0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
Dynia Olbrzymia Uchiki Kuri to rodzaj dyni znanej z twardych, okrągłych owoców o wadze do 1,5 kg. Dynia Uchiki Kuri ma ciemnopomarańczową skórkę i suchy, jędrny, ciemnożółty miąższ o kasztanowym smaku. Dynia Hakkaido należy do najpopularniejszych dyń jadalnych, a jej dużą zaletą jest brak konieczności obierania jej ze skórki podczas gotowania. Można ją długo przechowywać, co jeszcze bardziej poprawia jej smak.
Dynia jest bogata w niezbędne witaminy, takie jak A, B1, B2, C i PP, a także sole mineralne oraz makro- i mikroelementy. Zawiera duże ilości karotenu. Miąższ wpływa na regenerację przewodu pokarmowego, a także wątroby. Pestki dyni natomiast wspierają w przeciwdziałaniu cukrzycy czy prostaty. Dynia jest cenionym składnikiem odżywczym i elementem diety wegetariańskiej.
Dynia Olbrzymia – Hakkaido Uchik Kuri idelanie sprawdzi się do pieczenia oraz na zupę krem. jej zaletą jest to, że nie trzeba obierać jej skórki przy przygotowaniu. Nadaje się do długiego przechowywania.
Termin wysadzenia do gruntu
Idealne warunki do uprawy to stanowisko ciepłe, osłonięte od wiatru i słoneczne. Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna oraz dobrze nawodniona, jednak bez zastoju wody. Przy niedoborze wody owoce są mniejsze, zwierają jednak więcej suchej masy i są słodsze. Zalecany odczyn gleby – 6,5-7,0.
Waga: 0.05 KG