Nawóz mikroelementowy przeznaczony do nawożenia roślin jagodowych, sadowniczych i warzywniczych w uprawach polowych i pod osłonami. Nawóz można aplikować za pomocą instalacji nawodnieniowej w zabiegach fertygacji lub w zabiegach nawożenia dolistnego. Dzięki zastosowaniu podwójnego, unikalnego sposobu chelatowania (EDTA i DTPA), stosowanie nawozu zapewnia roślinom bezpieczne i pełne wykorzystanie mikroelementów. Składniki pokarmowe są szybko włączane do metabolizmu w tkankach roślinnych, w efekcie rośliny otrzymują natychmiastowe odżywienie. Dzięki zastosowaniu podwójnego chelatowania, Calfert Berry Duo nie wymaga wcześniejszego zakwaszenia pożywki nawozowej, ponieważ mikroelementy w roztworze wodnym są stabilne w szerokim zakresie pH. Proporcje mikroelementów w nawozie Calfert Berry Duo zostały opracowane w oparciu o precyzyjne wymagania roślin jagodowych. Dzięki zbilansowaniu składników pokarmowych oraz unikalnemu sposobowi cheltowania, nawóz zapewnia optymalną dostępność mikroelementów dla roślin.
Bor rozpuszczalny w wodzie (B) - 0,25%
Miedźrozpuszczalna w wodzie i schelatowana przez EDTA (Cu) – 0,10%
Żelazo rozpuszczalne w wodzie i schelatowane przez DTPA (Fe) – 1,62%
Mangan rozpuszczalny w wodzie i schelatowany przez EDTA i DTPA (Mn) –0,8%
Molibden rozpuszczalny w wodzie (Mo) – 0,05%
Cynk rozpuszczalny w wodzie i schelatowany przez EDTA i DTPA (Zn) – 0,45%
Uprawa | Ilość aplikacji w sezonie | Koncentracja | Dawka (l na ha) |
Truskawka | 6 | 25-100 ml w 1000 l pożywki roboczej | 2-3 l/ha |
Malina | 8 | 50-200 ml w 1000 l pożywki roboczej | 2-4 l/ha |
Jeżyna | 8 | 25-100 ml w 1000 l pożywki roboczej | 3-4 l/ha |
Porzeczki | 4-6 | 25-100 ml w 1000 l pożywki roboczej | 3-4 l/ha |
Borówka | 8 | 75-175 ml w 1000 l pożywki roboczej | 2-4 l/ha |
Jabłoń, Grusza | 6 | 50-150 ml w 1000 l pożywki roboczej | 2-4 l/ha |
Wiśnia, Czereśnia | 6 | 50-150 ml w 1000 l pożywki roboczej | 2-3 l/ha |
Pomidor | 8 | 25-100 ml w 1000 l pożywki roboczej | 1-3 l/ha |
Papryka | 8 | 25-100 ml w 1000 l pożywki roboczej | 1-3 l/ha |
Ogórek | 4 | 25-100 ml w 1000 l pożywki roboczej | 1-3 l/ha |
Uprawa | Dawka l na ha |
Truskawka | 1-1,5 l/ha |
Malina | 1-2 l/ha |
Jeżyna | 0,75-1,5 l/ha |
Porzeczki | 0,75-1,5 l/ha |
Borówka | 1-1,5 l/ha |
Jabłoń, Grusza | 1-1,5 l/ha |
Wiśnia, Czereśnia | 1-1,5 l/ha |
Pomidor | 0,5-1 l/ha |
Papryka | 0,5-1 l/ha |
Ogórek | 0,5-1 l/ha |