0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
Dynia Kabaczek Złoty Cepelin to wyjątkowa odmiana dyni, która zachwyca swoim unikalnym charakterem i wszechstronnością w kuchni. Jest to produkt firmy Plantico, znanej z oferowania wysokiej jakości nasion. Ta średniowczesna odmiana wyróżnia się dużą plennością oraz interesującym wyglądem owoców, które początkowo mają barwę jasnoseledynową, a z czasem zmieniają się w jasnożółte. Mają wydłużony, cylindryczny kształt oraz masa w przedziale 2-4 kg. Owoce kabaczka Złoty Cepelin charakteryzują się jasnokremowym miąższem, który jest delikatny i smaczny. Roślina ta początkowo rozwija się w formie krzaczastej, by później tworzyć płożące się pędy o długości do 1,5 metra. Kabaczka można uprawiać bezpośrednio z siewu do gruntu lub z rozsady, co daje ogrodnikom elastyczność w planowaniu upraw. Zbiór owoców trwa aż do pierwszych przymrozków, co pozwala cieszyć się świeżymi warzywami przez długi czas.
Dynia jest bogata w niezbędne witaminy, takie jak A, B1, B2, C i PP, a także sole mineralne oraz makro- i mikroelementy. Zawiera duże ilości karotenu. Miąższ wpływa na regenerację przewodu pokarmowego, a także wątroby. Pestki dyni natomiast wspierają w przeciwdziałaniu cukrzycy czy prostaty. Dynia jest cenionym składnikiem odżywczym i elementem diety wegetariańskiej.
Dynia Zwyczajna Kabaczek Złoty Cepelin jest wszechstronna w kulinarnym użyciu. Jej owoce można spożywać po ugotowaniu, zwłaszcza młode owoce tzw. "z wody", duszone, zapiekane lub konserwowane. Doskonale nadaje się do nadziewania grzybami, mięsem, ryżem czy innymi warzywami, oferując bogactwo smaków i aromatów. Doskonale nadaje się na zupy, soki czy odżywki dla dzieci.
Wysiew
Idealne warunki do uprawy to stanowisko ciepłe, osłonięte od wiatru i słoneczne. Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna oraz dobrze nawodniona, jednak bez zastoju wody. Przy niedoborze wody owoce są mniejsze, zwierają jednak więcej suchej masy i są słodsze. Zalecany odczyn gleby – 6,5-7,0.
Waga: 0.05 KG