0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złSubstancja czynna stosowana jest w uprawie ziemniaka i wielu roślin warzywnych do zapobiegania chorobom grzybowym. Ten fungicyd ogranicza m.in. zarazę ziemniaka, kiłę kapusty, alternariozy i mączniaki. Substancja czynna fluazynam oddziałuje wielokierunkowo na zwalczane patogeny.
Grupa chemiczna: pochodne aniliny
Rok wprowadzenia na rynek: 1990
Rodzaj formulacji: SC, WG
Sposób działania: powierzchniowy
Fluazynam hamuje procesy oddychania i wytwarzania energii przez patogeny grzybowe oraz kiełkowanie ich zarodników. Zabezpiecza chronione tkanki przed wnikaniem grzybów do ich wnętrza. Charakterystyczne dla fluazynamu jest długotrwałe utrzymywanie się na powierzchni blaszki liściowej, nawet mimo występowanie niekorzystnych warunków atmosferycznych.
Substancja czynna przeznaczona jest do stosowania zapobiegawczego. Optymalną temperaturą stosowania środków zawierających fluazynam jest 12-20oC. Zabiegów nie powinno się przeprowadzać tuż przed deszczem i po nim, na mokre rośliny. Zalecana względna wilgotność powietrza w czasie zabiegów to ok. 60%. Środki stosować poza okresem aktywności pszczół, a więc wieczorem, po zakończeniu oblotu upraw.
Rośliny rolnicze:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny rolnicze:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny ozdobne:
Zwalczane agrofagi: