Polecany produkt
Polecany produkt
Polecany produkt

NAWÓZ POTASOWY — JAK WYBRAĆ I STOSOWAĆ?

Potas jest jednym z najważniejszych składników, wykorzystywanych zarówno w profesjonalnym rolnictwie, jak i hobbistycznym ogrodnictwie. Składnik ten odgrywa kluczową rolę w wielu funkcjach życiowych roślin, w tym w syntezie białek i fotosyntezie. Jego właściwe stosowanie może znacząco przyczynić się do zwiększenia plonów oraz do poprawy jakości uprawianych warzyw, owoców czy kwiatów. W jaki sposób go stosować, na co zwrócić uwagę i dlaczego Twój ogród tak bardzo potrzebuje potasu?

  1. Dlaczego potas jest ważny dla roślin?
  2. Rodzaje nawozów potasowych — który wybrać?
  3. Kiedy i jak stosować nawozy potasowe?
  4. Korzyści z regularnego stosowania nawozów potasowych
  5. Najczęstsze błędy w stosowaniu nawozów potasowych i jak ich unikać

Dlaczego potas jest ważny dla roślin?

Jako główny regulator procesów metabolicznych, potas wpływa na aktywność enzymatyczną, co z kolei oddziałuje na syntezę białek i produkcję ATP — głównego źródła energii dla roślin. Składnik ten jest także fundamentalny w procesie fotosyntezy, gdzie uczestniczy w efektywnym wykorzystaniu światła oraz zamianie dwutlenku węgla i wody w glukozę i tlen.

Dodatkowo potas odgrywa centralną rolę w regulacji gospodarki wodnej roślin, zwiększając ich odporność na suszę (m.in. poprzez regulowanie otwierania i zamykania aparatów szparkowych). Dzięki temu składnikowi rośliny lepiej radzą sobie w stresujących warunkach – tj. niskie temperatury czy wysokie zasolenie gleby.

Oprócz powyższych ekolodzy i ogrodnicy wskazują, że:

  • potas jest aktywatorem ponad 50, różnych enzymów,
  • zwiększa zawartość skrobi, cukru i pektyn w roślinach,
  • poprawia jakość warzyw korzeniowych (np. pomidorów).

Rodzaje nawozów potasowych — który wybrać?

Na rynku dostępne są różne rodzaje nawozów potasowych, w tym siarczan potasu, chlorek potasu oraz azotan potasu, które oferują wyjątkowe, unikalne korzyści.

  1. Siarczan potasu jest często preferowany ze względu na niską zawartość chloru, dlatego też jest odpowiedni dla roślin wrażliwych.
  2. Chlorek potasu to jedna z najbardziej koszt-efektywnych opcji, odpowiednia dla upraw o mniejszej wrażliwości.
  3. Azotan potasu, dostarczający zarówno azotu jak i potasu, jest idealny dla szybko rosnących upraw, potrzebujących intensywnego wsparcia.

Warto nadmienić, że na sklepowych półkach spotkać można zarówno nawozy do stosowania doglebowego, jak i nalistnego. Te pierwsze aplikuje się bezpośrednio do gleby, np. w formie stałej (granulaty, proszki). Te drugie z kolei rozpyla się bezpośrednio na liście roślin, omijając glebę.

Kiedy i jak stosować nawozy potasowe?

Stosowanie nawozów potasowych powinno być ściśle dostosowane do faz rozwojowych roślin oraz ich indywidualnych potrzeb. Sygnałem, że rośliny cierpi na niedobór potasu, jest np. zahamowany wzrost, cienkie przyrosty, zmatowienie liści czy fałdowanie się blaszek liściowych.

Jakie rośliny są najczęściej narażone na niedobór potasu?

  • Pomidory
  • Papryka
  • Zboża
  • Buraki
  • Ziemniaki
  • Rzepak
  • Groch

Optymalny czas aplikacji zależy od rodzaju uprawy; na przykład, rośliny jednoroczne, takie jak zboża, najczęściej nawozi się potasem na wczesnych etapach ich wzrostu, tak, aby wspierać rozwój korzeni.
W przypadku roślin wieloletnich tj. drzewa owocowe, potas jest często stosowany podczas i po okresie kwitnienia – głównie, aby wspomóc rozwój owoców.

Co musisz wiedzieć? Nawozy potasowe należy aplikować równomiernie, wokół strefy korzeniowej roślin, unikając bezpośredniego kontaktu nawozu z liśćmi i łodygami.

Ważne jest, aby nawóz był dobrze wymieszany z glebą lub rozpuszczony w wodzie, zwłaszcza jeśli stosuje się metodę nawadniania. Nie należy go stosować na zalanych i zamarzniętych glebach a dokładne dawkowanie i metoda aplikacji powinny być zawsze dostosowane do zaleceń producenta nawozu oraz wyników analizy gleby.

Uwaga!

Na glebach lekkich zaleca się podział całkowitej ilości potasu na dwie dawki: ⅔  jesienią oraz ⅓ wiosną (kilka dni przed zasiewem roślin jarych).

W przypadku gleb ciężkich całą dawkę potasu należy stosować wyłącznie jesienią.

 

Korzyści z regularnego stosowania nawozów potasowych

Potas znacząco wzmacnia zdrowie roślin, przy okazji poprawiając efektywność fotosyntezy i zwiększając skuteczność wykorzystania wody przez uprawione rośliny. Jest to szczególnie ważna umiejętność np. w skrajnych warunkach niedoboru wody. Ponadto nawozy potasowe mogą przyczyniać się do poprawy jakości plonów; owoce i warzywa stają się bogatsze w witaminy i minerały, co zwiększa ich wartość odżywczą oraz atrakcyjność na rynku.

Regularne stosowanie odpowiednio zbilansowanych nawozów potasowych wspomaga więc rozwój silnych i zdrowych korzeni, co pozwala roślinom lepiej absorbować składniki odżywcze z gleby.

Najczęstsze błędy w stosowaniu nawozów potasowych i jak ich unikać

Najczęstsze błędy w stosowaniu nawozów potasowych obejmują:

  1. nadmierne nawożenie,
  2. nieodpowiedni dobór rodzaju nawozu,
  3. niewłaściwe czasy i metody aplikacji.

Nadmierne stosowanie potasu może prowadzić do zakłócenia równowagi składników odżywczych w glebie, co z kolei wpływa na zdolność roślin do absorpcji innych niezbędnych minerałów, tj. magnez czy wapń. Aby tego uniknąć, zawsze należy przestrzegać zaleceń dotyczących dawkowania i dokonywać regularnych testów gleby, które pomogą ustalić aktualne potrzeby odżywcze upraw.

Wybierając nawóz, ważne jest, aby dopasować jego rodzaj do specyficznych wymagań danej rośliny i do warunków glebowych, unikając przy tym np. stosowania chloru w przypadku wrażliwych roślin. Co więcej, aplikacja nawozu w niewłaściwym czasie, np. podczas wysokich temperatur, może zwiększać ryzyko parowania składników odżywczych, dlatego kluczowe jest dostosowanie terminów nawożenia do warunków pogodowych i faz życiowych roślin.

Data dodania: 2024-06-17
Aktualizacja: 2024-06-26
Jesień to nie tylko czas zbiorów i przygotowań do zimy, ale również idealny moment na nawożenie roślin. Zarówno rolnicy, jak i ogrodnicy, powinni zwrócić szczeg...
Zobacz również:
Truskawki to wieloletnie rośliny owocowe, należące do rodziny różowatych (Rosaceae). W ogrodnictwie cenione są za swoje smaczne i aromatyczne owoce, które dojrz...
Ziemniaki są jeden z najpopularniejszych warzyw nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Ich doskonały smak i uniwersalność w kuchni wymaga jednak starannego...
W praktyce rolniczej znane są bakterie asymilujące azot z otoczenia, współżyjące z roślinami uprawnymi. Przykładowo, jedne są związane miejscowo z pewnymi częśc...
Rola azotu w rolnictwie jest niezwykle istotna. Jako przecież kluczowy składnik determinujący wzrost i zdrowie roślin. W tym kontekście pojawienie się preparatu...