0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł

Mięta pieprzowa to roślina wieloletnia dorastająca do 30-60 cm wysokości, popularna w ogrodach, uprawiana jako przyprawa kuchenna. Charakteryzuje ją silny miętowy aromat. Miętę do suszenia należy zbierać tuż przed pojawieniem się kwiatów. Łodygi powinno się wieszać czubkami w dół i suszyć w przewiewnych, suchych oraz zaciemnionych pomieszczeniach.
Zawiera wiele składników odżywczych, w tym sole mineralne, witaminy A i B3 i rutynę. Wykorzystywana jest jako środek leczniczy, szczególnie przy problemach z układem trawiennym. Ma właściwości bakteriostatyczne, uspokajające i przeciwskurczowe.
Wyciąg z mięty pieprzowej wykorzystywane są jako przyprawa m.in. do deserów, napojów i gum do żucia. Stosuje się je również w produkcji pasty do zębów i różnych płukanek do jamy ustnej oraz jako środek leczniczy, głównie przy problemach z układem trawiennym. Pomaga łagodzić bóle żołądka i nudności, a gorący napar z mięty działa orzeźwiająco. Suszone liście mięty używane są do sporządzania ziołowych herbat wspomagających trawienie.
Liście mięty można wykorzystywać w różnych formach: świeże, suszone, całe lub krojone, mrożone, a także konserwowane w soli, cukrze, syropie cukrowym, alkoholu lub oleju.
Mięta Pieprzowa najlepiej rośnie w warunkach słonecznych lub na częściowo zacienionych stanowiskach. Gleba powinna być wilgotna, ale także dobrze przepuszczalna. Idealnie sprawdzi się gleba bogata w próchnicę oraz regularne dodawanie kompostu lub organicznego nawozu, co może pomóc w utrzymaniu zdrowego wzrostu rośliny. Chociaż mięta jest dość odporna, lepsze warunki dla jej wzrostu zapewni osłonięte miejsce, które chroni ją przed silnymi wiatrami.
Waga: 0.01 KG