0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złNAJLEPSZE ODMIANY OGÓRKA - PORÓWNANIE POPULARNYCH ODMIAN
Ogórki gruntowe to bardzo popularne warzywa uprawiane na działkach i w ogrodach. Mają dość wysokie wymagania w zakresie temperatury, pH gleby i stanowiska, a do tego zdarza im się padać ofiarą chorób i szkodników – jednak ich smak i wartości odżywcze rekompensują te niedogodności. Jakie odmiany ogórków gruntowych wybrać do uprawy? Podpowiadamy!
Ogórek gruntowy – ogólna charakterystyka uprawy
Ogórek gruntowy to jedna z trzech grup uprawianych ogórków (obok szklarniowych i korniszonów). Ma charakterystyczną, chropowatą skórkę z włoskami i osiąga długość 10-15 cm.
- Owoce: niezbyt długie, o kształcie walcowatym. Zdarzają się także owoce kształtu cylindrycznego.
- System korzeniowy: płytki, rozrastający się na max 25 cm.
Optymalna temperatura, zarówno powietrza, jak i gleby, wynosi 18-30°C, więc jest to warzywo wybitnie ciepłolubne. Do uprawy ogórków gruntowych najlepiej wybierać żyzne, bogate w próchnicę i szybko nagrzewające się gleby o pH 6-7,2.
Odmiany ogórków gruntowych do uprawy w ogrodzie - czym się kierować?
W uprawach amatorskich najlepiej sięgać przede wszystkim po odmiany odporne na pasożyty, ponieważ pozwala to uniknąć konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Większość z nich jak najbardziej nadaje się do konserwowania (mniejsze owoce) oraz kiszenia i jedzenia na surowo (większe, bardziej przerośnięte).
Do uprawy ogórków na działce warto wybierać współczesne, udoskonalone odmiany. Charakteryzują się lepszą odpornością na niskie temperatury oraz choroby ogórków, a ich owoce osiągają większe rozmiary. Szukaj nasion z oznaczeniem F1. To odmiany powstałe w wyniku naturalnego krzyżowania odmian tradycyjnych, które mają więcej pozytywnych, a mniej negatywnych cech niż odmiany wyjściowe. Ich produkcja jest praco- i czasochłonna, stąd ich wysoka cena. Mimo tego naprawdę warto w nie zainwestować – pozwalają na uzyskanie wyrównanego, obfitego i bardzo dobrego jakościowo plonu.
Polecane odmiany ogórków gruntowych
Na początek warto wspomnieć o odmianie sałatkowej Iznik, która została wyhodowana do uprawy w doniczkach. Nie jest to może typowy ogórek gruntowy, ale jeśli nie masz doświadczenia i dopiero chcesz zacząć uprawiać własne warzywa, to odmiana warta wypróbowania. Świetnie nadaje się do domowych hodowli, np. na balkonie albo tarasie. Owoce osiągają 10-12 cm i mają gładką skórkę. Najlepiej smakują w sałatkach, na kanapkach i w formie mizerii.
Najbardziej odporną odmianą na pasożyty (całkowita na parcha dyniowatych i wysoka na mączniaka prawdziwego dyniowatych oraz rzekomego) jest nowo wyhodowany w Polsce Lider. Daje obfite plony nawet przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych i nie ma tendencji do żółknięcia.
Kolejne odmiany charakteryzują się dość wysoką odpornością na pasożyty i dużą wszechstronnością zastosowań.
- Cezar – ta odmiana ma grube brodawki, zieloną, marmurkową skórkę i doskonale nadaje się do kiszenia i konserwowania.
- Izyd – mieszaniec, wyróżnia się silnym wzrostem i dużą zdolnością do regeneracji, a jego zbiory można przedłużyć nawet do późnej jesieni. Nie ma również tendencji do przerastania na grubość.
- Polan – ma cylindryczne owoce o zaokrąglonych końcach, grubobrodawkowe, zielone z jaśniejszymi smugami. Ten ogórek uprawiany jest już od wielu lat, więc możesz go zasadzić, jeśli zależy Ci na sprawdzonej w polskim klimacie odmianie.
- Parys – podobny do Polana, ale z większymi owocami.
- Hermes – daje ładne, kształtne owoce bez tendencji do przerastania.
Jeśli chcesz nieco urozmaicić swoje warzywne zbiory, możesz również wypróbować odmianę Citron. Jak sama nazwa wskazuje, to „połączenie” ogórka z cytryną. Owoce są krótkie, zaokrąglone (jak cytryny) i mają jasnożółty kolor. Nadaje się do konserwowania i sałatek, a młode okazy zjadane na surowo charakteryzują się dużą lekkostrawnością.
Nawożenie ogórków gruntowych
Uprawa ogórków jest stosunkowo łatwa, a większość upraw wykazuje się jasnym zapotrzebowaniem pokarmowym.
Ogórki gruntowe zakwitną, jeśli dostarczysz im dużej ilości azotu. Dlatego też nawozy często bazują na fosforze i potasie. W ramach nawozów organicznych stosuje się kompost, który jest szczególnie polecany do zasilania ogórków w czasie sezonu wegetacyjnego. Zaleca się kompost w ilości 40−60 t/ha wiosną, który miesza się z glebą kultywatorem na głębokość 8−10 cm.
Podlewanie ogórków gruntowych
Nie należy zraszać lub polewać liści - proces ten może sprzyjać rozwojowi wszelkich chorób grzybowych. Rekomenduje się dostarczać wodę wprost do podłoża, tak, aby ta mogła wnikać do korzeni. Specjaliści podpowiadają, aby sadzić ogórki (zarówno ogórek siewny, jak i ogórek szklarniowy) w niewielkich zagłębieniach, co ma ułatwiać proces nawadniania (dotyczy to również uprawy amatorskiej).
NAJLEPSZE ODMIANY OGÓRKA 2022 - PORÓWNANIE POPULARNYCH ODMIAN DO UPRAWY PROFESJONALNEJ
Jakie odmiany ogórków cieszą się największym zainteresowaniem w sezonie 2022? Przygotowaliśmy dla Was zestawienie, które pomoże Wam zdecydować, którą odmianę wybrać.
Sprawdź nasze porównanie najchętniej wybieranych odmian ogórków.
Odmiana | Ocena wizualna | Odporność na choroby | Owoce | Stosunek długości do szerokości | Zastosowanie | Wczesność | Uprawa | Siew | Norma wysiewu | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
4 |
Bardzo odporna na większość chorób, średnio odporna na mączniaka rzekomego. |
Bardzo smaczne, mają cylindryczny ładny kształt, bez szyjki, o łagodnie zaokrąglonej nasadzie oraz małą komorą nasienną. Na jasnozielonej skórce występują liczne duże brodawki oraz smugi sięgające połowę długości owoców. |
2,8-2,9:1 |
Konserwowanie oraz kwaszenie |
Bardzo wczesna |
W gruncie oraz na wczesny zbiór pod niskie nieogrzewane tunele. |
Od początku maja do lipca |
60-70 tys. nasion / ha |
||
5 |
Wysoko odporna na mączniaka rzekomego i wirus CMV (wirus mozaiki ogórka) |
Grubobrodawkowe owoce o słodkim smaku oraz jasnozieloną skórką z białymi smugami do 3/4 długości. Brak tendencji do przerastania na grubość. |
3,2:1 |
Konserwowanie oraz kwaszenie |
Średniowczesna |
W gruncie |
Od 10.05 do 30.06 |
50-60 tys. nasion / ha |
||
5 |
Odporna na parcha i mączniaka prawdziwego oraz wysoko odporna na mączniaka rzekomego |
Grubobrodawkowe owoce o małej komorze nasiennej, smukłe, smaczne, z delikatną skórką o zielonej barwie z jasną smugą do 1/2 długości owocu. Charakteryzuje je dobry słodki smak. |
3,1-3,2:1 |
Konserwowanie oraz kwaszenie |
Średniowczesna |
W gruncie |
Od 10.05 do 30.06 |
50-60 tys. nasion / ha |
||
5 |
Wysoko odporna na mączniaka prawdziwego oraz parcha dyniowatych |
Owoce grubobrodawkowe o zielonym zabarwieniu, kształt wysmukły. Doskonała jakość miąższu, cienka, chrupka skórka. |
3,1:1 |
Konserwowanie, kwaszenie oraz na ogórki małosolne |
Wczesna |
W gruncie lub pod osłonami |
Od końca kwietnia do 2 połowy czerwca |
50-60 tys. nasion / ha |
||
5 |
Wysoka odporność na mączniaka rzekomego i parcha dyniowatych |
Owoce są bardzo wyrównane i smukłe. Mają one wysoką jakość eksportową. |
3,1:1 |
Na korniszony oraz do konserwowania |
Wczesna |
W gruncie, do upraw wysokotowarowych - wyjątkowo długi okres zbioru |
Od maja do połowy czerwca |
ok. 50 tys. nasion / ha |
Aktualizacja: 2023-06-20