0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złCebula Dymka Sopelek – Allium Cepa 0,25KG
- Waga: 0.25 KG
- Dostępność: Wysyłka w ciągu 1-2 dni
- Dostępna wysyłka: Paczkomat, Kurier, Odbiór osobisty
- Producent:
- Stawka VAT: 23%
JEDNA PRZESYŁKA DO 30 KG
Cebula Sopelek to odmiana średniowczesna charakteryzująca się równomiernym załamywaniem szczypioru, co pozwala na jednokrotny wygodny zbiór. Wyróżnia się mocno wydłużonym kształtem bulw. Cebule okryte złocistą łuską osiągają ok. 150-200 g. Jej podłużny kształt ułatwia szybkie i efektywne krojenie, minimalizując ilość odpadów. Odmiana ma znakomity smak, łagodny i lekko słodki, który doskonale komponuje się zarówno w surowych, jak i gotowanych daniach. Dobrze dosuszone cebule można bez przeszkód przechowywać przez 5-6 miesięcy.
Metoda uprawy cebuli dymki, do której należy Sopelek, jest ceniona zarówno przez amatorów, jak i profesjonalnych plantatorów za możliwość przyspieszenia zbiorów o 4-6 tygodni. Sadzenie odbywa się już od marca, co pozwala na wcześniejsze cieszenie się plonami. Cebula ta wymaga gleby dobrze nawożonej, najlepiej kompostem lub obornikiem, oraz regularnej pielęgnacji, która jednak nie należy do skomplikowanych. Sopelek to nie tylko doskonały wybór dla ogrodników ceniących sobie obfite i łatwe w uprawie plony, ale także dla tych, którzy chcą uprawiać cebulę w warunkach domowych. Niewielkie doniczki i skrzynki są wystarczające, aby cieszyć się świeżym szczypiorkiem i cebulkami bez konieczności posiadania dużego ogrodu.
Odmiana Sopelek plonuje dobrze niezależnie od warunków pogodowych.
Odmiana doskonała do bezpośredniego spożycia. Sopelek świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, surówek, a także jako komponent dań mięsnych, wędlin i past. Zbiór tej odmiany przypada na okres od lipca do września, co pozwala cieszyć się świeżymi warzywami przez całe lato.
Sadzenie dymki – rozstawa
Odpowiednim stanowiskiem pod uprawy cebuli będzie żyzna gleba z optymalnym pH, zwłaszcza gleba próchnicza. Cebula lubi słoneczne przewiewne stanowiska, nie toleruje za to kwaśnej gleby. Optymalny odczyn gleby to pH to ok. 6,5-7,0 w przypadku gleb mineralnych i ok. 5,5-6 w przypadku gleb torfowych. W nawożeniu cebuli należy uwzględnić pierwiastki takie jak azot, fosfor i potas. Przed przystąpieniem do nawożenia rekomendujemy przeprowadzenie badania gleby. Płytki system korzeniowy sprawia, że jest to warzywo wrażliwe na niedobory wody, dlatego należy zadbać o prawidłowe nawodnienie plantacji. Pod uprawę cebuli unikajmy gleb ciężkich, ale też piaszczystych, które łatwo ulegają przesuszeniu, a także stanowisk podmokłych.