0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złPomidor Szklarniowy Wysoki Cornabel 15Z
- Waga: 0.01 KG
- Dostępność: Wysyłka w 24h
- Dostępna wysyłka: Paczkomat, Kurier, Odbiór osobisty
- Producent: Vilmorin
- Stawka VAT: 8%
JEDNA PRZESYŁKA DO 30 KG
Pomidor Cornabel F1 to odmiana szklarniowa pochodząca z Francji znana ze swoich podłużnych, przypominających paprykę owoców, które mogą osiągać masę od 180 do 250 gramów, a nawet więcej. Te wyjątkowo mięsiste i soczyste pomidory, o smaku przypominającym pomidory malinowe, są idealne do bezpośredniego spożycia. Roślina ta charakteryzuje się niekończącym się wzrostem i silnym wigorem. Odmiana ta wyróżnia się również bardzo dobrym wiązaniem owoców. Pomidor Cornabel F1 idealnie wpisuje się w oczekiwania klientów poszukujących niebanalnego kształtu i smaku owoców.
Pomidory są źródłem soli mineralnych, zwłaszcza potasu, a także witamin i antyutleniacza, jakim jest likopen. Składniki te korzystnie wpływają na trawienie i zdrowie człowieka. Szklanka soku pomidorowego uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Odmiana Cornabel F1, podobnie jak inne odmiany Profi, odznacza się ogólną odpornością na choroby.
Odmiana doskonała do bezpośredniej konsumpcji, do sałatek czy też na kanapki. Świetnie sprawdzi się też na przetwory, m.in. sosy, przeciery i zupy.
Głębokość siewu
W pierwszych etapach rozwoju rośliny Cornabel F1 zalecane jest stosowanie umiarkowanej ilości nawozów azotowych, co sprzyja zdrowemu wzrostowi. Gdy roślina zaczyna intensywnie wydawać owoce, istotne staje się zwiększenie dostarczania magnezu oraz dodatkowe nawożenie żelazem, aby zapewnić optymalne warunki do rozwoju dużych, soczystych owoców. Ponadto, ze względu na rozmiar owoców tej odmiany, zaleca się stosowanie podpór, czyli palikowania, co pomaga utrzymać roślinę w pionie i zapobiega uszkodzeniom łodyg.
Pod uprawę pomidorów zalecana jest gleba zasobna w składniki pokarmowe, szczególnie wapń, i niezbyt ciężka. Warto pamiętać, że pomidory lubią stanowiska dobrze nasłonecznione i ciepłe. Na nich owoce pięknie się wybarwiają i nabierają lepszego smaku. Odpowiednie pH podłoża pod uprawę pomidora to od 5,5 do 6,5. Zaleca się unikania podłoży gliniastych, suchych lub podmokłych.