0,00 zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000 zł
Patison Custard White (Cucurbita pepo L.) to wczesna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym około 50 dni, tworząca niskie rośliny o wysokości 50–60 cm. Wytwarza charakterystyczne, białe owoce w kształcie dysku z delikatnie karbowanymi brzegami. Młode patisony mają delikatny smak i soczysty miąższ, dzięki czemu doskonale nadają się do kwaszenia, konserwowania, smażenia, duszenia czy faszerowania. Odmiana ceniona jest za wysoką wartość odżywczą – owoce są bogate w witaminy i minerały, a przy tym niskokaloryczne.
Patison Custard White najlepiej rośnie w miejscach ciepłych, słonecznych i osłoniętych od wiatru.
Wymaga gleby żyznej, próchniczej, przepuszczalnej i dobrze nagrzewającej się. Regularne podlewanie sprzyja obfitemu owocowaniu. Roślinę można uprawiać zarówno w gruncie, jak i w większych pojemnikach. Ze względu na wrażliwość na chłody, wysiew do gruntu należy przeprowadzać po ustąpieniu przymrozków.
Waga: 0.01 KG
#14675