0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złMarchew Kongo 500G, ST
- Waga: 0.50 KG
- Dostępność: Wysyłka w ciągu 1-2 dni
- Dostępna wysyłka: Paczkomat, Kurier, Odbiór osobisty
- Producent:
- Stawka VAT: 8%
JEDNA PRZESYŁKA DO 30 KG
Marchew Kongo tworzy korzenie o walcowatym kształcie, które zwężają się ku dołowi. Osiągają one długość do 20 cm. Bardzo plenna odmiana, dająca korzenie wyróżniające się wysokimi walorami konsumpcyjnymi. Korzenie są ładnie wybarwione na intensywny, pomarańczowy kolor. Miąższ jest soczysty, chrupiący i słodki w smaku. Marchew nie ma skłonności do kumolowania azotanów.
Marchew ceni się za jej walory smakowe oraz dużą zawartość beta-karotenu czyli prowitaminy A, która bardzo dobrze wpływa na narząd wzroku. Marchew zawiera także inne witaminy jak witaminy z grupy B, H, PP, E i K oraz minerały. Do najważniejszych należą: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, jest również jednym z głównych składników włoszczyzny. Surowe korzenie to bardzo wartościowa przekąska o niskiej wartości kalorycznej. Spożywanie korzeni marchwi ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Sok z marchwi poleca się m.in. w leczeniu anemii, chorób skóry i oczu, reumatyzmie oraz cukrzycy.
Odmiana Kongo dobrze znosi niewielkie przymrozki.
Odmiana przeznaczona na świeży rynek i do przetwórstwa.
Marchew rośnie dobrze na lekkich, żyznych, przepuszczalne glebach o lekko kwaśnym odczynie do obojętnego. Lubi też jasne i słoneczne stanowiska, które zapewniają uprawie większą zawartość cukrów oraz karotenu. Należy unikać gleb kamienistych, ciężkich, kwaśnych i podmokłych. Bezpośrednio przed siewem nie nawozić pola obornikiem oraz nie wapnować gleby.