Najczęstsze choroby i szkodniki upraw - jak je skutecznie zwalczać

Rośliny często padają ofiarą bakterii, grzybów lub szkodników. Na wielu uprawach obserwujemy bakteryjną zgniliznę, rdzę i mączniaka czy też duże ilość mszyc i przędziorków. Konsekwencją zarażenia poszczególnymi drobnoustrojami i robakami może być osłabiony wzrost i kwitnienie, pogorszenie wyglądu, a w skrajnych przypadkach – nawet całkowite obumarcie nasadzeń. Na szczęście w sprzedaży dostępne są różnego rodzaju preparaty, które umożliwiają skuteczną walkę z mikrobami, przywracając roślinom dobrą kondycję i optymalny rozwój. Podpowiadamy, jak je właściwie dobrać

Choroby bakteryjne upraw

Większość bakterii bytujących na zdrowych, prawidłowo hodowanych roślinach raczej nie stanowi dla nich zagrożenia. Na ewentualne zakażenie szczególnie podatne są egzemplarze osłabione, posiadające fizyczne uszkodzenia – stanowiące wrota do wniknięcia drobnoustrojów. Choroby bakteryjne, takie jak zaraza ogniowa, rak bakteryjny czy guzowatość korzeni, wywołują odbarwienia i plamy, a następnie mięknięcie i gnicie tkanek. Aby uniknąć zakażenia roślin, warto stosować profilaktyczne opryski, a w momencie wystąpienia objawów – starannie usunąć chore pędy. Niestety nie istnieje skuteczne lekarstwo na już rozwiniętą chorobę, stąd wcześniejsza prewencja jest niezwykle ważna, by zminimalizować ryzyko.

Grzyby groźne dla roślin

Nieco więcej chorób wśród roślin jest spowodowanych przez grzyby. Wśród najczęstszych zakażeń należy wymienić mączniaka, plamistość liści, rdzę oraz szarą pleśń. Objawami chorobowymi będzie pojawienie się nietypowego nalotu, obumieranie liści, kolorowe plamy o różnej wielkości czy szara pleśń powodująca gnicie liści. Aby chronić uprawy przed chorobami grzybowymi, należy sięgnąć po specjalistyczne fungicydy. Wnikają one w tkanki roślin, zatrzymując zakażenie od wewnątrz oraz hamując czynności życiowe grzybów. W naszym sklepie dostępne są preparaty dedykowane do konkretnego schorzenia, wykazujące dużą skuteczność działania.

Szkodniki uprawne

Szkodniki to chyba najczęstszy powód pogorszenia stanu upraw. Mogą one żerować na częściach naziemnych i podziemnych roślin, zarówno od strony zewnętrznej, jak i we wnętrzu pędów. Powodują uszkodzenia roślin, ich usychanie i zniekształcenia, a nierzadko przenoszą także choroby bakteryjne lub grzybicze. Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się szkodników w uprawach, warto stosować dedykowane do tego celu preparaty chemiczne. Mszyce, wciornastki, mączniki czy stonki zlikwidujemy za pomocą oprysków. Można sięgnąć także po produkty profilaktyczne, które odstraszają szkodniki, skutecznie chroniąc nasze uprawy przed niechcianą inwazją.