0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złDynia Zwyczajna – Cukinia Orelia F1 2G
- Waga: 0.01 KG
- Dostępność: Wysyłka w ciągu 1-2 dni
- Dostępna wysyłka: Paczkomat, Kurier, Odbiór osobisty
- Producent: Vilmorin
- Stawka VAT: 8%
JEDNA PRZESYŁKA DO 30 KG
Cukinia Orelia F1 to wyjątkowa odmiana dyni zwyczajnej, która wyróżnia się wczesnością i obfitością plonów. Jej owoce o intensywnie żółtym kolorze, dodają uroku każdemu warzywnikowi. Odmiana ta jest znana z tego, że jej owoce osiągają około 25 cm długości, mają kształt cylindryczny i są niezwykle łatwe w zbiorze, co czyni je idealnym wyborem dla ogrodników na każdym poziomie doświadczenia. Roślina ta charakteryzuje się zwartym pokrojem i krótkimi międzywęźlami, co sprawia, że zajmuje mniej miejsca i jest łatwa w pielęgnacji. Jej otwarty pokrój roślin ułatwia szybki zbiór, co jest szczególnie ważne w przypadku roślin o tak obfitych plonach. Cukinia żółta Orelia F1 dobrze uprawia się zarówno w warunkach polowych, jak i tunelowych, co sprawia, że jest doskonałym wyborem zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów ogrodnictwa.
Dynia jest bogata w niezbędne witaminy, takie jak A, B1, B2, C i PP, a także sole mineralne oraz makro- i mikroelementy. Zawiera duże ilości karotenu. Miąższ wpływa na regenerację przewodu pokarmowego, a także wątroby. Pestki dyni natomiast wspierają w przeciwdziałaniu cukrzycy czy prostaty. Dynia jest cenionym składnikiem odżywczym i elementem diety wegetariańskiej.
Cukinia Orelia F1 jest wszechstronna w kulinarnym użyciu. Jej owoce można spożywać po ugotowaniu, zwłaszcza młode owoce tzw. "z wody", duszone, zapiekane lub konserwowane. Doskonale nadaje się do nadziewania grzybami, mięsem, ryżem czy innymi warzywami, oferując bogactwo smaków i aromatów. Doskonale nadaje się na zupy, soki czy odżywki dla dzieci.
Idealne warunki do uprawy to stanowisko ciepłe, osłonięte od wiatru i słoneczne. Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna oraz dobrze nawodniona, jednak bez zastoju wody. Przy niedoborze wody owoce są mniejsze, zwierają jednak więcej suchej masy i są słodsze. Zalecany odczyn gleby – 6,5-7,0.