0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złCebula Armstrong 250 TYS.
- Waga: 0.50 KG
- Dostępność: Wysyłka w ciągu 1-2 dni
- Dostępna wysyłka: Paczkomat, Kurier, Odbiór osobisty
- Producent: Bejo
- Stawka VAT: 8%
JEDNA PRZESYŁKA DO 30 KG
Cebula Armstrong F1 to mieszaniec, który zyskał uznanie wśród polskich rolników dzięki swojej niezawodności i imponującej plenności. Ta średniowczesna odmiana, stworzona przez renomowaną firmę Bejo, odznacza się wyjątkowymi cechami, które sprawiają, że jest ceniona zarówno przez profesjonalistów, jak i amatorów ogrodnictwa. Charakterystyczną cechą cebuli Armstrong F1 są jej kuliste, lekko spłaszczone cebule, które wyróżniają się niezwykłą twardością. Pokryte są one grubą, mocną łuską o jasnym, słomkowym kolorze, co nie tylko dodaje im estetycznego uroku, ale również przyczynia się do ich wyjątkowej trwałości. Jej szczypior jest bujny, ciemnozielony, pokryty grubą warstwą wosku. Dzięki temu cebula Armstrong F1 nadaje się do bardzo długiego przechowywania. Jednym z największych atutów cebuli Armstrong F1 jest jej silny system korzeniowy, który zapewnia roślinie stabilność i zdolność do adaptacji nawet w mniej sprzyjających warunkach glebowych.
Cebula jest źródłem witamin z grupy B, K i E, a dzięki zawartości związków siarkowych, posiada działanie przeciwbakteryjne. Olejek cebulowy stosowany jest do przeciwdziałania rozwojowi paciorkowców, gronkowców, a także niektórych bakterii. Dodatkowo korzystnie wpływa na serce, dzięki zawartości związków flawonoidowych.
Odmiana Armstrong F1 jest wyjątkowo odporna na suszę i różne choroby, w tym na różowienie korzeni.
Cebula przeznaczona jest do bezpośredniego zaopatrzenia rynku, przetwórstwa i magazynowania. Może być długo przechowywana w profesjonalnych warunkach aż do czerwca.
Stanowisko pod uprawę cebuli – ogólne zalecenia
Odpowiednim stanowiskiem pod uprawy cebuli będzie żyzna gleba z optymalnym pH, zwłaszcza gleba próchnicza. Cebula lubi słoneczne przewiewne stanowiska, nie toleruje za to kwaśnej gleby. Optymalny odczyn gleby to pH to ok. 6,5-7,0 w przypadku gleb mineralnych i ok. 5,5-6 w przypadku gleb torfowych. W nawożeniu cebuli należy uwzględnić pierwiastki takie jak azot, fosfor i potas. Przed przystąpieniem do nawożenia rekomendujemy przeprowadzenie badania gleby. Płytki system korzeniowy sprawia, że jest to warzywo wrażliwe na niedobory wody, dlatego należy zadbać o prawidłowe nawodnienie plantacji. Pod uprawę cebuli unikajmy gleb ciężkich, ale też piaszczystych, które łatwo ulegają przesuszeniu, a także stanowisk podmokłych.