0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złCHOROBY DRZEW OWOCOWYCH - ZWALCZANIE I PRZECIWDZIAŁANIE
Choroby drzew owocowych mogą mieć podłoże grzybowe, bakteryjne i wirusowe. Najlepiej nie dopuścić do ich pojawienia się, ale jeśli nasze okazy już zostały porażone – działać szybko i zdecydowanie. Nieleczone infekcje nie tylko znacznie obniżają plonowanie i trwałość przechowalniczą owoców, ale mogą nawet doprowadzić do ich obumarcia. Jak przeciwdziałać chorobom drzew owocowych i je zwalczać?
- Rozpoznawanie objawów chorób drzew owocowych
- Ekologiczne fungicydy na choroby drzew owocowych
- Fungicydy na choroby drzew owocowych
- Zwalczanie chorób drzew owocowych — choroby bakteryjne
- Środki ochrony roślin na choroby bakteryjne drzew owocowych
- Choroby wirusowe drzew owocowych
- Fungicydy i bakteriocydy na choroby drzew owocowych do stosowania nieprofejonalnego
- Parch jabłoni - artykuł powiązany
Rozpoznawanie objawów chorób drzew owocowych
Do najczęstszych chorób powodowanych przez grzyby należą:
- rdza (np. jabłoni, gruszy, śliwy),
- parch jabłoni i gruszy,
- kędzierzawość liści brzoskwini,
- brunatna zgnilizna drzew pestkowych.
Rdza gruszy i rdza śliwy
Rdzę gruszy powoduje grzyb z gatunku Gymnosporangium sabinae, a rdzę śliwy – Tranzschelia pruni-spinosae. Na wiosnę na młodych liściach widać pomarańczowe plamki pokryte wzniesieniami (na początku lata przybierają one kolor czarny), które powinny skłonić sadowników do podjęcia natychmiastowych działań. W przeciwnym razie grzyb spowoduje utratę liści, a owoce nie będą nadawać się do spożycia.
Choć nie ma oprysków zarejestrowanych do walki z rdzą w uprawach amatorskich, dobrze sprawdzają się do tego celu preparaty zwalczające parcha. Ponieważ żywicielem patogenu wywołującego rdzę gruszy jest jałowiec, a śliwy – zawilec żółty, najlepiej unikać sadzenia tych gatunków w okolicy sadów. Poza tym w razie wystąpienia rdzy należy usunąć również porażone pędy jałowca albo zakażone okazy zawilców.
Parch jabłoni i gruszy
Na liściach, owocach i korze jabłoni i gruszy zaatakowanych przez parcha pojawiają się brązowo-czarne plamy. Zainfekowane drzewa rodzą drobne i zniekształcone owoce, które pękają i korkowacieją. Zwalczanie parcha opiera się na usuwaniu porażonych części drzewa, a także utylizacji opadłych liści, które mogą stanowić źródło zakażenia w następnym sezonie. Poza tym rośliny trzeba opryskiwać odpowiednim środkiem grzybobójczym.
Kędzierzawość liści brzoskwini
Na kędzierzawość liści powodowaną przez grzyba Taphrina deformans zapadają brzoskwinie i nektaryny. Z chorobą należy walczyć natychmiast po zauważeniu objawów, ponieważ szybko się rozprzestrzenia. Liście stają się silnie pofałdowane, zmieniają barwę na żółto-pomarańczową, potem stają się czerwone i kruche, a w końcu opadają. W przypadku młodych drzewek grzyb może doprowadzić do ich zamarcia.
Walkę z patogenem rozpoczyna się od usunięcia porażonych liści i pędów. Ponieważ grzyb zimuje w korze, na pędach i w okrywach pędów, opryski fungicydem należy przeprowadzić zarówno jesienią (po całkowitym opadnięciu liści), jak i wiosną, przed rozpoczęciem okresu wegetacji.
Brunatna zgnilizna drzew owocowych
Brunatna zgnilizna drzew owocowych atakuje różne gatunki, m.in. jabłoń, gruszę, śliwy, czereśnię, brzoskwinię czy morelę. Chorobę wywołuje grzyb z gatunku Monilia, dlatego jest ona również nazywana moniliozą. Na dotkniętych chorobą okazach kwiaty brunatnieją i zamierają, zamierają również krótkopędy. Owoce pokrywają się brunatnymi, gnilnymi plamami i skupiskami zarodników grzyba.
Zainfekowane części drzew należy wycinać, a także opryskiwać naturalnymi lub chemicznymi preparatami. Ponieważ zarodniki grzyba zimują m.in. w zmumifikowanych owocach, warto usunąć je z drzew i zutylizować. Pomocne okazuje się też zwalczanie owadów uszkadzających skórkę owoców.
Ekologiczne fungicydy na choroby drzew owocowych dostepne na wpolu.pl
Fungicydy na choroby drzew owocowych dostepne na wpolu.pl
Zwalczanie chorób drzew owocowych — choroby bakteryjne
Choroby drzew owocowych są wywoływane również przez bakterie. Do częstszych infekcji o podłożu bakteryjnym należą:
- rak bakteryjny,
- zaraza ogniowa.
Rak bakteryjny drzew owocowych
Pierwsze objawy raka bakteryjnego pojawiają się na kwiatach i krótkopędach, które brunatnieją i zamierają. Następnie na pędach wokół pąków można zaobserwować ogniska nekrozy, a po pęknięciu kory – bursztynowożółte wycieki. Choroba najczęściej dotyka wiśnie, czereśnie, morele i brzoskwinie. Porażone pędy należy usuwać poniżej miejsca zakażenia, a całe drzewka opryskiwać preparatami miedziowymi.
Zaraza ogniowa
Części roślin zainfekowane przez bakterię Elwinia amylovora zamierają i zmieniają barwę na czarną (wyglądają tak, jakby się spaliły, stąd nazwa – zaraza ogniowa). Choroba najczęściej powoduje uszkodzenia kory na gruszach, jabłoniach i pigwie (czasami atakuje też maliny i drzewa pestkowe).
Zwalczanie zarazy ogniowej nie należy do łatwych. Ok. 2 tygodnie po kwitnieniu należy uważnie obejrzeć drzewa, zarażone pędy uciąć ok. 20 cm poniżej miejsca zakażenia, a także pozbyć się z sąsiedztwa drzew gatunki, które mogą stanowić źródło choroby (m.in. głóg, jarzębinę, irgi i ogniki). Okazy, które uległy znacznemu porażeniu, należy niestety usunąć całkowicie. Poza tym warto przeprowadzić w następnym roku oprysk preparatem miedziowym, a w okresie pękania pąków – wyciągiem z orzecha włoskiego lub sumaka octowca.
Środki ochrony roślin na choroby bakteryjne drzew owocowych dostepne na wpolu.pl
Choroby wirusowe drzew owocowych
Drzewa owocowe padają również ofiarą wirusów, choć na szczęście nie aż tak często jak grzybów i bakterii. Patogeny przenoszone są najczęściej w czasie szczepienia i okulizacji drzewek albo przez mszyce. Do najbardziej popularnych należy:
- mozaika jabłoni,
- szarka śliwy.
Mozaika jabłoni
Mozaika jabłoni atakuje również śliwy i leszczyny. Objawia się plamami widocznymi już na najmłodszych liściach. Przebarwienia o różnych odcieniach żółci są umiejscowione wzdłuż nerwu głównego i tworzą charakterystyczne mozaiki. Po jakimś czasie liście usychają i przedwcześnie opadają. Owoce, jeśli w ogóle się pojawią, są małe albo niewykształcone, a drzewo staje się bardziej narażone na atak innych patogenów i mniej odporne na niskie temperatury.
Szarka śliwy
Szarka śliwy dotyka też brzoskwinie i morele. Na górnej części blaszek liściowych pojawiają się żółte plamy i smugi, a na owocach – wgłębienia i plamy zmieniające się z czasem w ciemnoszare, wypukłe bruzdy. Miąższ owoców w obszarze plam staje się czerwony i kwaśny, a także ma wyraźnie wyczuwalny posmak pleśni. Owoce dojrzewają zbyt wcześnie i opadają, a na korze pojawiają się spękania.
Niestety, chorób o podłożu wirusowym nie da się wyleczyć. Aby zapobiec jej rozprzestrzenianiu się na pozostałe drzewa, chore okazy należy usunąć w całości z sadu – z korzeniami.
Fungicydy i bakteriocydy na choroby drzew owocowych do stosowania nieprofejonalnego
PARCH JABŁONI - OBJAWY I SPOSOBY ZWALCZANIA
UWAGA!
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed użyciem przeczytaj etykietę oraz opis działania produktu. Środki ochrony roślin do użytku profesjonalnego mogą być nabyte tylko i wyłącznie przez osoby pełnoletnie oraz posiadające kwalifikacje wymagane od osób nabywających środki ochrony roślin określone w ustawie o środkach ochrony roślin. Niespełnienie powyższych warunków jest złamaniem regulaminu sklepu.
Aktualizacja: 2023-10-20