0,00 zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000 zł 
                             
                                    PLONVIT KALI 11/12/38+MICRO 2 KG
Krystaliczny nawóz NPK z mikroelementami rozpuszczalny w wodzie do stosowania dolistnego oraz do sporządzania pożywki przeznaczonej do fertygacji upraw w gruncie. Nawóz skutecznie odżywia rośliny, wspiera ich prawidłowy rozwój oraz korzystnie wpływa ma wzrost odporności na suszę i niską temperaturę. Polecany jest szczególnie w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na potas, a więc w okresach intensywnego wzrostu, rozwoju, kwitnienia i kształtowania plonu, a także w warunkach deficytu wody i w okresach niskiej temperatury. Wykorzystana w nawozie technologia INT sprawia, że jest on wyjątkowo skuteczny.
| Składniki | g/kg | % (m/m) | 
| Azot (N) całkowity | 110 | 11,0 | 
| azot (N) azotanowy (NO3) | 85 | 8,5 | 
| azot (N) amidowy (NH2) | 25 | 2,5 | 
| Pięciotlenek fosforu (P2O5) | 120 | 12,0 | 
| Tlenek potasu (K2O) | 380 | 38,0 | 
| Tlenek magnezu (MgO) | 1,0 | 0,10 | 
| Trójtlenek siarki (SO3) | 24 | 2,4 | 
| Bor (B) | 0,3 | 0,030 | 
| Miedź (Cu) schelatowana przez EDTA | 0,3 | 0,030 | 
| Żelazo (Fe) schelatowane przez EDTA | 1,5 | 0,150 | 
| Mangan (Mn) schelatowany przez EDTA | 0,7 | 0,070 | 
| Molibden (Mo) | 0,02 | 0,002 | 
| Cynk (Zn) schelatowany przez EDTA | 0,7 | 0,070 | 
| Tytan (Ti) | 0,01 | 0,001 | 
| Zastosowana w nawozie PLONVIT® KALI technologia INT zwiększa szybkość i efektywność pobierania, przemieszczania oraz przyswajania składników pokarmowych i substancji stymulujących w roślinie. Efekty te uzyskuje się dzięki odpowiednio opracowanym komponentom pochodzenia organicznego. | ||
Waga: 2.20 KG
#2195
ZABIEGI DOLISTNE
W zabiegach dokarmiania dolistnego stosować PLONVIT® KALI w formie roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania.
PLONVIT® KALI stosować w terminach i dawkach przedstawionych poniżej (tabela).
FERTYGACJA (nawożenie z nawadnianiem) upraw w gruncie, w podłożach torfowych i ziemiach ogrodniczych (pożywka podawana okresowo – wielokrotnie w okresie wegetacji roślin).
Zalecenia szczegółowe (skład pożywki oraz częstotliwość aplikacji) powinny uwzględniać wymagania pokarmowe roślin, wyniki analiz chemicznych wody stosowanej do fertygacji i gleby (podłoża), a także warunki pogodowe.
PLONVIT® KALIstosować w postaci roztworu wodnego o stężeniu 0,03–0,2% (0,3–2,0 kg nawozu w 1000 litrach pożywki gotowej do użytku).
Stosując PLONVIT® KALI w pożywce wraz z innymi nawozami nie przekraczać łącznego stężenia 0,2% wszystkich składników w dawkowanej pożywce.
Przygotowując roztwory stężone, dawkę nawozu należy proporcjonalnie zwiększyć.
Roztwory stężone nawozów PLONVIT® NPK sporządzać w innym zbiorniku niż roztwór stężony nawozu wapniowego.
Ad.1. Zabiegi dolistne – Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
| PSZENICA OZIMA | |
| ◆ Jesień: faza 3.–6. liścia  ◇ Wiosna: krzewienie  ◆ wzrost źdźbła  ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia  ◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej | 2–5 kg/ha | 
| PSZENICA JARA | |
| ◇ rozwój liści – krzewienie  ◆ wzrost źdźbła  ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia ◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej | 2–5 kg/ha | 
| PSZENŻYTO OZIME | |
| ◆ Jesień: faza 3.–6. Liścia  ◇ Wiosna: kontynuacja krzewienia  ◆ wzrost źdźbła  ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia  ◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej | 2–5 kg/ha | 
| PSZENŻYTO JARE | |
| ◇ rozwój liści – krzewienie | 2–5 kg/ha | 
| ◆ wzrost źdźbła | 2–5 kg/ha | 
| ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia | 2–5 kg/ha | 
| ◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej | 2–5 kg/ha | 
| JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy | |
| ◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia  ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła  ◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa  ◇/◆ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków | 2–5 kg/ha | 
| JĘCZMIEŃ PASZOWY jary | |
| ◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła  ◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa  ◇/◆ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków | 2–5 kg/ha | 
| JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy | |
| ◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia  ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła  ◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa | 2–5 kg/ha | 
| JĘCZMIEŃ BROWARNY jary | |
| ◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła  ◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa | 2–5 kg/ha | 
| ŻYTO OZIME | |
| ◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków | 2–5 kg/ha | 
| ŻYTO JARE | |
| ◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków | 2–5 kg/ha | 
| OWIES | |
| ◇ rozwój liści – krzewienie ◆ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków | 2–5 kg/ha | 
| RZEPAK OZIMY | |
| Jesień: ◆faza 4.–8. Liścia ; Wiosna: ◆początek wzrostu pędu głównego ◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. ◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn | 2–5 kg/ha | 
| RZEPAK JARY | |
| ◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego ◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. ◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn | 2–5 kg/ha | 
| SŁONECZNIK | |
| ◇ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) ◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33) ◆ początek rozwoju pąków (BBCH 51–53) | 2–5 kg/ha | 
| LEN | |
| ◇ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) ◆ wzrost pędu głównego (BBCH 30–39) ◆ widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 51–53) | 2–5 kg/ha | 
| KUKURYDZA | |
| ◆ faza 7.–8. liścia  ◆ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy  ◇/◆ rozwój wiechy i kolby | 2–5 kg/ha | 
| BURAK CUKROWY | |
| ◇ początek rozwoju liści ◆ początek zakrywania międzyrzędzi ◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego ◇ 14–21 dni po rozpoczęciu rozwoju korzenia spichrzowego | 2–5 kg/ha | 
| ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości | |
| ◇ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) ◆ początek wzrostu bulw ◆ wzrost bulw: 2–3 zabiegi co 14–21 dni ◆ początek zasychania pędów | 2–5 kg/ha | 
| SOJA | |
| ◇/◆ początek wzrostu pędów | 2–5 kg/ha | 
| GROCH | |
| ◇/◆ początek wzrostu pędów | 2–5 kg/ha | 
| FASOLA | |
| ◇/◆ początek wzrostu pędów | 2–5 kg/ha | 
| BÓB | |
| ◇/◆ początek wzrostu pędów | 2–5 kg/ha | 
| BOBIK | |
| ◇/◆ początek wzrostu pędów | 2–5 kg/ha | 
| ŁUBIN | |
| ◇/◆ początek wzrostu pędów | 2–5 kg/ha | 
| MAK | |
| ◆ początek kształtowania makówek (BBCH 71–73) | 2–5 kg/ha | 
| JABŁOŃ – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad | |
| ◇ Wiosna: rozwój liści ◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych ◆ Późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego | 2–5 kg/ha | 
| JABŁOŃ – sady bez fertygacji – sad owocujący  | |
| ◇ zielony pąk  ◇ różowy pąk  ◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła  ◇/◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości | 2–5 kg/ha | 
| ◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości | 2–5 kg/ha | 
| ◇/◆ po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni | 2–5 kg/ha | 
| JABŁOŃ – sady fertygowane – owocujący sad | |
| ◇ zielony pąk  ◇/◆ po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni | 2–5 kg/ha | 
| JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację | |
| ◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści ◆ 2. rok – wiosna/lato:wzrost pędu głównego i pędów bocznych ◆ 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego | 2–5 kg/ha | 
| JABŁOŃ – szkółki drzewek– szkółka drzewek szczepionych zrazami | |
| ◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści ◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych ◆ 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego | 2–5 kg/ha | 
| GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◇ zielony pąk   ◇ biały pąk   ◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła  ◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości  ◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości  ◆ początek dojrzewania owoców  ◇/◆ po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni | 2–5 kg/ha | 
| CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni | 2–5 kg/ha | 
| WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni | 2–5 kg/ha | 
| ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców | 2–5 kg/ha | 
| BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców | 2–5 kg/ha | 
| NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców | 2–5 kg/ha | 
| MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad | |
| ◇/◆ pękanie i rozwój pąków kwiatowych | 2–5 kg/ha | 
| ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców | 2–5 kg/ha | 
| AGREST | |
| ◆ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców, 1–2 zabiegi co 7–14 dni ◇ po zbiorze owoców | 2–5 kg/ha | 
| MALINA – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych | |
| ◆ pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości ◇ pierwsze pędy osiągają docelową długość ◆ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów ◆ początek rozwoju pierwszych owoców ◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 3–4 zabiegi co 5–14 dni po kolejnych zbiorach owoców ◆ Jesień: przed początkiem przebarwiania się liści | 2–5 kg/ha | 
| MALINA – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich  | |
| ◆ rozwój liści i pędów: 1–2 zabiegi co 7–21 dni ◆ początek rozwoju kwiatostanów ◆ początek rozwoju owoców ◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 4–5 zabiegów co 5–7 dni po kolejnych zbiorach ◆ początek wybarwiania – po kolejnych zbiorach owoców (BBCH 85–899) 2 zabiegi co 5–7 dni ◇ bezpośrednio po zbiorach | 2–5 kg/ha | 
| PORZECZKA | |
| ◇ rozwój liści i pędów (BBCH 15–35) 2 zabiegi co 14–21 dni  ◆ zamknięte pąki kwiatowe – końce liści poza łuskami kwiatowymi (BBCH 51–54)  ◆ początek rozwoju owoców, widoczne pierwsze owoce na gronie – wytworzonych 30% owoców | 2–5 kg/ha | 
| BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacja bez fertygacji – plantacje owocujące | |
| ◇ rozwój pąków ◇ początkowy rozwój liści i kwiatostanów ◆ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia ◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców ◆ rozwój i dojrzewanie owoców ◆ po zbiorach ◆ początek przebarwiania się liści | 2–5 kg/ha | 
| WINOROŚL | |
| ◆ rozwój kwiatostanów  ◇ koniec kwitnienia   ◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu  ◇/◆ początek dojrzewania owoców | 2–5 kg/ha | 
| TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące – założone jesienią | |
| ◆ Jesień w roku sadzenia: przed spoczynkiem zimowym ◆ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon ◆ Jesień w pierwszym roku po posadzeniu: przed początkiem przebarwiania się liści | 2–5 kg/ha | 
| TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji  – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące  | |
| ◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści ◇ początek rozwoju kwiatostanów ◆ biały pąk ◆ początek rozwoju pierwszych owoców ◆ początek dojrzewania pierwszych owoców ◆ bezpośrednio po pierwszym zbiorze ◆ Jesień: przed początkiem przebarwiania się liści | 2–5 kg/ha | 
| TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie | |
| ◆ Jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści ◇ rozwój i dojrzewanie owoców ◆ Jesień w pierwszym roku po posadzeniu: przed początkiem przebarwiania się liści | 2–5 kg/ha | 
| TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie | |
| ◇ rozwój i dojrzewanie owoców ◆ przed początkiem przebarwiania się liści | 2–5 kg/ha | 
| TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach | |
| ◇ rozwój i dojrzewanie pierwszych owoców ◇ okres owocowania: 2–4 zabiegi co 10–21 dni | 2–5 kg/ha | 
| TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych | |
| ◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści ◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach ◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek | 2–5 kg/ha | 
| TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych | |
| ◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści ◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach | 2–5 kg/ha | 
| TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo | |
| ◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści ◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach ◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek ◆ Początek jesieni: rozłogi z ukorzenionymi sadzonkami zakrywają międzyrzędzia (jeżeli jest techniczna możliwość wykonania zabiegu) | 2–5 kg/ha | 
| POMIDOR | |
| ◇ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści (BBCH 18–19) ◇ widoczny 1–3 kwiatostan – otwarte pierwsze kwiaty na 1-3 kwiatostanie (BBCH 51–63) ◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1. gronie (BBCH 71) ◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 2.–3. gronie (BBCH 72–73) ◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 4.–5. gronie osiągnął (BBCH 74–76) 2–4 zabiegi co 10–14 dni | 2–5 kg/ha | 
| PAPRYKA | |
| ◇ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19) ◆ początek rozwoju owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) ◆ 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76) | 2–5 kg/ha | 
| OGÓREK | |
| ◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) ◆ po pierwszym zbiorze ogórków (BBCH 71) | 2–5 kg/ha | 
| DYNIA | |
| ◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) ◆ rozwój owoców (BBCH 71–77) | 2–5 kg/ha | 
| CUKINIA | |
| ◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) ◆ rozwój owoców (BBCH 71–77) | 2–5 kg/ha | 
| KABACZEK | |
| ◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) ◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) ◆ rozwój owoców (BBCH 71–77) | 2–5 kg/ha | 
| WARZYWA CEBULOWE | |
| ◆ początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41) ◆ cebule osiągają 30% typowej średnicy (BBCH 43) ◆ cebule osiągają 50% typowej średnicy (BBCH 45) ◆ 10% liści „płoży się” (BBCH 47) | 2–5 kg/ha | 
| BROKUŁ | |
| ◆ wzrost liści ◆ początek rozwoju róży ◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości | 2–5 kg/ha | 
| KALAFIOR | |
| ◆ wzrost liści ◆ początek rozwoju róży ◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości | 2–5 kg/ha | 
| KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA | |
| ◇ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni | 2–5 kg/ha | 
| KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA | |
| ◇ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni | 2–5 kg/ha | 
| KAPUSTA WŁOSKA | |
| ◇ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni | 2–5 kg/ha | 
| KAPUSTA PEKIŃSKA | |
| ◆ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości | 2–5 kg/ha | 
| KAPUSTA BRUKSELSKA | |
| ◆ wzrost pędu głównego i liści ◆ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) ◆ 70–80% główek uformowanych | 2–5 kg/ha | 
| KALAREPA | |
| ◆ wzrost liści ◆ początek tworzenia zgrubienia ◆ zgrubienie osiąga ok. 50% typowej wielkości | 2–5 kg/ha | 
| RZODKIEWKA | |
| ◆ wzrost liści ◆ początek tworzenia zgrubienia | 2–5 kg/ha | 
| JARMUŻ | |
| ◇ wzrost pędu głównego i liści ◆ intensywny wzrost masy liściowej ◆ utworzone ok. 70–80% masy liściowej | 2–5 kg/ha | 
| WARZYWA KAPUSTNE – produkcja rozsady | |
| ◆ wzrost liści: 1–2 zabiegi co 7–21 dni | podlewanie | 
| MARCHEW  | |
| ◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) ◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) ◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) ◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) ◆ korzeń osiąga ok. 80% typowej średnicy (BBCH 48) | 2–5 kg/ha | 
| PIETRUSZKA  | |
| ◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) ◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) ◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) ◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) ◆ korzeń osiąga ok. 80% typowej średnicy (BBCH 48) | 2–5 kg/ha | 
| PASTERNAK | |
| ◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) ◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) ◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) ◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) ◆ korzeń osiąga ok. 80% typowej średnicy (BBCH 48) | 2–5 kg/ha | 
| SELER | |
| ◇ faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 19/41) ◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) ◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) ◆ korzeń osiąga 50–60% typowej średnicy (BBCH 45–46) ◆ korzeń osiąga 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48) | 2–5 kg/ha | 
| BURAK ĆWIKŁOWY | |
| ◇ faza 2–4 liści właściwych /1–2 pary liści (BBCH 12–14) ◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) ◆ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) ◆ korzeń osiąga 40–70% typowej średnicy (BBCH 44–47) | 2–5 kg/ha | 
| TRAWNIKI | |
| ◆ w okresie od wiosny do jesieni zalecane 4–7 zabiegów co 7–14 dni | roztwór 0,25–0,3% | 
| SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH WIELOLETNICH | |
| ◆ w okresie letnio-jesiennym 2–4 zabiegi co 7–14 dni ◆ w okresie przygotowania roślin do zimy 1–2 zabiegi co 7–14 dni dla zwiększenia zimotrwałości | podlewanie | 
| SZKÓŁKI ROŚLIN SADOWNICZYCH | |
| ◆ w okresie letnio-jesiennym 2–4 zabiegi co 7–14 dni ◆ w okresie przygotowania roślin do zimy 1–2 zabiegi co 7–14 dni dla zwiększenia zimotrwałości | podlewanie | 
| SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH JEDNOROCZNYCH | |
| ◇ od początkowych faz rozwojowych 1–3 zabiegi co 7–14 dni | podlewanie | 
| ROŚLINY OZDOBNE | |
| ◇/◆ w okresie od wiosny do jesieni zalecane 3–5 zabiegi co 7–21 dni (w przypadku roślin kwitnących, w tej ogólnej liczbie zabiegów bardzo ważne są 1–2 zabiegi co 7–14 przed kwitnieniem i/lub na początku kwitnienia) | podlewanie | 
| ◆ w przypadku roślin wieloletnich wykonać dodatkowo 1–2 zabiegi co 7–14 dni w okresie jesiennym w celu zwiększenia zimotrwałości roślin | podlewanie |