0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
Marchew Askona to późna odmiana marchwi, wyróżniająca się gładkimi, stożkowatymi korzeniami o długości 18-20 cm, które są ciemnopomarańczowe, jednolicie wybarwione i bardzo słodkie. Odmiana ta jest bogata w beta-karoten i inne witaminy, idealna do spożycia na surowo oraz do domowych przetworów. Nasiona sieje się wczesną i późną wiosną na lekkim, przepuszczalnym i przewiewnym podłożu, bogatym w materię organiczną. Zbiory odbywają się od sierpnia do września.
Marchew ceni się za jej walory smakowe oraz dużą zawartość beta-karotenu czyli prowitaminy A, która bardzo dobrze wpływa na narząd wzroku. Marchew zawiera także inne witaminy jak witaminy z grupy B, H, PP, E i K oraz minerały. Do najważniejszych należą: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, jest również jednym z głównych składników włoszczyzny. Surowe korzenie to bardzo wartościowa przekąska o niskiej wartości kalorycznej. Spożywanie korzeni marchwi ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Sok z marchwi poleca się m.in. w leczeniu anemii, chorób skóry i oczu, reumatyzmie oraz cukrzycy.
Odmiana doskonała do bezpośredniego spożycia i przetwarzania. Nadaje się do długiego przechowywania. Marchew możemy spożywać cały rok w postaci surowej, gotowanej lub w formie soku, jest również jednym z głównych składników włoszczyzny.
Marchew najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku, co sprzyja wyższej zawartości cukrów i karotenu. Preferowana jest lekka, piaszczysto-gliniasta, próchniczna i umiarkowanie wilgotna gleba z małą zawartością azotu oraz pH w zakresie 6,0-6,8. Unikać nawożenia obornikiem lub wapnowania przed siewem. Dobrymi przedplonami są zboża, kukurydza, pory, kapusta, kalafior, kalarepa. Unikać miejsc, gdzie wcześniej rosły buraki, selery, kapusta brukselska, pietruszka, groch, fasola, czy ziemniaki.
Waga: 0.10 KG
#14561