TRICHODERMA HARZIANUM - DZIAŁANIE, MOŻLIWOŚCI STOSOWANIA

Trichoderma harzianum to mikroorganizm stosowany jako biologiczna substancja czynna. Fungicyd biologiczny do stosowania w uprawach warzywnych przed chorobami powodowanymi przez grzyby oraz organizmy grzybopodobne. Chroni system korzeniowy roślin przed patogenami z rodzaju:

  • Fusarium,
  • Pythium,
  • Rhizoctonia,
  • Sclerotinia.
6,80zł
-17%
-201,00zł
999,00zł
1200,00zł
-74%
-1212,00zł
430,00zł
1642,00zł
-5%
-20,00zł
430,00zł
450,00zł
657,20zł
Brak w magazynie
276,10zł
Brak w magazynie
302,40zł
Brak w magazynie

Zawartość Trichoderma harzianum w preparatach Trianum:

  • TRIANUM-P: Trichoderma harzianum T-22 – 1 x 109 zarodników/g
  • TRIANUM G: Trichoderma harzianum T-22 – 1,5 x 108 zarodników/g

W jaki sposób działa Trichoderma harzianum?

Prawidłowe zastosowanie Trichoderma harzianum powoduje wykształcenie pożytecznej grzybni, która pokrywa korzenie roślin i chroni je przed patogenami pochodzenia grzybowego. Substancja pozwala uwolnić niektóre związane składniki odżywcze i umożliwić ich przyswajanie przez rośliny. Pierwiastki kluczowe, takie jak mangan, mają ogromne znaczenie dla odporności roślin na choroby.

Jak stosować Trichoderma harzianum?

Mikroorganizm pożyteczny Trichoderma harzianum jest skuteczny w różnych warunkach środowiskowych:

  • rozwija się w szerokim zakresie temperatur od ok. 8 do 34oC,
  • w szerokim zakresie odczynów pH (4–8),
  • na różnych typach podłoży,
  • na korzeniach wielu gatunków roślin.

Prawidłowe działanie środka można uzyskać stosując go w uprawach jak najwcześniej.

Mechanizmy, na których opiera się działanie Trichoderma harzianum:

  • konkurencja o miejsce z organizmami chorobotwórczymi,
  • konkurencja o składniki pokarmowe z organizmami chorobotwórczymi
  • pasożytowanie na patogenach,
  • wzmacnianie rośliny,indukowanie odporności rośliny,
  • wspomaganie przyswajania związanych i niezwiązanych skadników odżywczych.

Zalecane stosowanie substancji biologicznej Trichoderma harzianum

Rośliny:

  • pomidor, papryka i inne warzywa psiankowate,
  • sałata i inne warzywa liściaste,
  • marchew i inne warzywa korzeniowe,
  • ogórek i inne warzywa dyniowate,
  • kapusta głowiasta biała i inne warzywa kapustne,
  • cebula i inne warzywa cebulowe,
  • rośliny ozdobne i rośliny rabatowe uprawiane w doniczkach,
  • zioła uprawiane w doniczkach.

Zwalczane agrofagi - przykłady:

  • zgnilizna korzeni maliny,
  • czerwona zgnilizna korzeni truskawki,
  • fuzaryjne więdnięcie pomidora,
  • rizoktonioza (czarna zgnilizna), np. rizoktonioza rzodkiewki,
  • fuzaryjna zgnilizna cebuli,
  • fuzaryjna zgorzel dyniowatych,
  • plamistość zgorzelowa korzeni marchwi,
  • miękka zgnilizna korzeni i podstawy pędów ogórka,
  • itp.