0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złPlonvit Kali 11/12/38 + micro 15KG
- Waga: 16.00 KG
- Dostępność: Wysyłka w ciągu 1-2 dni
- Dostępna wysyłka: Paczkomat, Kurier, Odbiór osobisty
- Producent: Intermag
- Stawka VAT: 8%
JEDNA PRZESYŁKA DO 30 KG
PLONVIT KALI 11/12/38+MICRO 15 KG
Krystaliczny nawóz NPK z mikroelementami rozpuszczalny w wodzie do stosowania dolistnego oraz do sporządzania pożywki przeznaczonej do fertygacji upraw w gruncie. Nawóz skutecznie odżywia rośliny, wspiera ich prawidłowy rozwój oraz korzystnie wpływa ma wzrost odporności na suszę i niską temperaturę. Polecany jest szczególnie w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na potas, a więc w okresach intensywnego wzrostu, rozwoju, kwitnienia i kształtowania plonu, a także w warunkach deficytu wody i w okresach niskiej temperatury. Wykorzystana w nawozie technologia INT sprawia, że jest on wyjątkowo skuteczny.
Składniki | g/kg | % (m/m) |
Azot (N) całkowity | 110 | 11,0 |
azot (N) azotanowy (NO3) | 85 | 8,5 |
azot (N) amidowy (NH2) | 25 | 2,5 |
Pięciotlenek fosforu (P2O5) | 120 | 12,0 |
Tlenek potasu (K2O) | 380 | 38,0 |
Tlenek magnezu (MgO) | 1,0 | 0,10 |
Trójtlenek siarki (SO3) | 24 | 2,4 |
Bor (B) | 0,3 | 0,030 |
Miedź (Cu) schelatowana przez EDTA | 0,3 | 0,030 |
Żelazo (Fe) schelatowane przez EDTA | 1,5 | 0,150 |
Mangan (Mn) schelatowany przez EDTA | 0,7 | 0,070 |
Molibden (Mo) | 0,02 | 0,002 |
Cynk (Zn) schelatowany przez EDTA | 0,7 | 0,070 |
Tytan (Ti) | 0,01 | 0,001 |
Zastosowana w nawozie PLONVIT® KALI technologia INT zwiększa szybkość i efektywność pobierania, przemieszczania oraz przyswajania składników pokarmowych i substancji stymulujących w roślinie. Efekty te uzyskuje się dzięki odpowiednio opracowanym komponentom pochodzenia organicznego. |
ZABIEGI DOLISTNE
W zabiegach dokarmiania dolistnego stosować PLONVIT® KALI w formie roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania.
PLONVIT® KALI stosować w terminach i dawkach przedstawionych poniżej (tabela).
FERTYGACJA (nawożenie z nawadnianiem) upraw w gruncie, w podłożach torfowych i ziemiach ogrodniczych (pożywka podawana okresowo – wielokrotnie w okresie wegetacji roślin).
Zalecenia szczegółowe (skład pożywki oraz częstotliwość aplikacji) powinny uwzględniać wymagania pokarmowe roślin, wyniki analiz chemicznych wody stosowanej do fertygacji i gleby (podłoża), a także warunki pogodowe.
PLONVIT® KALIstosować w postaci roztworu wodnego o stężeniu 0,03–0,2% (0,3–2,0 kg nawozu w 1000 litrach pożywki gotowej do użytku).
Stosując PLONVIT® KALI w pożywce wraz z innymi nawozami nie przekraczać łącznego stężenia 0,2% wszystkich składników w dawkowanej pożywce.
Przygotowując roztwory stężone, dawkę nawozu należy proporcjonalnie zwiększyć.
Roztwory stężone nawozów PLONVIT® NPK sporządzać w innym zbiorniku niż roztwór stężony nawozu wapniowego.
Ad.1. Zabiegi dolistne – Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
PSZENICA OZIMA |
|
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia ◇ Wiosna: krzewienie ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia ◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej |
2–5 kg/ha |
PSZENICA JARA |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia ◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej |
2–5 kg/ha |
PSZENŻYTO OZIME |
|
◆ Jesień: faza 3.–6. Liścia ◇ Wiosna: kontynuacja krzewienia ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia ◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej |
2–5 kg/ha |
PSZENŻYTO JARE |
|
◇ rozwój liści – krzewienie |
2–5 kg/ha |
◆ wzrost źdźbła |
2–5 kg/ha |
◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
2–5 kg/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej |
2–5 kg/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa ◇/◆ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków |
2–5 kg/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY jary |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa ◇/◆ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków |
2–5 kg/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
2–5 kg/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY jary |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
2–5 kg/ha |
ŻYTO OZIME |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków |
2–5 kg/ha |
ŻYTO JARE |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków |
2–5 kg/ha |
OWIES |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◆ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków |
2–5 kg/ha |
RZEPAK OZIMY |
|
Jesień: ◆faza 4.–8. Liścia ; Wiosna: ◆początek wzrostu pędu głównego ◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. ◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn |
2–5 kg/ha |
RZEPAK JARY |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego ◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. ◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn |
2–5 kg/ha |
SŁONECZNIK |
|
◇ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) ◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33) ◆ początek rozwoju pąków (BBCH 51–53) |
2–5 kg/ha |
LEN |
|
◇ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) ◆ wzrost pędu głównego (BBCH 30–39) ◆ widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 51–53) |
2–5 kg/ha |
KUKURYDZA |
|
◆ faza 7.–8. liścia ◆ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy ◇/◆ rozwój wiechy i kolby |
2–5 kg/ha |
BURAK CUKROWY |
|
◇ początek rozwoju liści ◆ początek zakrywania międzyrzędzi ◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego ◇ 14–21 dni po rozpoczęciu rozwoju korzenia spichrzowego |
2–5 kg/ha |
ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości |
|
◇ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) ◆ początek wzrostu bulw ◆ wzrost bulw: 2–3 zabiegi co 14–21 dni ◆ początek zasychania pędów |
2–5 kg/ha |
SOJA |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
2–5 kg/ha |
GROCH |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
2–5 kg/ha |
FASOLA |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
2–5 kg/ha |
BÓB |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
2–5 kg/ha |
BOBIK |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
2–5 kg/ha |
ŁUBIN |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
2–5 kg/ha |
MAK |
|
◆ początek kształtowania makówek (BBCH 71–73) |
2–5 kg/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad |
|
◇ Wiosna: rozwój liści ◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych ◆ Późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego |
2–5 kg/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – sad owocujący |
|
◇ zielony pąk ◇ różowy pąk ◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła ◇/◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości |
2–5 kg/ha |
◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości |
2–5 kg/ha |
◇/◆ po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni |
2–5 kg/ha |
JABŁOŃ – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◇ zielony pąk ◇/◆ po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni |
2–5 kg/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację |
|
◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści ◆ 2. rok – wiosna/lato:wzrost pędu głównego i pędów bocznych ◆ 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego |
2–5 kg/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek– szkółka drzewek szczepionych zrazami |
|
◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści ◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych ◆ 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego |
2–5 kg/ha |
GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ zielony pąk ◇ biały pąk ◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła ◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości ◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◇/◆ po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni |
2–5 kg/ha |
CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni |
2–5 kg/ha |
WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni |
2–5 kg/ha |
ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców |
2–5 kg/ha |
BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców |
2–5 kg/ha |
NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców |
2–5 kg/ha |
MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇/◆ pękanie i rozwój pąków kwiatowych |
2–5 kg/ha |
◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców |
2–5 kg/ha |
AGREST |
|
◆ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców, 1–2 zabiegi co 7–14 dni ◇ po zbiorze owoców |
2–5 kg/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych |
|
◆ pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości ◇ pierwsze pędy osiągają docelową długość ◆ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów ◆ początek rozwoju pierwszych owoców ◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 3–4 zabiegi co 5–14 dni po kolejnych zbiorach owoców ◆ Jesień: przed początkiem przebarwiania się liści |
2–5 kg/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich |
|
◆ rozwój liści i pędów: 1–2 zabiegi co 7–21 dni ◆ początek rozwoju kwiatostanów ◆ początek rozwoju owoców ◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 4–5 zabiegów co 5–7 dni po kolejnych zbiorach ◆ początek wybarwiania – po kolejnych zbiorach owoców (BBCH 85–899) 2 zabiegi co 5–7 dni ◇ bezpośrednio po zbiorach |
2–5 kg/ha |
PORZECZKA |
|
◇ rozwój liści i pędów (BBCH 15–35) 2 zabiegi co 14–21 dni ◆ zamknięte pąki kwiatowe – końce liści poza łuskami kwiatowymi (BBCH 51–54) ◆ początek rozwoju owoców, widoczne pierwsze owoce na gronie – wytworzonych 30% owoców |
2–5 kg/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacja bez fertygacji – plantacje owocujące |
|
◇ rozwój pąków ◇ początkowy rozwój liści i kwiatostanów ◆ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia ◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców ◆ rozwój i dojrzewanie owoców ◆ po zbiorach ◆ początek przebarwiania się liści |
2–5 kg/ha |
WINOROŚL |
|
◆ rozwój kwiatostanów ◇ koniec kwitnienia ◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu ◇/◆ początek dojrzewania owoców |
2–5 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące – założone jesienią |
|
◆ Jesień w roku sadzenia: przed spoczynkiem zimowym ◆ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon ◆ Jesień w pierwszym roku po posadzeniu: przed początkiem przebarwiania się liści |
2–5 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące |
|
◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści ◇ początek rozwoju kwiatostanów ◆ biały pąk ◆ początek rozwoju pierwszych owoców ◆ początek dojrzewania pierwszych owoców ◆ bezpośrednio po pierwszym zbiorze ◆ Jesień: przed początkiem przebarwiania się liści |
2–5 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie |
|
◆ Jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści ◇ rozwój i dojrzewanie owoców ◆ Jesień w pierwszym roku po posadzeniu: przed początkiem przebarwiania się liści |
2–5 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie |
|
◇ rozwój i dojrzewanie owoców ◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
2–5 kg/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach |
|
◇ rozwój i dojrzewanie pierwszych owoców ◇ okres owocowania: 2–4 zabiegi co 10–21 dni |
2–5 kg/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych |
|
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści ◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach ◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek |
2–5 kg/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych |
|
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści ◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
2–5 kg/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo |
|
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści ◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach ◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek ◆ Początek jesieni: rozłogi z ukorzenionymi sadzonkami zakrywają międzyrzędzia (jeżeli jest techniczna możliwość wykonania zabiegu) |
2–5 kg/ha |
POMIDOR |
|
◇ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści (BBCH 18–19) ◇ widoczny 1–3 kwiatostan – otwarte pierwsze kwiaty na 1-3 kwiatostanie (BBCH 51–63) ◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1. gronie (BBCH 71) ◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 2.–3. gronie (BBCH 72–73) ◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 4.–5. gronie osiągnął (BBCH 74–76) 2–4 zabiegi co 10–14 dni |
2–5 kg/ha |
PAPRYKA |
|
◇ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19) ◆ początek rozwoju owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) ◆ 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76) |
2–5 kg/ha |
OGÓREK |
|
◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) ◆ po pierwszym zbiorze ogórków (BBCH 71) |
2–5 kg/ha |
DYNIA |
|
◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) ◆ rozwój owoców (BBCH 71–77) |
2–5 kg/ha |
CUKINIA |
|
◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) ◆ rozwój owoców (BBCH 71–77) |
2–5 kg/ha |
KABACZEK |
|
◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) ◆ rozwój owoców (BBCH 71–77) |
2–5 kg/ha |
WARZYWA CEBULOWE |
|
◆ początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41) ◆ cebule osiągają 30% typowej średnicy (BBCH 43) ◆ cebule osiągają 50% typowej średnicy (BBCH 45) ◆ 10% liści „płoży się” (BBCH 47) |
2–5 kg/ha |
BROKUŁ |
|
◆ wzrost liści ◆ początek rozwoju róży ◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości |
2–5 kg/ha |
KALAFIOR |
|
◆ wzrost liści ◆ początek rozwoju róży ◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości |
2–5 kg/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA |
|
◇ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni |
2–5 kg/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA |
|
◇ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni |
2–5 kg/ha |
KAPUSTA WŁOSKA |
|
◇ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni |
2–5 kg/ha |
KAPUSTA PEKIŃSKA |
|
◆ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości |
2–5 kg/ha |
KAPUSTA BRUKSELSKA |
|
◆ wzrost pędu głównego i liści ◆ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) ◆ 70–80% główek uformowanych |
2–5 kg/ha |
KALAREPA |
|
◆ wzrost liści ◆ początek tworzenia zgrubienia ◆ zgrubienie osiąga ok. 50% typowej wielkości |
2–5 kg/ha |
RZODKIEWKA |
|
◆ wzrost liści ◆ początek tworzenia zgrubienia |
2–5 kg/ha |
JARMUŻ |
|
◇ wzrost pędu głównego i liści ◆ intensywny wzrost masy liściowej ◆ utworzone ok. 70–80% masy liściowej |
2–5 kg/ha |
WARZYWA KAPUSTNE – produkcja rozsady |
|
◆ wzrost liści: 1–2 zabiegi co 7–21 dni |
podlewanie |
MARCHEW |
|
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) ◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) ◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) ◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) ◆ korzeń osiąga ok. 80% typowej średnicy (BBCH 48) |
2–5 kg/ha |
PIETRUSZKA |
|
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) ◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) ◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) ◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) ◆ korzeń osiąga ok. 80% typowej średnicy (BBCH 48) |
2–5 kg/ha |
PASTERNAK |
|
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) ◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) ◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) ◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) ◆ korzeń osiąga ok. 80% typowej średnicy (BBCH 48) |
2–5 kg/ha |
SELER |
|
◇ faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 19/41) ◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) ◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) ◆ korzeń osiąga 50–60% typowej średnicy (BBCH 45–46) ◆ korzeń osiąga 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48) |
2–5 kg/ha |
BURAK ĆWIKŁOWY |
|
◇ faza 2–4 liści właściwych /1–2 pary liści (BBCH 12–14) ◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) ◆ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) ◆ korzeń osiąga 40–70% typowej średnicy (BBCH 44–47) |
2–5 kg/ha |
TRAWNIKI |
|
◆ w okresie od wiosny do jesieni zalecane 4–7 zabiegów co 7–14 dni |
roztwór 0,25–0,3% |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH WIELOLETNICH |
|
◆ w okresie letnio-jesiennym 2–4 zabiegi co 7–14 dni ◆ w okresie przygotowania roślin do zimy 1–2 zabiegi co 7–14 dni dla zwiększenia zimotrwałości |
podlewanie |
SZKÓŁKI ROŚLIN SADOWNICZYCH |
|
◆ w okresie letnio-jesiennym 2–4 zabiegi co 7–14 dni ◆ w okresie przygotowania roślin do zimy 1–2 zabiegi co 7–14 dni dla zwiększenia zimotrwałości |
podlewanie |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH JEDNOROCZNYCH |
|
◇ od początkowych faz rozwojowych 1–3 zabiegi co 7–14 dni |
podlewanie |
ROŚLINY OZDOBNE |
|
◇/◆ w okresie od wiosny do jesieni zalecane 3–5 zabiegi co 7–21 dni (w przypadku roślin kwitnących, w tej ogólnej liczbie zabiegów bardzo ważne są 1–2 zabiegi co 7–14 przed kwitnieniem i/lub na początku kwitnienia) |
podlewanie |
◆ w przypadku roślin wieloletnich wykonać dodatkowo 1–2 zabiegi co 7–14 dni w okresie jesiennym w celu zwiększenia zimotrwałości roślin |
podlewanie |