ETEFON - JAK DZIAŁA? MOŻLIWOŚCI STOSOWANIA

Etefon to substancja czynna stosowana jako regulator wzrostu zapobiegający wyleganiu łanu zbóż, w tym jęczmienia, żyta, pszenżyta i pszenicy. Stosowany jest też do przyspieszenia procesu oddychania i dojrzewania owoców i warzyw, np. wiśni i pomidora.

 

Grupa chemiczna: związek z grupy fosfonowych

Rok wprowadzenia na rynek: 1976

Rodzaj formulacji: SL

Sposób działania: układowy (systemiczny)

87,50zł
418,00zł
65,70zł
51,50zł
Brak w magazynie
236,90zł
Brak w magazynie
310,40zł
Brak w magazynie

W jaki sposób działa etefon?

  • Etefon stosowany w zbożach powoduje skrócenie i usztywnienie źdźbeł zbóż. Zapobiega to wyleganiu łanu.
  • Stosowany na owoce wiśni, jabłoni i pomidorów wnika do tkanki roślinnej. Ulegając rozpadowi, wydziela etylen, który przyspiesza dojrzewanie owoców.

Jak stosować etefon?

Silne opady deszczu do 4-5 godzin od zabiegu może powodować obniżenie skuteczności działania środków zawierających etefon. Nie należy ich stosować w temperaturze poniżej 10oC. Nie zaleca się też ich stosowania w czasie kwitnienia roślin ze względu na obecność pszczół.

Zalecane stosowanie etefonu

Rośliny rolnicze:

  • jęczmień jary,
  • jęczmień ozimy,
  • zboże,
  • pszenica jara,
  • pszenica ozima,
  • pszenżyto ozime.

Inne sadownicze:

  • wiśnia,
  • jabłoń.

Rośliny warzywne:

  • pomidor.

Etefon – zalecenia stosowania:

  • skracanie i usztywnianie źdźbła zbóż,
  • pszyspieszenie dojrzewania owoców.