0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złMIKROVIT FE-75 5L
Płynny nawóz zawierający 75 g Fe w 1 litrze, przeznaczony do dolistnego stosowania. Dostarcza roślinom żelazo, które jest efektywnie pobierane i wykorzystywane przez rośliny. Mikrovit Żelazo zawiera związki kompleksujące, które przyspieszają pobieranie żelaza przez rośliny oraz ułatwiają łączne stosowanie nawozu z innymi agrochemikaliami. Nawóz korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu.
Mikrovit Żelazo stosowany profilaktycznie w uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do żelaza (np. fasola, buraki, kapusty, brokuł, kalafior, szpinak, pomidor, papryka, truskawka, rośliny kwasolubne uprawiane na glebach o odczynie obojętnym lub zasadowym) – jest efektywnym źródłem żelaza. Jest też zalecany w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność żelaza dla roślin (wysokie pH, wysoka zawartość manganu, brak tlenu w strefie korzeniowej). Skutecznie zapobiega powstawaniu niedoboru żelaza w roślinach.
Składniki | g/l | % (m/m) |
Żelazo (Fe) | 75 | 6,0 |
Waga: 6.50 KG
MIKROVIT® ŻELAZO stosować w terminach i dawkach przedstawionych poniżej (tabela).
PSZENICA OZIMA |
|
◇/◆ Jesień: faza 3.–6. liścia |
1–2 l/ha |
◇/◆ Wiosna: krzewienie |
1–2 l/ha |
◇/◆ wzrost źdźbła |
1–2 l/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
1–2 l/ha |
PSZENICA JARA |
|
◇/◆ rozwój liści – krzewienie |
1–2 l/ha |
◇/◆ wzrost źdźbła |
1–2 l/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
1–2 l/ha |
PSZENŻYTO OZIME |
|
◇ Jesień: faza 3.–6. Liścia ◇ Wiosna: krzewienie ◇ wzrost źdźbła ◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
1–2 l/ha |
PSZENŻYTO JARE |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◇ wzrost źdźbła ◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
1–2 l/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
1–2 l/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY jary |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
1–2 l/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
1–2 l/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY jary |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
1–2 l/ha |
ŻYTO OZIME |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
1–2 l/ha |
ŻYTO JARE |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
1–2 l/ha |
OWIES |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◇ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego |
1-2 l/ha |
RZEPAK OZIMY |
|
Jesień: |
1–2 l/ha |
Wiosna: |
1–2 l/ha |
◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia |
1–2 l/ha |
RZEPAK JARY |
|
◇/◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego |
l/ha |
◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia |
1–2 l/ha |
SŁONECZNIK |
|
◆ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) ◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33) ◇ początek rozwoju pąków (BBCH 51–53) |
1–2 l/ha |
LEN |
|
◆ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) |
1–2 l/ha |
◆ początek wzrostu pędu – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30–35) |
1–2 l/ha |
◇ widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 51–55) |
1–2 l/ha |
KUKURYDZA |
|
◆ faza 2.–6. liścia (optymalny termin zabiegu to 4 liście) ◆ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy |
1–2 l/ha |
BURAK CUKROWY |
|
◆ początek rozwoju liści ◆ początek zakrywania międzyrzędzi ◇ początek rozwoju korzenia spichrzowego |
1–2 l/ha |
ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości |
|
◆ początek wzrostu pędów i liści (wysokość roślin ok. 10 cm) ◆ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) ◇ początek wzrostu bulw ◇ bulwy osiągają ok. 50% finalnej masy |
1–2 l/ha |
SOJA |
|
◆ rozwój pierwszych liści trójlistkowych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5–2 l/ha |
GROCH |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5–2 l/ha |
FASOLA |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5–2 l/ha |
BÓB |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5–2 l/ha |
BOBIK |
|
◆ rozwój pierwszych liści właściwych ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5–2 l/ha |
ŁUBIN |
|
◆ tworzenie rozety ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5–2 l/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad |
|
◇/◆ Wiosna: rozwój liści |
1–2 l/ha |
◇/◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
1–2 l/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ faza „mysie ucho” |
1–2 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła |
1–2 l/ha |
◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości |
1–2 l/ha |
JABŁOŃ – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◆ faza „mysie ucho” |
1–2 l/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację |
|
◇/◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści |
1–2 l/ha |
◇/◆ 2. rok – wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
1–2 l/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek– szkółka drzewek szczepionych zrazami |
|
◇/◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści |
1–2 l/ha |
◇/◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
1–2 l/ha |
GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ faza „mysie ucho” |
1–2 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o wysokim pH (›7,5). |
1–2 l/ha |
CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój związków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
1–2 l/ha |
CZEREŚNIA – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◇ rozwój pąków kwiatowych ◇ rozwój związków owoców ◇ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
1–2 l/ha |
WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój związków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
1–2 l/ha |
ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. 30% typowej wielkości |
1–2 l/ha |
BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. 30% typowej wielkości |
1–2 l/ha |
NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. 30% typowej wielkości |
1–2 l/ha |
MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. 30% typowej wielkości |
1–2 l/ha |
AGREST |
|
◆ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców ◇ po zbiorze owoców |
0,5–2 l/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych |
|
◆ Wiosna: wznowienie wegetacji – rozwój liści ◇ pędy osiągają ok. 1/2 docelowej długości ◇ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów ◆ wzrost i dojrzewanie owoców – do pierwszego zbioru |
0,5–2 l/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnichTerminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
|
◆ pękanie pąków ◇ rozwój liści i pędów ◇ początek rozwoju kwiatostanów ◆ wzrost i dojrzewanie owoców – do pierwszego zbioru |
0,5–2 l/ha |
PORZECZKA |
|
◆ pękanie pąków (BBCH 07–09) ◇ rozwój liści i pędów (BBCH 15–35) ◆ wytworzonych 70–90% owoców(BBCH 77–79) |
0,5–2 l/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacje bez fertygaji – plantacje owocujące |
|
◆ pękanie pąków ◇ początkowy rozwój liści i kwiatostanów ◇ koniec kwitnienia / początek rozwoju owoców |
0,5–2 l/ha |
WINOROŚL |
|
◆ początek rozwoju liści i nowych pędów ◆ rozwój kwiatostanów ◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu |
1–2 l/ha |
TRUSKAWKA |
|
◆ Wiosna: rozwój liści i koron |
1–2 l/ha |
◇ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon |
1–2 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje owocujące |
|
◆ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści, 2 zabiegi co 7–14 dni |
0,5–2 l/ha |
◇ po zbiorach owoców, 1–2 zabiegi co 10–14 dni |
0,5–2 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie. |
|
◇ Lato w roku sadzenia: po adaptacji roślin do warunków polowych – rozwinięty 5.–8. liść |
0,5–2 l/ha |
◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji |
0,5–2 l/ha |
◆ początek rozwoju kwiatostanów |
0,5–2 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie |
|
◇ po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. liść |
0,5–2 l/ha |
◇ rozwój liści i kwiatostanów |
0,5–2 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach |
|
◇ po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. liść |
0,5–2 l/ha |
◆ rozwój liści |
0,5–2 l/ha |
◆ dalszy rozwój liści i początek rozwoju pierwszych kwiatostanów |
0,5–2 l/ha |
◇ rozwój i dojrzewanie pierwszych owoców |
0,5–2 l/ha |
◆ okres owocowania: 1–2 zabiegi co 14–21 dni |
0,5–2 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych |
|
◆ Wiosna: rozwój liści |
0,5–2 l/ha |
◇ Wiosna: początek wzrostu rozłogów |
0,5–2 l/ha |
◇ Początek lata – wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,5–2 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych |
|
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: rozwój liści |
0,5–2 l/ha |
◇ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: początek wzrostu rozłogów |
0,5–2 l/ha |
◇ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,5–2 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo |
|
◆ Wiosna: rozwój liści |
0,5–2 l/ha |
◇ Wiosna: początek wzrostu rozłogów |
0,5–2 l/ha |
◇ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,5–2 l/ha |
POMIDOR |
|
◆ rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17) |
0,5–2 l/ha |
◇ widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53) |
0,5–2 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) |
0,5–2 l/ha |
◇ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 3.–5. gronie (BBCH 73–75) |
0,5–2 l/ha |
PAPRYKA |
|
◆ rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17) |
0,5–2 l/ha |
◇ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19) |
0,5–2 l/ha |
◇ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53) |
0,5–2 l/ha |
◆ 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) |
0,5–2 l/ha |
OGÓREK |
|
◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15) |
0,5–2 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
0,5–2 l/ha |
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
0,5–2 l/ha |
DYNIA |
|
◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15) |
0,5–2 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
0,5–2 l/ha |
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
0,5–2 l/ha |
WARZYWA CEBULOWE |
|
◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15) |
0,5–2 l/ha |
◇ początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) |
0,5–2 l/ha |
BROKUŁ |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◇ wzrost liści |
0,5–2 l/ha |
KALAFIOR |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◇ wzrost liści |
0,5–2 l/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◇ początek formowania się główki |
0,5–2 l/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◇ początek formowania się główki |
0,5–2 l/ha |
KAPUSTA WŁOSKA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◇ początek formowania się główki |
0,5–2 l/ha |
KAPUSTA PEKIŃSKA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ początek formowania się główki ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
0,5–2 l/ha |
KAPUSTA BRUKSELSKA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◇ wzrost pędu głównego i liści ◇ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) |
0,5–2 l/ha |
KALAREPA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
0,5–2 l/ha |
RZODKIEWKA |
|
◆ po wschodach roślin – rozwój liści |
0,5–2 l/ha |
JARMUŻ |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost pędu głównego i liści ◇ intensywny wzrost masy liściowej |
0,5–2 l/ha |
MARCHEW |
|
◇ faza 3.–4. liścia właściwego (BBCH 13–14) |
0,5–2 l/ha |
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) |
0,5–2 l/ha |
◇ korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) |
0,5–2 l/ha |
PIETRUSZKA |
|
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) |
0,5–2 l/ha |
◆ korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) |
0,5–2 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) |
0,5–2 l/ha |
PASTERNAK |
|
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) |
0,5–2 l/ha |
◆ korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) |
0,5–2 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) |
0,5–2 l/ha |
SELER |
|
◇ faza 5.–6. liścia właściwego (BBCH 15–16) ok. 7 dni po wysadzeniu rozsady |
0,5–2 l/ha |
◇ faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 19/41) |
0,5–2 l/ha |
◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
0,5–2 l/ha |
BURAK ĆWIKŁOWY |
|
◇ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) |
0,5–2 l/ha |
◇ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) |
0,5–2 l/ha |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH WIELOLETNICH |
|
◆ w okresie wiosenno-letnim 2–4 zabiegi co 7–14 dni |
roztwór 0,25–0,3% |
SZKÓŁKI ROŚLIN SADOWNICZYCH |
|
◆ w okresie wiosenno-letnim 2–4 zabiegi co 7–14 dni |
roztwór 0,25–0,3% |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH JEDNOROCZNYCH |
|
◆ w początkowych fazach rozwoju 1–3 zabiegi co 7–14 dni |
roztwór 0,25–0,3% |
ROŚLINY OZDOBNE |
|
◆ w okresie wiosenno-letnim 3–5 zabiegów co 7–14 dni |
podlewanie |
TRAWNIKI |
|
◆ w okresie wiosenno-letnim 4–7 zabiegów co 7–14 dni |
opryskiwanie |
POLA GOLFOWE |
|
◆ w okresie wiosenno-letnim 4–7 zabiegów co 7–14 dni |
opryskiwanie |