0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
Rzodkiewka Krakowianka to wczesna odmiana rzodkiewki o kulisto-spłaszczonych, wyrównanych zgrubieniach. Idelanie nadająca się do wczesnych upraw w gruncie lub pod osłonami. Osiąga masę powyżej 5 g, ma biały, jędrny miąższ i błyszczącą, czerwoną skórkę z białym końcem. Jest łagodna w smaku. Krakowianka wymaga dobrego nasłonecznienia, żyznej gleby i odstępów 10-20 cm między rzędami. Idealna do uprawy wiosennej i jesiennej.
Rzodkiewka ma dużą zawartość witaminy C, wapnia oraz żelaza. Jest też źródłem węglowodanów i błonnika pokarmowego. Ma niski indeks glikemiczny, więc świetnie sprawdzi się w diecie diabetyków. Ma też właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne.
Odmiana doskonała do bezpośredniego spożycia.
Odmiana jest mrozoodporna, toleruje też wysokie temperatury.
30 – 37 dni
Marzec – Kwiecień
Maj – Październik
3 x 15 cm
Rzodkiewka nie jest warzywem trudnym w uprawie. Lubi dobrze nasłonecznione stanowiska, żyzną, przepuszczalną, nieprzesychającą glebę oraz dodatek kompostu. Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, tak aby gleba była wilgotna, ale nie mokra. Jeśli na stanowisku, na którym chcemy uprawiać rzodkiewkę, zastosowano obornik, należy zachować odpowiednią przerwę przed sadzeniem (ok. roku).
Waga: 0.10 KG
#14376