0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złGliceryna, znana również jako glicerol, to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, będący najprostszym trójwodorotlenowym alkoholem. Jest wszechstronnie wykorzystywana jako dobry rozpuszczalnik tłuszczów i innych lipidów oraz surowiec do produkcji różnorodnych związków chemicznych, m.in. mydeł i płynów do dezynfekcji.
W rolnictwie gliceryna odgrywa istotną rolę jako składnik paszowy, szczególnie w zapobieganiu ketozy u bydła. Jest dodawana do pasz niskiej jakości, poprawiając ich strawność oraz zapobiegając wysychaniu i przymarzaniu na stole paszowym. Gliceryna paszowa, o wysokiej wartości energetycznej wspomaga kondycję krów, poprawiając parametry rozrodu oraz zwiększając apetyt i wydajność zwierząt.
W diecie zwierząt gliceryna dodawana do pasz objętościowych dla zwierząt gospodarskich przyczynia się do zwiększenia apetytu i wydajności zwierząt. Nie zawierając białka, włókna ani minerałów, jest głównie źródłem energii. Ponadto, gliceryna pomaga w zatrzymywaniu wody w organizmie zwierząt, co może być szczególnie istotne podczas długotrwałego transportu.