0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
Rzodkiewka do całosezonowej uprawy w gruncie Diana to średniowczesna odmiana o dużych, okrągłych zgrubieniach w fioletowym kolorze z charakterystycznym białym końcem. Ma biały matowy miąższ o bardzo przyjemnym smaku i dobrej strukturze. Polecana jest do uprawy zarówno pod osłonami, jak i w otwartym gruncie przez cały okres wegetacji. Rzodkiewka ma dość krótki okres wegetacji, co czyni ją cennym warzywem. Jest to warzywo bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także żelazo i olejki gorczyczne. Doskonale nadaje się jako przedplon dla ciepłolubnych warzyw, takich jak pomidor czy ogórek.
Rzodkiewka ma dużą zawartość witaminy C, wapnia oraz żelaza. Jest też źródłem węglowodanów i błoninka pokarmowego. Ma niski indeks glikemiczny, więc świetnie sprawdzi się w diecie diabetyków. Ma też właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne.
Odmiana cechuje się wysoką odpornością na wybijanie w pędy kwiatostanowe.
Rzodkiewka przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia. Gotowana polecana jest dla osób z problemami żołądkowymi.
Rzodkiewka lubi słoneczne stanowiska, żyzną, przepuszczalną glebę oraz dodatek kompostu. Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, tak aby gleba była wilgotna, ale nie mokra. Zalecane pH gleby pod uprawę rzodkiewki to pH 6,5 – 7,5. Jeśli na stanowisku, na którym chcemy uprawiać rzodkiewkę, zastosowano obornik, należy zachować odpowiednią przerwę przed sadzeniem (ok. roku).
Waga: 0.01 KG