0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
MIKROCHELAT Mn-13 1KG
Mikrochelat Mn-13 zawiera 130 g/kg (13%) manganu w pełni schelatowanego przez EDTA. Mangan (Mn) w formie chelatu jest szybciej wchłaniane, przemieszczane i przyswajane przez rośliny niż mangan dostarczane roślinom w innych formach. Nawóz korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu.
Mikrochelat Mn-13 stosowany profilaktycznie w uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do manganu (np. zboża, rzepak, kukurydza, ziemniak, burak, jabłoń, wiśnia, śliwa, brzoskwinia, malina, groch, fasola, szpinak, kapusta) – jest najefektywniejszym źródłem manganu. Jest też niezbędny w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność tego składnika dla roślin (wysokie pH, wysoka zawartość żelaza, brak tlenu w strefie korzeniowej). Skutecznie zapobiega powstawaniu niedoboru manganu w roślinach.
Mikrochelat Mn-13 stosowany interwencyjnie skutecznie likwiduje niedobór manganu oraz ogranicza negatywne skutki wystąpienia takiego okresowego niedoboru. Dokarmianie interwencyjne jest konieczne w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru manganu na roślinach lub gdy wyniki analizy materiału roślinnego wskazują na zbyt niską zawartość manganu (ukryte niedobory).
Składniki | g/kg | % (m/m) |
Mangan (Mn) schelatowany przez EDTA | 130 | 13,0 |
Waga: 1.30 KG
Interwencyjnie – stosować MIKROCHELAT™ Mn-13 w przypadku gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru manganu na roślinach lub po zdiagnozowaniu zbyt niskiej zawartości tego składnika w roślinach.
Zabiegi wykonywać co 3–7 dni do ustąpienia niedoboru.
Stosować MIKROCHELAT™ Mn-13 w dawce:
Profilaktycznie – stosować MIKROCHELAT™ Mn-13 w terminach i dawkach przedstawionych poniżej w tabeli Ad.1.
Zalecenia szczegółowe (skład pożywki oraz częstotliwość aplikacji) powinny uwzględniać wymagania pokarmowe roślin oraz warunki agrotechniczne i klimatyczne prowadzonej uprawy (w tym rodzaj podłoża).W obliczeniach trzeba uwzględnić zawartość manganu (Mn) w innych nawozach stosowanych do sporządzania pożywki oraz w wodzie użytej do przygotowania pożywki.
Opryskiwać glebę roztworem wodnym chelatu przed siewem nasion lub sadzeniem rozsady, bądź stosować łącznie z innymi nawozami doglebowymi. Zalecana ilość MIKROCHELAT™ Mn-13 w całym sezonie wegetacyjnym:
Ad.1. Zabiegi dolistne – Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
Przy niskiej wilgotności powietrza unikać stosowania roztworu o stężeniu przekraczającym 0,15% (1,5 kg nawozu/1000 l wody). Stosując dolistnie w uprawach pod osłonami nie przekraczać stężenia 0,15%.
PSZENICA OZIMA |
|
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ Wiosna: krzewienie Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,25–1 kg/ha |
◆ wzrost źdźbła |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku wystąpienia objawów niedoboru manganu. Ponadto mangan zwiększa odporność na rdze. |
0,25–1 kg/ha |
PSZENICA JARA |
|
◇/◆ rozwój liści – krzewienie Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,25–1 kg/ha |
◆ wzrost źdźbła |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku wystąpienia objawów niedoboru manganu. Ponadto mangan zwiększa odporność na rdze. |
0,25–1 kg/ha |
PSZENŻYTO OZIME |
|
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ Wiosna: krzewienie Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,25–1 kg/ha |
◆ wzrost źdźbła |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku wystąpienia objawów niedoboru manganu. Ponadto mangan zwiększa odporność na rdze. |
0,25–1 kg/ha |
PSZENŻYTO JARE |
|
◇/◆ rozwój liści – krzewienie Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,25–1 kg/ha |
◆ wzrost źdźbła |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku wystąpienia objawów niedoboru manganu. Ponadto mangan zwiększa odporność na rdze. |
0,25–1 kg/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy |
|
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia |
0,25–1 kg/ha |
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,25–1 kg/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY jary |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,25–1 kg/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy |
|
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia |
0,25–1 kg/ha |
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,25–1 kg/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY jary |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,25–1 kg/ha |
ŻYTO OZIME |
|
◇/◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia Zabieg traktować jako optymalny dla poprawy intensywności krzewienia w przypadku suszy lub nadmiernych opadów. |
0,25–1 kg/ha |
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
0,25–1 kg/ha |
◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
0,25–1 kg/ha |
ŻYTO JARE |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
0,25–1 kg/ha |
OWIES |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◇ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego |
0,25–1 kg/ha |
RZEPAK OZIMY |
|
◆ Jesień: faza 4.–8. liścia ◆ Wiosna: początek wzrostu pędu głównego ◇ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia |
0,25–1 kg/ha |
RZEPAK JARY |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego ◇ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia |
0,25–1 kg/ha |
SŁONECZNIK |
|
◆ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) ◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33) ◇ początek rozwoju pąków (BBCH 51–53) |
0,25–1 kg/ha |
LEN |
|
◆ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) ◆ wzrost pędu głównego – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30–35) ◇ widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 51–53) |
0,25–1 kg/ha |
KUKURYDZA |
|
◆ faza 7.–8. liścia ◇ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy |
0,25–1 kg/ha |
BURAK CUKROWY |
|
◆ początek rozwoju liści |
0,25–1 kg/ha |
◆ początek zakrywania międzyrzędzi |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego |
0,25–1 kg/ha |
ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości |
|
◆ początek wzrostu pędów i liści (wysokość roślin ok. 10 cm) |
0,25–1 kg/ha |
◆ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ bulwy osiągają ok. 50% finalnej masy |
0,25–1 kg/ha |
SOJA |
|
◆ rozwój pierwszych liści trójlistkowych ◆ początek wzrostu pędów ◇ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,25–1 kg/ha |
GROCH |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek wzrostu pędów ◇ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,25–1 kg/ha |
FASOLA |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych |
0,25–1 kg/ha |
◆ początek wzrostu pędów |
0,25–1 kg/ha |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych |
0,25–1 kg/ha |
◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,25–1 kg/ha |
BÓB |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek wzrostu pędów ◇ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,25–1 kg/ha |
BOBIK |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek wzrostu pędów ◇ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,25–1 kg/ha |
ŁUBIN |
|
◆ tworzenie rozety ◆ początek wzrostu pędów ◇ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,25–1 kg/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad |
|
◆ Wiosna: rozwój liści |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 7 (pomiar w wodzie). |
0,5–1 kg/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ faza „mysie ucho” |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o zielonej barwie owoców. |
0,5–1 kg/ha |
◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
JABŁOŃ – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◇ faza „mysie ucho” |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o zielonej barwie owoców. |
0,5–1 kg/ha |
◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację |
|
◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ 2. rok – wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
0,5–1 kg/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych zrazami |
|
◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 7 (pomiar w wodzie). |
0,5–1 kg/ha |
GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ faza „mysie ucho” |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o zielonej barwie owoców. |
0,5–1 kg/ha |
◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ rozwój pąków kwiatowych ◇/◆ rozwój zawiązków owoców (Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach alkalicznych.) ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◇ początek dojrzewania owoców |
0,5–1 kg/ha |
CZEREŚNIA – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◇ rozwój pąków kwiatowych ◇ rozwój zawiązków owoców ◇ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ rozwój pąków kwiatowych ◇/◆ rozwój zawiązków owoców (Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach alkalicznych.) ◇ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ rozwój pąków kwiatowych ◇/◆ rozwój zawiązków owoców (Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach alkalicznych.) ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◇ owoc osiąga 80–90% typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ rozwój pąków kwiatowych ◇/◆ rozwój zawiązków owoców (Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach alkalicznych.) ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◇ owoc osiąga 80–90% typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ rozwój pąków kwiatowych |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ rozwój zawiązków owoców (Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach alkalicznych.) ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◇ owoc osiąga 80–90% typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ pękanie i rozwój pąków kwiatowych |
0,5–1 kg/ha |
◇/◆ rozwój zawiązków owoców (Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach alkalicznych.) ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◇ owoc osiąga 80–90% typowej wielkości |
0,5–1 kg/ha |
AGREST |
|
◇ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców |
0,25–1 kg/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych |
|
◇ Wiosna: wznowienie wegetacji – rozwój liści ◇ wzrost i dojrzewanie owoców – do pierwszego zbioru |
0,25–1 kg/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich |
|
◇ rozwój liści i pędów ◇ wzrost i dojrzewanie owoców – do pierwszego zbioru |
0,25–1 kg/ha |
PORZECZKA |
|
◇ w okresie rozwoju liści i pędów (BBCH 15–35) ◇ początek rozwoju owoców, widoczne pierwsze owoce na gronie – wytworzonych 90% owoców (BBCH 71–79) |
0,25–1 kg/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacje bez fertygacji – plantacje owocujące |
|
◇ początkowy rozwój liści i kwiatostanów ◇ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców |
0,25–1 kg/ha |
WINOROŚL |
|
◆ początek rozwoju liści i nowych pędów: 2 zabiegi co 7–14 dni ◆ rozwój kwiatostanów ◇ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu |
0,5–1 kg/ha |
TRUSKAWKA |
|
◇ Wiosna: rozwój liści i koron ◇ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon |
0,25–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje owocujące. |
|
◆ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści, 2 zabiegi co 7–14 dni ◇ biały pąk ◇ początek rozwoju pierwszych owoców ◆ po zbiorach owoców |
0,25–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie. |
|
◇ Lato w roku sadzenia: po adaptacji roślin do warunków polowych – rozwinięty 5.–8. Liść ◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji ◆ początek rozwoju kwiatostanów |
0,25–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie. |
|
◇ po przyjęciu się sadzonek: rozwinięty 2.–3. liść |
0,25–1 kg/ha |
◇/◆ rozwój liści i kwiatostanów |
0,25–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach. |
|
◇ po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. Liść ◆ rozwój liści ◆ dalszy rozwój liści i początek rozwoju pierwszych kwiatostanów ◇ rozwój i dojrzewanie pierwszych owoców ◇ okres owocowania: 1–2 zabiegi co 14–21 dni |
0,25–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych |
|
◇ Wiosna: rozwój liści ◇ Wiosna: początek wzrostu rozłogów ◇ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,25–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych |
|
◇ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: rozwój liści |
0,25–1 kg/ha |
◇ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: początek wzrostu rozłogów |
0,25–1 kg/ha |
◇ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,25–1 kg/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo |
|
◇ Wiosna: rozwój liści ◇ Wiosna: początek wzrostu rozłogów ◇ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,25–1 kg/ha |
POMIDOR |
|
◇ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści (BBCH 18–19) ◇ widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53) ◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) |
0,25–1 kg/ha |
PAPRYKA |
|
◆ rozwinięte 8–9 lub więcej liści (BBCH 18–19) ◇ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy (BBCH 51–53) ◇ 1.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–76) |
0,25–1 kg/ha |
OGÓREK |
|
◆ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) ◇ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) |
0,25–1 kg/ha |
DYNIA |
|
◆ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) ◇ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) |
0,25–1 kg/ha |
WARZYWA CEBULOWE |
|
◇ wyraźnie widoczne 6–9 lub więcej liści (BBCH 16–19) ◆ początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) |
0,25–1 kg/ha |
BROKUŁ |
|
◆ wzrost liści ◇ początek rozwoju róży |
0,25–1 kg/ha |
KALAFIOR |
|
◆ wzrost liści ◇ początek rozwoju róży |
0,25–1 kg/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA |
|
◆ wzrost liści ◇ początek formowania się główki ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
0,25–1 kg/ha |
KAPUSTA WŁOSKA |
|
◆ wzrost liści ◇ początek formowania się główki ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
0,25–1 kg/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA |
|
◆ wzrost liści ◇ początek formowania się główki |
0,25–1 kg/ha |
KAPUSTA PEKIŃSKA |
|
◇ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
0,25–1 kg/ha |
KAPUSTA BRUKSELSKA |
|
◆ wzrost pędu głównego i liści ◇ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) |
0,25–1 kg/ha |
KALAREPA |
|
◇ wzrost liści |
0,25–1 kg/ha |
RZODKIEWKA |
|
◇ wzrost liści |
0,25–1 kg/ha |
JARMUŻ |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost pędu głównego i liści |
0,25–1 kg/ha |
MARCHEW |
|
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) |
0,25–1 kg/ha |
PIETRUSZKA |
|
◆ faza 4.–5. liścia właściwego/ korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) ◇ korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) |
0,25–1 kg/ha |
PASTERNAK |
|
◆ faza 4.–5. liścia właściwego/ korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) ◇ korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) |
0,25–1 kg/ha |
SELER |
|
◆ faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 19/41) ◇ korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) |
0,25–1 kg/ha |
BURAK ĆWIKŁOWY |
|
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) ◇ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) |
0,25–1 kg/ha |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH WIELOLETNICH |
|
◇ w okresie wiosenno-letnim 1–2 zabiegi co 7–28 dni |
podlewanie |
◇ w okresie jesiennym 1–2 zabiegi co 7–21 dni dla zwiększenia zimotrwałości |
podlewanie |
SZKÓŁKI ROŚLIN SADOWNICZYCH |
|
◇ w okresie wiosenno-letnim 1–2 zabiegi co 7–28 dni |
podlewanie |
◇ w okresie jesiennym 1–2 zabiegi co 7–21 dni dla zwiększenia zimotrwałości |
podlewanie |
ROŚLINY OZDOBNE |
|
◇ w okresie wiosenno-letnim 1–2 zabiegi co 7–28 dni |
podlewanie |
◇ w okresie jesiennym 1–2 zabiegi co 7–21 dni dla zwiększenia zimotrwałości |
podlewanie |