ZAMÓW PRZEZ TELEFON (22) 230 2272 lub 881 222 336

PLONVIT KALI 2KG

Waga: 2.00 KG
Producent: INTERMAG
Dostępność: Brak na magazynie.
Zapytaj czy będzie dostępny
Cena: 30,00 zł

 

PLONVIT KALI  krystaliczny, rozpuszczalny w wodzie nawóz NPK (11/12/38) z mikroelementami, przeznaczony do dolistnego stosowania. Może być także wykorzystywany do sporządzania pożywki przeznaczonej do fertygacji upraw w gruncie. Skutecznie odżywia rośliny, wspomaga prawidłowy ich rozwój, a także wpływa korzystnie na wzrost odporności roślin na suszę i niską temperaturę.PLONVIT KALI Jest szczególnie polecany w okresach zwiększonego zapotrzebowania roślin na potas – w okresach intensywnego wzrostu, rozwoju, kwitnienia i kształtowania plonu, a także w warunkach deficytu wody i w okresach niskiej temperatury. 


PLONVIT KALI stosowany dolistnie w terminach i dawkach zalecanych w programach dokarmiania dolistnego poszczególnych gatunków roślin, skutecznie uzupełnia i/lub koryguje nawożenie doglebowe. 

W nawozie PLONVIT KALI zastosowano Technologię INT, która sprawia, że nawóz jest wyjątkowo skuteczny. 

 

Składniki g/kg % (m/m)
Azot (N) całkowity 110 11,0
Azot (N) azotanowy (NO3) 85 8,5
Azot (N) amidowy (NH2) 25 2,5
Pięciotlenek fosforu (P2O5) 120 12,0
Tlenek potasu (K2O) 380 38,0
Tlenek magnezu (MgO) 1,0 0,10
Trójtlenek siarki (SO3) 11,0 1,1
Bor (B) 0,30 0,030
Kobalt (Co) 0,01 0,001
Miedź (Cu) schelatowana przez EDTA 0,30 0,030
Żelazo (Fe) schelatowane przez EDTA 1,50 0,150
Mangan (Mn) schelatowany przez EDTA 0,70 0,070
Molibden (Mo) 0,02 0,002
Cynk (Zn) schelatowany przez EDTA 0,70 0,070
Tytan (Ti) 0,01 0,001
Zastosowana w nawozie PLONVIT KALI technologia INT zwiększa szybkość i efektywność pobierania, przemieszczania oraz przyswajania składników pokarmowych i substancji stymulujących w roślinie. Efekty te uzyskuje się dzięki odpowiednio opracowanym komponentom pochodzenia organicznego, dobranym indywidualnie dla danego preparatu.

 

  

 

 

STOSOWAĆ WYŁĄCZNIE W UZASADNIONEJ POTRZEBIE. NIE PRZEKRACZAĆ ZALECANYCH DAWEK. Przed użyciem przeczytać etykietę. Chronić przed dziećmi. W razie konieczności zasięgnięcia porady lekarza należy pokazać pojemnik lub etykietę. Informacje o produktach aktualizowane są raz w roku. 

 

1. DOKARMIANIE DOLISTNE
W zabiegach dokarmiania dolistnego stosować PLONVIT KALI w formie roztworu wodnego. Nawóz można stosować łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania. 
Wyniki testów znajdują się w zakładce Tabela mieszania agrochemikaliów INTERMAG.

 

Terminy stosowania                                                     Jednorazowa dawka [kg/ha]
PSZENICA, PSZENŻYTO
jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16) 2–5
wiosna:
I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
   jare – faza 3. liścia – krzewienie (BBCH 13–29)
2–5
II: początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51) 2–5
III: początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) 2–5
JĘCZMIEŃ
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 2–5
wiosna:
I: ozime  – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
    jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32)
2–5
II: faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia
flagowego  (BBCH 39–45)
2–5
III: koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) 2–5
ŻYTO
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 2–5
wiosna:
I: ozime  – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
    jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32)
2–5
II: faza liścia flagowego – początek kłoszenia (BBCH 39–51) 2–5
III: koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) 2–5
OWIES
I: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 2–5
II: początek wzrostu źdźbła – faza liścia flagowego (BBCH 30–39) 2–5
III: koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) 2–5
RZEPAK
jesień: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18) 2–5
wiosna:
I: po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36)
2–5
II: rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61) 2–5
III: pełne kwitnienie: 50% otwartych kwiatów na głównym kwiatostanie, starsze płatki opadają – początkowy rozwój łuszczyn (BBCH 65–73) 2–5
KUKURYDZA
I: faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście 2–5
II: rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) 2–5
III: rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki  wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem  2–5
BURAK cukrowy
I: 4–8 liści (BBCH 14–18) 2–5
II: dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31) 2–5
III: zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) 2–5
ZIEMNIAK
I: rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16) 2–5
II: rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39) 2–5
III: bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43) 2–5
IV: bulwy osiągają 40–50% typowej masy (BBCH 44–45) 2–5
V: bulwy osiągają 50–60% typowej masy (BBCH 45–46) 2–5
VI: bulwy osiągają 70–80% typowej masy (BBCH 47–48) 2–5
VII: bulwy osiągają 80–90% typowej masy (BBCH 48–49) 2–5
MAK
I: początek kształtowania pierwszych makówek (BBCH 71–73) 2–5
JABŁOŃ
I: koniec fazy kwitnienia, wszystkie płatki opadły (BBCH 69) 2–5
II–III: rozwój owoców (BBCH 72–77) 2–5
IV–V: bezpośrednio po zbiorach owoców 1–2 zabiegi, co 10–14 dni (BBCH 91–93)   2–5
GRUSZA
I: koniec kwitnienia, wszystkie płatki opadły (BBCH 69) 2–5
II: początek opadania owoców – średnica owocu dochodzi do 40 mm (BBCH 73–74) 2–5
III: owoc osiąga 60–80% typowej wielkości (BBCH 76–78) 2–5
IV: początek dojrzewania owoców (BBCH 81–85) 2–5
V–VII: bezpośrednio po zbiorach owoców 1–2 zabiegi co 10–14 dni 2–5
WIŚNIA, CZEREŚNIA
I: biały pąk (BBCH 57–59) 2–5
II: rozwój zalążni, po przekwitnięciu powstaje owoc (BBCH 71) 2–5
III: owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76) 2–5
IV: owoc osiąga 70–80% typowej wielkości (BBCH 77–78) 2–5
V–VII: bezpośrednio po zbiorach owoców  2–3 zabiegi co 10–14 dni 2–5
ŚLIWA, BRZOSKWINIA, MORELA
I: biały pąk (BBCH 57–59) 2–5
II: rozwój owoców (BBCH 73–75) 2–5
III: owoc osiąga 50–60% typowej wielkości (BBCH 75–76) 2–5
IV: owoc osiąga 70–80% typowej wielkości (BBCH 77–78) 2–5
V: dojrzewanie owoców (BBCH 81) 2–5
VI–VIII: bezpośrednio po zbiorach owoców 2–3 zabiegi co 10–14 dni 2–5
MALINA, PORZECZKA
I: rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54) 2–5
II–IV: rozwój owoców (BBCH 71–79) zabiegi co 10–14 dni 2–5
V–VI: po zbiorach owoców (BBCH 91) zabiegi co 10–14 dni 2–5
WINOROŚL
I: kwiatostany pogrubiają się, kwiaty mocno ściśnięte ze sobą – kwiatostany całkowicie rozwinięte, kwiaty rozdzielone (BBCH 55–57) 2–5
II: 70% okwiatu opadło – młode owoce zaczynają się pogrubiać , resztki okwiatu opadają
(BBCH 67–71)
2–5
III: jagody wielkości grochu, grona zwisają (BBCH 75) 2–5
IV: początek dojrzewania, jagody zaczynają się wybarwiać – jagody uzyskują miękkość (BBCH 81–85) 2–5
TRUSKAWKA
I: biały pąk (BBCH 58–59) 2–5
II: pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73) 2–5
III: zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67) 2–5
IV: początek dojrzewania, owoce zaczynają się wybarwiać (BBCH 81) 2–5
V: pierwsze owoce osiągają charakterystyczną barwę, zbiór wczesny (BBCH 85) 2–5
VI–VIII: w okresie zbiorów, po kolejnych zbiorach owoców (BBCH 85–89) 2–5
IX: po zbiorach (BBCH 91–93) 2–5
PAPRYKA
I: 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) 2–5
II: 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76) 2–5
POMIDOR
I: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) 2–5
II: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 2.–3. gronie (BBCH 72–73) 2–5
III: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 3.–4. gronie (BBCH 73–74) 2–5
IV: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 4.–5. gronie osiągnął (BBCH 74–75) 2–5
V: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 5.–6. gronie osiągnął (BBCH 75–76) 2–5
OGÓREK
I: na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce
(BBCH 56–57)
2–5
II: po pierwszym zbiorze ogórków (BBCH 71) 2–5
BROKUŁ
I: widoczny 8. pęd boczny – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 28–29) 2–5
II: początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 2–5
III: róża osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45) 2–5
KALAFIOR
I: początek rozwoju róży (›1cm)  (BBCH 41) 2–5
II: róża osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43) 2–5
III: róża osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45) 2–5
KAPUSTA głowiasta biała, głowiasta czerwona, pekińska, włoska
I: zaczynają się tworzyć główki (BBCH 41) 2–5
II: główka osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43) 2–5
III: główka osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45) 2–5
IV: główka osiąga 60–80% typowej wielkości (BBCH 46-48) 2–5
KAPUSTA BRUKSELSKA
I: początek rozwoju pąków bocznych – pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte (BBCH 41–43) 2–5
II: pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte – 50% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 43–45) 2–5
III: 60–80% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 46–48) 2–5
KALAREPA, RZODKIEWKA
I: zaczyna się tworzyć zgrubienie (BBCH 41) 2–5
II: zgrubienie osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45) 2–5
JARMUŻ
I: główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35) 2–5
II: osiągnięte 30–50% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 43–45) 2–5
III: osiągnięte 60–80% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 46–48) 2–5
WARZYWA KORZENIOWE
I: początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41) 2–5
II: korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) 2–5
III: korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) 2–5
WARZYWA CEBULOWE
I: początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41) 2–5
II: cebule osiągają 30% typowej średnicy (BBCH 43) 2–5
III: cebule osiągają 50% typowej średnicy (BBCH 45) 2–5
IV: 10% liści „płoży się” (BBCH 47) 2–5
WARZYWA STRĄCZKOWE
I: rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29) 2–5
II: 10% strąków osiąga typową długość (BBCH 71) 2–5
III: 30% strąków osiąga typową długość (BBCH 73) 2–5
TRAWNIKI
2–4 zabiegi co 7–14 dni w okresie wegetacji – szczególnie w przypadku okresowych niedoborów wody
1–2 zabiegi co 7–14 dni w okresie jesiennym dla zwiększenia zimotrwałości
2–5
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH WIELOLETNICH i ROŚLIN SADOWNICZYCH
2–4 zabiegi co 7–14 dni w okresie wiosenno-letnim
1–2 zabiegi co 7–14 dni w okresie przygotowania roślin do zimy, dla zwiększenia zimotrwałości
podlewanie: 
roztwór 0,05–0,1%
tj. 0,05–0,1 kg 
(50–100 g) w 100 l wody
opryskiwanie: 
roztwór 0,25–0,3%
tj. 0,25–0,3 kg 
(250–300 g)  w 100 l wody
ROŚLINY OZDOBNE
2–4 zabiegi co 7–14 dni w okresie intensywnego wzrostu
w przypadku roślin wieloletnich dodatkowo: 1–2 zabiegi co 7–14 dni w okresie jesiennym w celu zwiększenia zimotrwałości rośli
podlewanie: 
roztwór 0,05–0,1%
tj. 0,05–0,1 kg 
(50–100 g) w 100 l wody
opryskiwanie: 
roztwór 0,25–0,3%
tj. 0,25–0,3 kg 
(250–300 g)  w 100 l wody
 


2. FERTYGACJA UPRAW W GRUNCIE
Stosując PLONVIT KALI do sporządzania pożywki przeznaczonej do fertygacji upraw w gruncie – zawartość składników zawsze trzeba dostosować do indywidualnych zaleceń nawozowych.
Orientacyjne dawki nawozów dla roztworów gotowych do nawożenia: 0,3–2 kg nawozu w 1000 l roztworu (roztwór 0,03–0,2%).  

 

AZOT

POTAS

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.
E-mail:
Telefon:
Pytanie:
Przepisz tekst z obrazka:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych