CHLOREK WAPNIA – ZASTOSOWANIE W ROLNICTWIE

Jakie zastosowanie w rolnictwie ma nieorganiczny związek chemiczny - chlorek wapnia (CaCl)? To dwuskładnikowy nawóz o bardzo dużym potencjale. Dostarcza roślinom wapnia, jednego z ważniejszych składników pokarmowych oraz chloru – cennego mikroelementu dla owoców i warzyw. Jedną z jego największych zalet jest niska cena, dlatego rolnicy i sadownicy chętnie wykorzystują ten nawóz do uzupełniania niedoborów pierwiastków w glebie. W tym artykule wyjaśniamy, jak i kiedy aplikować chlorek wapnia w rolnictwie.

Jak działa chlorek wapnia? Lepsza jakość owoców i dłuższa trwałość pozbiorcza

Chlorek wapnia w ofercie wpolu.pl

-10%
-7,90zł
72,00zł
79,90zł

Czy chlorek wapnia jest szkodliwy dla roślin?

Chlorek wapnia jest źródłem łatwo przyswajalnego wapnia — składnika niezbędnego w rolnictwie i ogrodnictwie.

Wapń ma ogromne znacznie zwłaszcza dla krzewów i drzew owocowych (głównie jabłoni). Jest niezbędny do rozwoju silnych, sprężystych ścian komórkowych, a co za tym idzie – zwiększania jędrności i wytrzymałości owoców. Mocne komórki roślinne gwarantują również większą trwałość przechowalniczą, odporność na uszkodzenia w czasie transportu, a także na choroby takie jak oparzeliny czy plamistość podskórna. Utworzona w ten sposób wyższa odporność owoców na pękanie i choroby przynosi jeden, pożądany efekt: szybszy i efektywniejszy wzrost owoców.

Duże znaczenie dla roślin ma także chlor. Zwiększa on przyswajalność różnych minerałów, bierze udział w procesie fotosyntezy oraz chroni przed rozwojem grzybów. Oprócz tego niedobór chlorków może prowadzić do niekompletnej syntezy białek w roślinach.

Kiedy stosować chlorek wapnia? Zastosowanie chlorku wapnia Czy chlorek wapnia jest szkodliwy dla roślin?

Jak działa chlorek wapnia? Zastosowanie chlorku wapnia

Aby zwiększyć ilość wapnia w glebie, zazwyczaj wykonuje się zabieg wapnowania (co 3-4 lata, po analizie gleby). Niestety, nawet odpowiednia zasobność podłoża w sadzie nie pokrywa zapotrzebowania owoców na Ca. Dlaczego? Ponieważ rozwijające się owoce konkurują o niego z rosnącymi pędami. Zadbanie o to, aby pędy zakończyły wzrost do końca czerwca to jeden ze sposobów na zniwelowanie niedoborów. Jednak to właśnie opryskiwanie drzew chlorkiem wapnia najefektywniej podnosi zawartość wapnia w owocach. (Przy okazji jest to jedna z najtańszych opcji dostarczania tego pierwiastka!) Dlaczego?

Chlorek wapnia ma stosunkowo największe stężenie Ca. Chociaż stosowany w czasie upałów może doprowadzić do niewielkich uszkodzeń liści, owoce wyjdą z tego bez szwanku (nawet w przypadku aplikacji bardzo wysokich dawek chlorku wapnia, dochodzących do 60 kg/ha).

Kiedy stosować chlorek wapnia? Zużycie chlorku wapnia

Najlepszym momentem na aplikację chlorku wapnia jest wieczór, gdy temperatura powietrza jest niższa, a wilgotność powietrza większa. Dzięki temu drzewa zdążą pobrać składniki odżywcze z preparatu zanim wstanie słońce, a ryzyko uszkodzenia liści zostanie zminimalizowane. Oprysk można też wykonać w chłodny i pochmurny dzień. W okresach suchej, upalnej pogody można dodać do roztworu preparat aminokwasowy w dawce 0,5 l/ha – dodatkowo poprawi to skuteczność i bezpieczeństwo zabiegu.

Opryski chlorkiem wapnia należy zacząć w połowie, a najpóźniej pod koniec czerwca i skończyć krótko przed zbiorem owoców. W sezonie warto wykonać 8-12 zabiegów co 8-11 dni. Liczba oprysków zależy od odmiany, wielkości plonowania i siły wzrostu drzew, a także ich podatności na gorzką plamistość podskórną (np. dla odmian bardziej wrażliwych takich jak Szampion, Ligol czy Jonagold zwiększamy częstotliwość zabiegów). Zalecana dawka chlorku wapnia to 3-8 kg/ha, w zależności od pogody i czasu.

Jak stosować Chlorek Wapnia?

Źródło grafiki: ciechgroup.com

 

 

 

Źródła:

  1. https://www.sadyogrody.pl/agrotechnika/103/nie_zaniedbujmy_nawozenia_wapniem,6217.html. [dostęp online: 17.06.2023].
  2. https://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorek_wapnia. [dostęp online: 17.06.2023].
Data dodania: 2023-07-07
Aktualizacja: 2023-07-13
W praktyce rolniczej znane są bakterie asymilujące azot z otoczenia, współżyjące z roślinami uprawnymi. Przykładowo, jedne są związane miejscowo z pewnymi częśc...
Zobacz również:
Rola azotu w rolnictwie jest niezwykle istotna. Jako przecież kluczowy składnik determinujący wzrost i zdrowie roślin. W tym kontekście pojawienie się preparatu...
Preparat Encera zawierający bakterie Gluconacetobacter diazotrophicus (Gd), został zbadany pod kątem jego zdolności do uzupełniania azotu w uprawie roślin. W od...
Parch jabłoni to choroba grzybowa dotycząca większości gatunków drzew owocowych - w tym jabłoni. Wywołuje je grzyb Venturia inaequalis. Parch obecnie uznawany j...
Zmiany klimatu oraz stosowanie monokultur zbożowych w ostatnich latach przyczyniły się do zwiększenia problematyczności pewnego szkodnika – skrzypionki zbożowej...