0,00 zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000 złKsiążka "Biologiczna ochrona roślin" autorstwa Marii Rogowskiej to publikacja, której na rynku jeszcze nie było. Została wydana w 2025 r. przez wydawnictwo Viridia AB. Publikacja to cenne kompendium wiedzy dla ogrodników, rolników, studentów, uczniów oraz wszystkich osób zainteresowanych ekologiczną produkcją żywności i zrównoważonym rozwojem.
Wiesz, że już w starożytnych Chinach wykorzystywano drapieżne muchówki do niszczenia szkodników w sadach? Rolnictwo cały czas się zmienia. Z tej publikacji dowiesz się więcej na temat alternatywnych, przyjaznych środowisku metod ochrony roślin. Autorka przedstawia różnice między tradycyjną ochroną chemiczną a niechemiczną, podkreślając korzyści płynące z biologicznych rozwiązań w zwalczaniu chorób i szkodników.
W publikacji omówiono biologiczne środki ochrony roślin, ich rodzaje oraz zastosowanie zarówno w uprawach polowych, jak i pod osłonami. Szczególną uwagę poświęcono żywym organizmom, które wykorzystywane są w naturalny sposób do ograniczania populacji szkodników.
Autorka podkreśla również istotną rolę pożytecznych organizmów występujących w środowisku naturalnym oraz potrzebę ich ochrony. Zwraca uwagę na znaczenie właściwych praktyk rolniczych, które sprzyjają zachowaniu bioróżnorodności i wspierają zdrowie całego ekosystemu.
Dr inż. Maria Rogowska jest specjalistką w dziedzinie ochrony roślin, absolwentką Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Przez wiele lat związana była z Instytutem Warzywnictwa w Skierniewicach (obecnie Instytut Ogrodnictwa), gdzie uzyskała stopień doktora nauk ogrodniczych. Jej praca naukowa koncentruje się na ochronie warzyw przed szkodnikami, a szczególnie na badaniach nad entomofauną fitofagiczną i jej naturalnymi wrogami.
W latach 2009–2014 kierowała Pracownią Entomologii Roślin Warzywnych, prowadząc liczne projekty badawcze. Od 2007 roku pracuje jako adiunkt na kierunku Ogrodnictwo w Akademii Nauk Stosowanych Stefana Batorego w Skierniewicach. Jest autorką i współautorką licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych oraz współredaktorem metodyk z zakresu integrowanej ochrony i produkcji warzyw. Współtworzyła również jedno z najbardziej kompleksowych opracowań na temat chorób i szkodników warzyw w Polsce – książkę „Choroby i szkodniki warzyw”. Za swoje osiągnięcia została uhonorowana nagrodami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za wkład w rozwój rolnictwa i wdrażanie postępu w praktyce rolniczej.
Informacje o publikacji "Biologiczna ochrona roślin"
(EAN 9788366457706)
Waga: 0.50 KG
#16768