0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
Calfert Basic Magnez to płynny preparat nawozowy zawierający siarczan magnezu. Idealny zarówno do upraw sadowniczych i warzywniczych, jak i rolniczych upraw polowych. Dostarcza on roślinom dwa kluczowe składniki pokarmowe – magnez i siarkę, dlatego szczególnie polecany jest w uprawie tych gatunków, które źle reagują na niedobory tych mikroelementów. Do roślin o zwiększonym zapotrzebowaniu na siarkę i magnez zaliczają się m.in.:
Płynna forma nawozu to wszechstronność i ogromna wygoda stosowania, preparat można bowiem używać zarówno do oprysków dolistnych, jak i doglebowo, podczas zabiegu fertygacji. Nawóz Calfert Basin Magnez można stosować w uprawach różnego rodzaju – zarówno rolniczych i wielkopowierzchniowych, jak i w przypadku niewielkich, przydomowych upraw amatorskich.
Do niewątpliwych zalet stosowania powyższego produktu należą:
Sposób użycia nawozu może się różnić, w zależności od zasilanej uprawy. Poniżej zamieściliśmy przykładowe dawki i daty nawożenia dla najbardziej popularnych upraw. W przypadku pozostałych gatunków należy dokładnie przeczytać informacje zawarte na ulotce lub opakowaniu.
Calfert Basic Magnez można mieszać z innymi nawozami, jednak podczas pierwszego mieszania zaleca się wcześniej zrobić próbę w mniejszej ilości wody, dla upewnienia się, że nie zachodzą żadne niepożądane reakcje. Nie należy mieszać z preparatami zawierającymi krzem, fosfor lub wapń.
Opakowanie zawiera 20 l płynnego roztworu siarczanu magnezu.
Waga: 24.00 KG
UPRAWA |
ILOŚĆ APLIKACJI W SEZONIE |
KONCENTRACJA |
DAWKA (l na ha) |
Truskawka, Jabłoń, Grusza, Wiśnia, Czereśnia, Porzeczka |
6 |
100-250ml w 1000 l pożywki roboczej |
5-15 l/ha |
Malina, Jeżyna, Borówka |
8 |
50-200 ml w 1000 l pożywki roboczej |
5-10 l/ha |
Pomidor, Papryka, Ogórek |
4-6 |
50-150 ml w 1000 l pożywki roboczej |
5-10 l/ha |
UPRAWA |
TERMIN STOSOWANIA |
DAWKA W l/ha |
Zboża ozime |
Pierwszy zabieg wykonać jesienią w fazie 3-6 liści. Wykonać zabieg wiosną na początku fazy krzewienia i powtórzyć po 7 dniach, kolejny zabieg wykonać na początku strzelania w źdźbło i powtórzyć po 7-14 dniach |
5-20 l/ha |
Zboża jare |
Pierwszy zabieg wykonać w czasie krzewienia, kolejny w czasie strzelania w źdźbło. Kolejne 2-3 zabiegi wykonać w fazie liścia flagowego |
5-15 l/ha |
Rzepak |
Wykonać zabieg jesienią w fazie 4-8 liści. Zabiegi wiosną wykonać od momentu intensywnego wzrostu do początku kwitnienia 2-4 zabiegi wykonywać co 7-14 dni. |
10-25 l/ha |
Burak cukrowy |
Pierwszy zabieg wykonać w fazie 4-8 liści, kolejny w fazie 9 liści, kolejne zabiegi należy wykonać przed i w czasie zakrywania międzyrzędzi przez masę liściową. |
10-20 l/ha |
Ziemniak |
Wykonać 2-3 zabiegi w czasie intensywnego przyrostu masy zielonej, kolejne zabiegi wykonać w czasie zwarcia rzędów |
10-20 l/ha |
Kukurydza |
Pierwszy zabieg wykonać w fazie 3-5 liści, kolejny w fazie 6-9 liści |
10-20 l/ha |
Rośliny strączkowe |
Pierwszy zabieg wykonać w czasie wzrostu i rozwoju liści, kolejne zabiegi wykonywać w czasie intensywnego wzrostu masy zielonej |
10-20 l/ha |
Jabłoń, Grusza, Śliwa |
Pierwsze 2-3 zabiegi wykonać po pojawieniu się masy zielonej i powtórzyć 2-4 razy do fazy białego pąka. Kolejne 1-2 zabiegi wykonać po kwitnieniu |
5-15 l/ha |
Wiśnia, Czereśnia |
Pierwsze 2-3 zabiegi wykonać po pojawieniu się masy zielonej i powtórzyć 2-4 razy do fazy białego pąka. Kolejne 1-2 zabiegi po kwitnieniu. Wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców. |
10-20 l/ha |
Truskawka, Malina, Porzeczka, Borówka, Jeżyna |
Wykonać 2-4 zabiegi od początku wegetacji do momentu ukazania się pąków kwiatowych. Kolejne 2-3 zabiegi należy wykonywać po kwitnieniu. Celem poprawy zawiązywania pąków kwiatowych na kolejny rok wykonać 2-3 zabiegi po zbiorach owoców. |
5-15 l/ha |
Pomidor, Papryka, Ogórek, Dynia |
Wykonać 2-4 zabiegi w czasie intensywnego wzrostu i rozwoju masy zielonej |
5-10 l/ha |
Warzywa kapustne, Warzywa liściowe |
Pierwsze zabiegi wykonać od momentu rozwoju masy liściowej, kolejne w czasie intensywnego przyrostu liści. Zabiegi wykonać co 7-14 dni |
5-20 l/ha |
Marchew, Pietruszka, Seler, Cebula, Por |
Wykonać 2-4 zabiegi w czasie intensywnego wzrostu i rozwoju masy zielonej, zabiegi wykonać co 7-14 dni |
5-15 l/ha |