewienie ◇ wzrost źdźbła ◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
0,5–1 kg/ha |
PSZENŻYTO JARE |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◇ wzrost źdźbła ◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
0,5–1 kg/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5–1 kg/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY jary |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5–1 kg/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5–1 kg/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY jary |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5–1 kg/ha |
ŻYTO OZIME |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
0,5–1 kg/ha |
ŻYTO JARE |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
0,5–1 kg/ha |
OWIES |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◇ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego |
0,5–1 kg/ha |
RZEPAK OZIMY |
|
Jesień: Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 7, w przypadku wystąpieniu objawów niedoboru żelaza, a także gdy istnieje potrzeba wzmocnienia kondycji roślin. |
0,5–1 kg/ha |
Wiosna: Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 7, w przypadku wystąpieniu objawów niedoboru żelaza, a także gdy istnieje potrzeba wzmocnienia kondycji roślin. |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia |
0,5–1 kg/ha |
RZEPAK JARY |
|
◇/◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia |
0,5–1 kg/ha |
SŁONECZNIK |
|
◆ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) ◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33) ◇ początek rozwoju pąków (BBCH 51–53) |
0,5–1 kg/ha |
LEN |
|
◆ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) ◆ początek wzrostu pędu – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30–35) ◇ widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 51–55) |
0,5–1 kg/ha |
KUKURYDZA |
|
◆ faza 2.–6. liścia (optymalny termin zabiegu to 4 liście) ◆ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy |
0,5–1 kg/ha |
BURAK CUKROWY |
|
◆ początek rozwoju liści ◆ początek zakrywania międzyrzędzi ◇ początek rozwoju korzenia spichrzowego |
0,5–1 kg/ha |
ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości |
|
◆ początek wzrostu pędów i liści (wysokość roślin ok. 10 cm) ◆ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) ◇ początek wzrostu bulw ◇ bulwy osiągają ok. 50% finalnej masy |
0,5–1 kg/ha |
SOJA |
|
◆ rozwój pierwszych liści trójlistkowych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,2–1 kg/ha |
GROCH |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,2–1 kg/ha |
FASOLA |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,2–1 kg/ha |
BÓB |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,2–1 kg/ha |
BOBIK |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,2–1 kg/ha |
ŁUBIN |
|
◆ tworzenie rozety ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,2–1 kg/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad |
|
◇/◆ Wiosna: rozwój liści Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 7 (pomiar w wodzie). |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 7 (pomiar w wodzie). |
0,5–1 kg/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ faza „mysie ucho” |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła |
0,5–1 kg/ha |
◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
JABŁOŃ – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◆ faza „mysie ucho” |
0,5–1 kg/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację |
|
◇/◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 7 (pomiar w wodzie). |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ 2. rok – wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
0,5–1 kg/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych zrazami |
|
◇/◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 7 (pomiar w wodzie). |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 7 (pomiar w wodzie). |
0,5–1 kg/ha |
GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ faza „mysie ucho” |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o wysokim pH (›7,5). |
0,5–1 kg/ha |
CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
CZEREŚNIA – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◇ rozwój pąków kwiatowych ◇ rozwój zawiązków owoców |
0,5–1 kg/ha |
WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. 30% typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. 30% typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. 30% typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. 30% typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
AGREST |
|
◆ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców ◇ po zbiorze owoców |
0,2–1 kg/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych |
|
◆ Wiosna: wznowienie wegetacji – rozwój liści ◇ pędy osiągają ok. 1/2 docelowej długości ◇ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów ◆ wzrost i dojrzewanie owoców – do pierwszego zbioru |
0,2–1 kg/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich |
|
◆ pękanie pąków ◇ rozwój liści i pędów ◇ początek rozwoju kwiatostanów ◆ wzrost i dojrzewanie owoców – do pierwszego zbioru |
0,2–1 kg/ha |
PORZECZKA |
|
◆ pękanie pąków (BBCH 07–09) ◇ rozwój liści i pędów (BBCH 15–35) ◆ wytworzonych 70–90% owoców(BBCH 77–79) |
0,2–1 kg/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacja bez fertygacji – plantacje owocujące |
|
◆ pękanie pąków ◇ początkowy rozwój liści i kwiatostanów ◇koniec kwitnienia / początek rozwoju owoców |
0,2–1 kg/ha |
|
0,2–1 kg/ha |
0,2–1 kg/ha |
|
WINOROŚL |
|
◆ początek rozwoju liści i nowych pędów ◆ rozwój kwiatostanów ◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu |
0,5–1 kg/ha |
TRUSKAWKA |
|
◆ Wiosna: rozwój liści i koron ◇ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon |
0,2–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje owocujące |
|
◆ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści, 2 zabiegi co 7–14 dni ◇ po zbiorach owoców, 1–2 zabiegi co 10–14 dni |
0,2–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie |
|
◇ Lato w roku sadzenia: po adaptacji roślin do warunków polowych – rozwinięty 5.–8. Liść ◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji ◆ początek rozwoju kwiatostanów |
0,2–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie |
|
◇ po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. Liść ◇/◆ rozwój liści i kwiatostanów |
0,2–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach. |
|
◇ po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. Liść ◆ rozwój liści ◆ dalszy rozwój liści i początek rozwoju pierwszych kwiatostanów ◇ rozwój i dojrzewanie pierwszych owoców ◆ okres owocowania: 1–2 zabiegi co 14–21 dni |
0,2–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych |
|
◆ Wiosna: rozwój liści ◇ Wiosna: początek wzrostu rozłogów ◇ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,2–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych |
|
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: rozwój liści |
0,2–1 kg/ha |
◇ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: początek wzrostu rozłogów |
0,2–1 kg/ha |
◇ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,2–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo |
|
◆ Wiosna: rozwój liści ◇ Wiosna: początek wzrostu rozłogów ◇ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,2–1 kg/ha |
POMIDOR |
|
◆ rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17) ◇ widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53) ◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) ◇ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 3.–5. gronie (BBCH 73–75) |
0,2–1 kg/ha |
PAPRYKA |
|
◆ rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17) ◇ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19) ◇ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53) ◆ 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) |
0,2–1 kg/ha |
OGÓREK |
|
◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15) ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) ◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
0,2–1 kg/ha |
DYNIA |
|
◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15) ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) ◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
0,2–1 kg/ha |
WARZYWA CEBULOWE |
|
◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15) ◇ początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) |
0,2–1 kg/ha |
BROKUŁ |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◇ wzrost liści |
0,2–1 kg/ha |
KALAFIOR |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◇ wzrost liści |
0,2–1 kg/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◇ początek formowania się główki |
0,2–1 kg/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◇ początek formowania się główki |
0,2–1 kg/ha |
KAPUSTA WŁOSKA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◇ początek formowania się główki |
0,2–1 kg/ha |
KAPUSTA PEKIŃSKA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ początek formowania się główki ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
0,2–1 kg/ha |
KAPUSTA BRUKSELSKA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◇ wzrost pędu głównego i liści ◇ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) |
0,2–1 kg/ha |
KALAREPA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
0,2–1 kg/ha |
RZODKIEWKA |
|
◆ po wschodach roślin – rozwój liści |
0,2–1 kg/ha |
JARMUŻ |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost pędu głównego i liści ◇ intensywny wzrost masy liściowej |
0,2–1 kg/ha |
MARCHEW |
|
◇ faza 3.–4. liścia właściwego (BBCH 13–14) ◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) ◇ korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) |
0,2–1 kg/ha |
PIETRUSZKA |
|
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) ◆ korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) ◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) |
0,2–1 kg/ha |
PASTERNAK |
|
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) ◆ korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) ◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) |
0,2–1 kg/ha |
SELER |
|
◇ faza 5.–6. liścia właściwego (BBCH 15–16) ok. 7 dni po wysadzeniu rozsady ◇ faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 19/41) ◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
0,2–1 kg/ha |
BURAK ĆWIKŁOWY |
|
◇ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) ◇ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) |
0,2–1 kg/ha |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH WIELOLETNICH |
|
◆ w okresie wiosenno-letnim 2–4 zabiegi co 7–14 dni |
roztwór 0,25–0,3% |
SZKÓŁKI ROŚLIN SADOWNICZYCH |
|
◆ w okresie wiosenno-letnim 2–4 zabiegi co 7–14 dni |
roztwór 0,25–0,3% |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH JEDNOROCZNYCH |
|
◆ w początkowych fazach rozwoju 1–3 zabiegi co 7–14 dni |
roztwór 0,25–0,3% |
TRAWNIKI |
|
◆ w okresie wiosenno-letnim 4–7 zabiegów co 7–14 dni |
roztwór 0,25–0,3% |
POLA GOLFOWE |
|
◆ w okresie wiosenno-letnim 4–7 zabiegów co 7–14 dni |
roztwór 0,25–0,3% |
ROŚLINY OZDOBNE |
|
◆ w okresie wiosenno-letnim 3–5 zabiegów co 7–14 dni |
podlewanie |