Porady Wpolu.pl

12-05-2023

Najpowszechniejszym sposobem na dostarczanie roślinom składników pokarmowych jest stosowanie nawożenia. W tym celu najczęściej stosuje się tzw. nawozy stałe, które przenikają z gleby wprost do wyższych partii plonów, przyczyniając się do tworzenia bujnych i owocnych zbiorów. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie rośliny i warunki środowiskowe zezwalają na taki sposób odżywiania. Dlatego też - aby zwiększyć efektywność procesów pielęgnacyjnych oraz aby spotęgować wzrost roślin - wprowadzono nową metodę fertygacji.

Zatem, automatyczny system nawadniania - jak działa? Jak dobrać odpowiedni dobór nawozów do fertygacji? Na co zwrócić uwagę w strefie działania instalacji nawodnieniowej?

Czytaj więcej ⋙
12-05-2023

Nawozy Kristalon to rozpuszczalne w wodzie nawozy mieszane NPK, które zawierają azot (N), fosfor (P) i potas (K) oraz niezbędne roślinom mikroelementy takie jak żelazo (Fe), molibden (Mo), miedź (Cu) czy bor (B). W zależności od proporcji tych pierwiastków mają oznaczenie kolorystyczne ułatwiające dobranie ich do rodzaju uprawy, a także fazy rozwoju rośliny. Zatem Kristalon - jaki kolor kiedy wybrać?

Czytaj więcej ⋙
19-04-2023

Kwasy humusowe zwane też kwasami próchniczymi są związkami organicznymi będącymi głównym składnikiem próchnicy, której zawartość decyduje o żyzności gleby. Dzielą się na frakcje: huminy, kwasy huminowe i kwasy fulwowe. Powstają w efekcie rozpadu materii organicznej na mniejsze cząsteczki. Substancja organiczna ulega stopniowemu rozkładowi w wyniku procesów mineralizacji, dostarczając glebie składników pokarmowych, które są niezbędne dla rozwoju i wzrostu roślin. Wpływają na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby, dlatego też warto stosować kwasy humusowe. Dodatkowo ogromną zaletą kwasów humusowych jest brak negatywnego wpływu na środowisko.

Czytaj więcej ⋙
11-04-2023

Sklepy ogrodnicze oferują nawet 50 odmian buraka ćwikłowego. Dlatego decyzja, którą wybrać, nie należy do najłatwiejszych. W nowym wpisie blogowym postaramy się przybliżyć Ci kilka najbardziej popularnych odmian buraka ćwikłowego (korzeniowego) w Polsce.

Jak przebiega uprawa buraka ćwikłowego? Które odmiany zasługują na uwagę i jaka odmiana polecana jest przez Konsumencki Lider Jakości?

Czytaj więcej ⋙
05-04-2023

Jak wyglądaja przędziorki? Jak rozpoznać ich żerowanie ? Jak je zwalczać? Przedstawiamy przydatne informacje o tym powszechnym szkodniku oraz zestawienie środków, które pomogą w pozbyciu się go z plantacji.

Czytaj więcej ⋙
15-03-2023

Posiadacze pięknych trawników, ogrodów warzywnych, sadów czy żywopłotów dobrze wiedzą, jak opłakane w skutkach może być suche i upalne lato. Noszenie wody w konewce na większych powierzchniach jest na tyle zbyt czaso- i pracochłonne, że wydaje się zupełnie pozbawione sensu. System nawadniania ogrodu to znacznie lepsze rozwiązanie. Co musisz o nim wiedzieć?

Czytaj więcej ⋙
15-03-2023

Niektóre opakowania po chemicznych środkach ochrony roślin, nawozach, środkach biobójczych czy adiuwantach są w świetle polskiego prawa traktowane jako odpady niebezpieczne dla zwierząt, ludzi i środowiska. Oznacza to konieczność utylizowania ich w sposób określony przez PSOR (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin). Co należy z nimi zrobić?

Czytaj więcej ⋙
14-03-2023

Sposób uprawy roślin i hodowli zwierząt ma ogromne znaczenie nie tylko dla branży rolnictwa, ale także - dla całej naszej planety. Stosowanie dotychczasowych metod oraz „wyciskanie” zasobów planety do cna sprawiły, że w głowach ekologów, polityków i samych rolników zapaliła się alarmująca lampka. W ten sposób powstała idea rolnictwa ekologicznego, który ma być bezpieczniejszym, efektywniejszym i optymalnym rozwiązaniem dla współczesnych gospodarstw.

Na czym polega rolnictwo ekologiczne? Jaki jest jego cel i jak na nowe przepisy zareagowała Polska?

Czytaj więcej ⋙
15-02-2023

Chwasty to poważne zagrożenie dla Twoich plonów. To one stanowią za "konkurencję", która kradnie składniki odżywcze, substancje czynne, wilgotność gleby i promienie słoneczne, osłabiając tym samym uprawę kukurydzy, która staje się słabsza i znacznie mniej obfitsza. Szacuje się, że intensywnie rosnące chwasty mogą sprawić, że zbiór plonów będzie mniejszy o nawet 20%. Dotyczy to zwłaszcza kukurydzy, w której występuje kilkadziesiąt gatunków chwastów - jednorocznych i wieloletnich. W jaki sposób je zwalczać? Jak powinna wyglądać efektywna ochrona kukurydzy?

Czytaj więcej ⋙
15-02-2023

Twoje plony narażone są na działanie wielu „wrogów” i „rywali”. Wśród chwastów i grzybów pojawiają się szkodniki, które bytują na roślinach, osłabiając je i przyczyniając się do ich wcześniejszego obumierania. Wśród tych najgroźniejszych i najpopularniejszych jest ćma bukszpanowa (Cydalima perspectalis), która — jak sama nazwa wskazuje — zamieszkuje głównie bukszpan i śmiało zasługuje na klasyfikowanie jako „inwazyjny gatunek motyla”.

W jaki sposób przebiega efektywne zwalczanie ćmy bukszpanowej? Jakie objawy mogą sygnalizować, że na Twoich plonach bytują te dorosłe motyle?

Czytaj więcej ⋙
14-02-2023

Parch jabłoni to choroba grzybowa dotycząca większości gatunków drzew owocowych - w tym jabłoni. Wywołuje je grzyb Venturia inaequalis. Parch obecnie uznawany jest za jedna z najbardziej pospolitych i najgroźniejszych chorób jabłoni, przyczyniając się do m.in. obniżenia jakości plonów oraz do osłabienia całych drzew. Jak wygląda zwalczanie parcha jabłoni i w jaki sposób wygląda profilaktyka oraz skuteczna ochrony roślin owocowych?

Czytaj więcej ⋙
25-01-2023

Alternarioza pomidora (ang. early blight of tomato) - lub inaczej sucha plamistość liści pomidora - to grzybowa choroba dotykająca pomidora. Przynależy do grupy alternarioz i wywołują ją Alternaria solani. Ten (niestety coraz częściej występujący) patogen atakuje i bytuje zarówno w ziemi, jak i na nasionach lub sadzonkach. Jej rozprzestrzenianiu sprzyjają krótkie okresy suszy. Jeśli zauważasz niepokojące zmiany na obszarach swoich plonów - być może dopadła je tajemniczo brzmiąca alternarioza pomidora.

To o niej dowiesz się więcej z poniższego wpisu.

Czytaj więcej ⋙
20-01-2023

Pietruszka korzeniowa (łac. Petroselinum crispum) to znane wszystkim warzywo, m.in. stanowiące skład słynnej „włoszczyzny”, która jest niezbędna do przygotowywania wielu dań – w tym gorącego bulionu. W pietruszce znajdziesz witaminę C, a także cenne składniki odżywcze – tj. żelazo, kwas foliowy, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan oraz olejki eteryczne. Przez wielu traktowana jest jako naturalny afrodyzjak. Tańszym zamiennikiem pietruszki jest pasternak, który posiada błonnik, żelazo, wapń, potas.

Czy wiesz, że obecnie na rynku istnieje aż... 14 odmian pietruszki korzeniowej? Zastanawiałeś się kiedyś, która z nich jest najlepsza, najbardziej wartościowa i najsmaczniejsza?

Czytaj więcej ⋙
13-12-2022

Siarka - zaraz obok azotu i fosforu - jest jednym z kluczowych składników pokarmowych, realnie wpływających na prawidłowy wzrost roślin. Zboża, chociaż potrzebują ją relatywnie mniej niż inne rośliny, nadal potrzebują nawozów, które uzupełnią ewentualne braki. Dlatego też rolnicy i ogrodnicy powinni bacznie obserwować objawy niedoboru siarki, wprowadzając środki, które dostarczą tego minerału i doprowadzą do bujnych i urodzajnych plonów.

Czytaj więcej ⋙
12-12-2022

Owies głuchy – gatunek zboża z rodziny wiechlinowatych. Powszechnie występuje w Eurazji i północnej Afryce. W Polsce jest to jeden z najpowszechniejszych i najbardziej pospolitych chwastów.

W dzisiejszym, nowym wpisie przyjrzymy się mu bliżej, podpowiadając, w jaki sposób się go pozbyć i dlaczego jego lekceważenie może przynieść opłakane skutki dla Twoich plonów.

Czytaj więcej ⋙