0,00 zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000 zł
Marchew Norton polecana jest na przetwory ze względu na intensywnie wybarwione, soczyste i słodkie korzenie. Dodatkową zaletą jest brak skłonności do kumulowania azotanów. Korzenie są ładnie wybarwione na intensywny, pomarańczowy kolor. Pokrywa je gładka, cienka skórka. Miąższ jest chrupiący i soczysty, nie ma tendencji do pękania.
Marchew ceni się za jej walory smakowe oraz dużą zawartość beta-karotenu czyli prowitaminy A, która bardzo dobrze wpływa na narząd wzroku. Marchew zawiera także inne witaminy jak witaminy z grupy B, H, PP, E i K oraz minerały. Do najważniejszych należą: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, jest również jednym z głównych składników włoszczyzny. Surowe korzenie to bardzo wartościowa przekąska o niskiej wartości kalorycznej. Spożywanie korzeni marchwi ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Sok z marchwi poleca się m.in. w leczeniu anemii, chorób skóry i oczu, reumatyzmie oraz cukrzycy.
Marchew źle znosi susze, ale nadmiar wody w podłożu też nie jest wskazany.
Korzenie marchwi Norton są doskonałe do bezpośredniego spożycia na surowo i po ugotowaniu. Odmiana jest przeznaczona na świeży rynek i przetwórstwo.
Marchew rośnie dobrze na lekkich, żyznych, przepuszczalne glebach o lekko kwaśnym odczynie do obojętnego. Lubi też jasne i słoneczne stanowiska, które zapewniają uprawie większą zawartość cukrów oraz karotenu. Należy unikać gleb kamienistych, ciężkich, kwaśnych i podmokłych. Bezpośrednio przed siewem nie nawozić pola obornikiem oraz nie wapnować gleby.
Waga: 0.10 KG
#12512