0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złMarchew Nantes 5 Nanta 50G ST.
- Waga: 0.05 KG
- Dostępność: Wysyłka w ciągu 1-2 dni
- Dostępna wysyłka: Paczkomat, Kurier, Odbiór osobisty
- Producent: Alseed-Garden
- Stawka VAT: 8%
JEDNA PRZESYŁKA DO 30 KG
Marchew Nantes 5 Nanta to bardzo wczesna odmiana marchwi charakteryzująca się gładkimi, walcowatymi korzeniami o intensywnej barwie i długości około 20 cm. Jest to udoskonalona wersja popularnej Nantes 5 Naba, która wyróżnia się szybszym wzrostem o około 7 dni i nieco większymi rozmiarami korzeni. Charakteryzuje się odpornością na zielenienie korzeni oraz na alternariozę, co przekłada się na bardzo wysokie plony.
Marchew ceni się za jej walory smakowe oraz dużą zawartość beta-karotenu czyli prowitaminy A, która bardzo dobrze wpływa na narząd wzroku. Marchew zawiera także inne witaminy jak witaminy z grupy B, H, PP, E i K oraz minerały. Do najważniejszych należą: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, jest również jednym z głównych składników włoszczyzny. Surowe korzenie to bardzo wartościowa przekąska o niskiej wartości kalorycznej. Spożywanie korzeni marchwi ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Sok z marchwi poleca się m.in. w leczeniu anemii, chorób skóry i oczu, reumatyzmie oraz cukrzycy.
Marchew Nanta nie jest podatna na alternariozę, a jej korzenie nie zielenieją.
Odmiana do bezpośredniego spożycia i przetwarzania. Idealnie sprawdza się na świeżym rynku warzywnym, szczególnie jako marchew pęczkowa bez naci. Po umyciu zachowuje swoją naturalną kolorystykę bez blednięcia. Odmiana ta jest również doskonała do długotrwałego przechowywania oraz wykorzystania w przemyśle spożywczym, na przykład na plastry. Marchew możemy spożywać cały rok w postaci surowej, gotowanej lub w formie soku, jest również jednym z głównych składników włoszczyzny.
Marchew najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku, co sprzyja wyższej zawartości cukrów i karotenu. Preferowana jest lekka, piaszczysto-gliniasta, próchniczna i umiarkowanie wilgotna gleba z małą zawartością azotu oraz pH w zakresie 6,0-6,8. Unikać nawożenia obornikiem lub wapnowania przed siewem. Dobrymi przedplonami są zboża, kukurydza, pory, kapusta, kalafior, kalarepa. Unikać miejsc, gdzie wcześniej rosły buraki, selery, kapusta brukselska, pietruszka, groch, fasola, czy ziemniaki.
Zdjęcie: alseed.pl