BOSKALID - JAK DZIAŁA? MOŻLIWOŚCI STOSOWANIA

Substancja czynna polecana szczególnie do ograniczania szarej pleśni, mączniaka prawdziwego zbóż i traw, septoriozy paskowanej liści, zgnilizny twardzikowej, czerni krzyżowych, brunatnej zgnilizny drzew pestkowych oraz wielu innych chorób grzybowych. Cechuje ją szerokie spektrum działania.

 

Grupa chemiczna: anilidy

Rok wprowadzenia na rynek: 2002

Rodzaj formulacji: SC, WG

Sposób działania: układowy (systemiczny)

284,50zł
-11%
-77,90zł
690,50zł
768,40zł
-10%
-14,70zł
146,80zł
161,50zł
-3%
-17,70zł
777,30zł
795,00zł
168,00zł
1586,30zł
Brak w magazynie
450,90zł
Brak w magazynie
2180,20zł
Brak w magazynie

W jaki sposób działa boskalid?

Substancja czynna boskalid działa układowo i przeznaczona jest do działania zapobiegawczego oraz leczniczego. W roślinie przemieszcza się translaminarnie poprzez tkanki aż do spodniej warstwy liści oraz akropetalnie z wodą i sokami rośliny do wierzchołków i brzegów liści. Działanie boskalidu polega na hamowaniu kiełkowania zarodników, strzępki kiełkowej i przylgi grzybów. Zakłóca procesy energetyczne patogenów, powodując zahamowanie oddychania grzybów.

Jak stosować boskalid?

Optymalna temperatura stosowania substancji czynnej to 10-24oC, a względna wilgotność powietrza 60%. Nie zaleca się wykonywać zabiegów preparatami z boskalidem tuż przed deszczem i po nim, na mokre rośliny. Zabiegi należy wykonywać wieczorem, po zakończeniu oblotu upraw przez pszczoły, poza okresem ich aktywności.

Zalecane stosowanie boskalidu

Rośliny rolnicze:

  • rzepak ozimy,
  • jęczmień jary,
  • pszenica ozima.

Zwalczane agrofagi:

  • mączniak prawdziwy zbóż i traw,
  • brunatna plamistość liści zbóż,
  • czerń krzyżowych,
  • plamistość siatkowa jęczmienia,
  • rdza brunatna pszenicy,
  • rdza jęczmienia,
  • rynchosporioza zbóż,
  • septorioza paskowana liści pszenicy,
  • sucha zgnilizna kapustnych,
  • szara pleśń,
  • zgnilizna twardzikowa.

Rośliny warzywne:

  • burak ćwikłowy,
  • pomidor,
  • papryka,
  • cebula,
  • endywia,
  • kalarepa,
  • kapusta brukselska,
  • kapusta głowiasta,
  • bakłażan,
  • kalafior,
  • brokuł,
  • sałata,
  • por,
  • koper,
  • marchew,
  • pasternak,
  • rzodkiewka,
  • pietruszka korzeniowa,
  • pietruszka naciowa,
  • seler korzeniowy,
  • seler naciowy,
  • szczypiorek,
  • szparagi,
  • rukola,
  • szpinak.

Zwalczane agrofagi:

  • alternariozy,
  • szara pleśń,
  • mączniaki prawdziwe,
  • mączniak rzekomy cebuli,
  • zgnilizna twardzikowa,
  • czerń krzyżowych,
  • zaraza ziemniaka,
  • fytoftoroza pora,
  • rdza pora,
  • ryzoktoniozy,
  • plamistość liści szpinaku.

Rośliny sadownicze:

  • grusza,
  • jabłoń,
  • śliwa,
  • wiśnia,
  • brzoskwinia,
  • czereśnia,
  • truskawka,
  • borówka wysoka,
  • malina,
  • morela,
  • czarna porzeczka,
  • orzech laskowy,
  • orzech włoski.

Zwalczane agrofagi:

  • alternarioza,
  • antraknoza,
  • szara pleśń,
  • mączniaki prawdziwe,
  • biała plamistość liści truskawki,
  • brunatna zgnilizna drzew pestkowych,
  • gorzkie zgnilizny,
  • mokra zgnilizna gruszek,
  • monilioza leszczyny,
  • szara nekroza orzechów,
  • zemieranie pędów leszczyny,
  • przypąkowe zamieranie pędów maliny,
  • rdza wejmutkowo-porzeczkowa.

Rośliny ozdobne

Zwalczane agrofagi:

  • alternarioza,
  • szara pleśń,
  • mączniaki prawdziwe,
  • rizoktonioza,
  • zgnilizna twardzikowa.

Rośliny zielarskie:

  • mięta pieprzowa,
  • szałwia lekarska,
  • bazylia pospolita,
  • tymianek właściwy,
  • lubczyk ogrodowy,
  • kolendra siewna.

Zwalczane agrofagi:

  • szara pleśń,
  • rizoktonioza,
  • zgnilizna twardzikowa.

Rośliny leśne:

  • Siweki i sadzonki leśnych gatunków drzew iglastych i liściastych.

Zwalczane agrofagi:

  • mączniaki prawdziwe,
  • szara pleśń,
  • rdze,
  • zgorzel siewek,
  • fytoftoroza.