0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złJEDNA PRZESYŁKA DO 30 KG
INTERMAG ALKALIN KB+Si 1L
Wysokozasadowy płynny nawóz potasowo-borowy z dodatkiem krzemu wspomagający ochronę roślin. Przeznaczony jest do stosowania szczególnie wczesną wiosną, dzięki czemu zwiększa odporność roślin na chłody i wiosenne przymrozki. Polecany jest też w dalszych okresach wegetacji, aby uzupełnić zapotrzebowanie roślin na potas i bor. Dzięki alkalicznemu odczynowi roztworów nawozu uruchamia on czynniki odpornościowe roślin i zmniejsza rozwój chorób grzybowych. Krzem dodatkowo wzmacnia struktury ścian komórkowych, co zwiększa odporność roślin na stresy.
PSZENICA OZIMA |
|
◇ Wiosna: krzewienie ◇ wzrost źdźbła ◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
0,5–1 l/ha |
PSZENICA JARA |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◇ wzrost źdźbła ◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
0,5–1 l/ha |
PSZENŻYTO ozime |
|
◇ Wiosna: kontynuacja krzewienia ◇ wzrost źdźbła ◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
0,5–1 l/ha |
PSZENŻYTO jare |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◇ wzrost źdźbła ◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
0,5–1 l/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy |
|
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5–1 l/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY jary |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5–1 l/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy |
|
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5–1 l/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY jary |
|
◇rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
0,5–1 l/ha |
◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5–1 l/ha |
ŻYTO ozime |
|
◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
0,5–1 l/ha |
◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
0,5–1 l/ha |
ŻYTO jare |
|
◇ rozwój lisci – do początku wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
0,5–1 l/ha |
OWIES |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◇ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego |
0,5–1 l/ha |
RZEPAK OZIMY |
|
◆ Jesień: faza 4.–8. liścia ◆ Wiosna: początek wzrostu pędu głównego ◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia |
1–3 l/ha |
RZEPAK JARY |
|
◆ rozwój liści – do poczatku wzrostu pędu głównego ◆ rozwój pąków kwiatowych – do poczatku kwitnienia |
1–3 l/ha |
KUKURYDZA |
|
◆ faza 2–6. liścia (optymalny termin zabiegu to 4 liście) ◆ faza 7.–8. liścia ◆ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy |
1–3 l/ha |
BURAK CUKROWY |
|
◇ początek rozwoju liści |
1–3 l/ha |
◆ początek zakrywania międzyrzędzi |
1–3 l/ha |
◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego |
1–3 l/ha |
◇ 14–21 dni po rozpoczęciu rozwoju korzenia spichrzowego |
1–3 l/ha |
SŁONECZNIK |
|
◇ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) ◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33) ◆ początek rozwoju pąków (BBCH 51–53) |
1–3 l/ha |
LEN |
|
◇ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) |
1–3 l/ha |
◆ wzrost pędu głównego – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30–35) |
1–3 l/ha |
◆ widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 51–53) |
1–3 l/ha |
ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości |
|
◇ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) ◆ początek wzrostu bulw ◆ wzrost bulw: 2–3 zabiegi co 14–21 dni |
3–6 l/ha |
SOJA |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
1–3 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych |
1–3 l/ha |
◇ początek rozwoju strąków i nasion |
1–3 l/ha |
GROCH |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
1–3 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych |
1–3 l/ha |
◇ początek rozwoju strąków i nasion |
1–3 l/ha |
FASOLA |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
1–3 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych |
1–3 l/ha |
◇ początek rozwoju strąków i nasion |
1–3 l/ha |
BÓB |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
1–3 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◇ początek rozwoju strąków i nasion |
1–3 l/ha |
BOBIK |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
1–3 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◇ początek rozwoju strąków i nasion |
1–3 l/ha |
ŁUBIN |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
1–3 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych |
1–3 l/ha |
◇ początek rozwoju strąków i nasion |
1–3 l/ha |
MAK |
|
◇ faza 4.–6. liścia właściwego (BBCH 14–16) |
1–3 l/ha |
◆ wzrost pędu – widoczny pąk kwiatowy (BBCH 30–52) |
1–3 l/ha |
◆ początek kształtowania makówek (BBCH 71–73) |
1–3 l/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad |
|
◇ Wiosna: rozwój liści |
1–3 l/ha |
◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
1–3 l/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ zielony pąk ◇ różowy pąk |
1–3 l/ha |
◇/◆ początek kwitnienia Zabieg traktować jako optymalny w przypadku niesprzyjających warunków pogodowych. |
1–3 l/ha |
◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła |
1–3 l/ha |
◇/◆ po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze owoców. |
1–3 l/ha |
JABŁOŃ – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◇ zielony pąk ◇ różowy pąk ◇ początek kwitnienia ◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła |
1–3 l/ha |
◇/◆ po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze owoców. |
1–3 l/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację |
|
◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści |
1–3 l/ha |
◆ 2. rok – wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
1–3 l/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych zrazami |
|
◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści |
1–3 l/ha |
◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
1–3 l/ha |
GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ zielony pąk ◆ początek kwitnienia ◆ koniec kwitnienia: większość płatków opadła ◇ początek rozwoju owoców |
1–3 l/ha |
◇/◆ po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni Zabieg traktować jako optymalny w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze. |
1–3 l/ha |
CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni |
1–3 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
CZEREŚNIA – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◇ rozwój pąków kwiatowych ◇ rozwój zawiązków owoców ◇ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni |
1–3 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni |
1–3 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ po zbiorach owoców |
1–3 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ po zbiorach owoców |
1–3 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ po zbiorach owoców |
1–3 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇/◆ pękanie i rozwój pąków kwiatowych |
1–3 l/ha |
◆ rozwój zawiązków owoców ◆ po zbiorach owoców |
1–3 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
AGREST |
|
◆ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju pąków i liści ◆ w okresie rozwoju owoców ◇ po zbiorach owoców |
1–3 l/ha |
MALINA LETNIA – odmiany owocujące na pędach dwuletnich – plantacje bez fertygacji |
|
◇ rozwój liści i pędów ◆ początek rozwoju kwiatostanów ◇ początek kwitnienia ◆ początek rozwoju owoców ◇ bezpośrednio po zbiorach |
1–3 l/ha |
MALINA JESIENNA – odmiany owocujące na pędach jednorocznych – plantacje bez fertygacji |
|
◇ pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości ◇ pierwsze pędy osiągają docelową długość ◆ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów ◆ początek rozwoju pierwszych owoców ◇ Jesień: przed przebarwieniem się liści |
1–3 l/ha |
PORZECZKA |
|
◇ rozwój liści i pędów (BBCH 15–35) |
1–3 l/ha |
◆ zamknięte pąki kwiatowe – końce liści poza łuskami kwiatowymi (BBCH 51–54) |
1–3 l/ha |
◆ początek kwitnienia (BBCH 60–61) |
1–3 l/ha |
◆ początek rozwoju owoców, widoczne pierwsze owoce na gronie – wytworzonych 30% owoców (BBCH 71–73) |
1–3 l/ha |
◇ wytworzonych 50–70% owoców(BBCH 75–77) |
1–3 l/ha |
◆ po zbiorach owoców (BBCH 90–91), 1–2 zabiegi co 10–14 dni |
1–3 l/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacje bez fertygacji – plantacje owocujące |
|
◇ rozwój pąków ◆ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia ◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców ◆ po zbiorach owoców ◆ początek przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacje fertygowane – plantacje owocujące |
|
◇ rozwój pąków ◇ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia ◇ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców ◇ po zbiorach owoców ◇ początek przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
WINOROŚL |
|
◆ rozwój kwiatostanów ◆ koniec kwitnienia ◇ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu |
1–3 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące – założone jesienią |
|
◆ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon |
1–3 l/ha |
◆ Jesień w pierwszym roku po posadzeniu: przed początkiem przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące |
|
◆ biały pąk |
1–3 l/ha |
◆ początek rozwoju pierwszych owoców |
1–3 l/ha |
◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie |
|
◆ Jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji |
1–3 l/ha |
◇ początek rozwoju kwiatostanów |
1–3 l/ha |
◇ początek kwitnienia |
1–3 l/ha |
◇ początek rozwoju pierwszych owoców |
1–3 l/ha |
◆ Jesień w pierwszym roku po posadzeniu: przed początkiem przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie |
|
◇ rozwój liści i kwiatostanów |
1–3 l/ha |
◇ początek kwitnienia |
1–3 l/ha |
◇ początek rozwoju pierwszych owoców |
1–3 l/ha |
◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
1–3 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach |
|
◇ rozwój liści |
1–3 l/ha |
◇ dalszy rozwój liści i początek rozwoju pierwszych kwiatostanów |
1–3 l/ha |
◇ początek kwitnienia |
1–3 l/ha |
◇ początek rozwoju pierwszych owoców |
1–3 l/ha |
◇ okres owocowania: 3–5 zabiegów co 5–10 dni |
1–3 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych (polowe plantacje mateczne założone jesienią) |
|
◇ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
1–3 l/ha |
◇ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek |
1–3 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek doniczkowanych (polowe plantacje mateczne założone jesienią) |
|
◇ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
1–3 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek frigo (polowe plantacje mateczne założone jesienią) |
|
◇ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
1–3 l/ha |
◇ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek |
1–3 l/ha |
◆ Początek jesieni: rozłogi z ukorzenionymi sadzonkami zakrywają międzyrzędzia (jeżeli jest techniczna możliwość wykonania zabiegu) |
1–3 l/ha |
POMIDOR |
|
◆ rozwinięte 8–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19) |
1–3 l/ha |
◆ widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53) |
1–3 l/ha |
◆ otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63) |
1–3 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1. gronie (BBCH 71) |
1–3 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 2.–3. gronie (BBCH 72–73) |
1–3 l/ha |
◇ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 4.–5. gronie osiągnął (BBCH 74–76) 1–2 zabiegi co 10–14 dni |
1–3 l/ha |
PAPRYKA |
|
◆ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy (BBCH 51–53) |
1–3 l/ha |
◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) |
1–3 l/ha |
◇ początek rozwoju owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) |
1–3 l/ha |
OBERŻYNA |
|
◆ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy (BBCH 51–53) |
1–3 l/ha |
◆ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) |
1–3 l/ha |
◇ początek rozwoju owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) |
1–3 l/ha |
OGÓREK |
|
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) |
1–3 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
1–3 l/ha |
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
1–3 l/ha |
DYNIA |
|
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) |
1–3 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
1–3 l/ha |
◇ rozwój owoców (BBCH 71–75) |
1–3 l/ha |
CUKINIA |
|
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) |
1–3 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
1–3 l/ha |
◇ rozwój owoców (BBCH 71–75) |
1–3 l/ha |
KABACZEK |
|
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) |
1–3 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
1–3 l/ha |
◇ rozwój owoców (BBCH 71–75) |
1–3 l/ha |
CEBULA |
|
◇ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach / po posadzeniu rozsady) |
1–3 l/ha |
◇ początek formowania się główki cebuli |
1–3 l/ha |
CZOSNEK |
|
◇ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach) |
1–3 l/ha |
◇ początek formowania się główki czosnku |
1–3 l/ha |
POR |
|
◇ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach / po posadzeniu rozsady) |
1–3 l/ha |
◇ początek formowania się części przeznaczonej do zbioru |
1–3 l/ha |
BROKUŁ |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◆ początek rozwoju róży ◇ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości |
1–3 l/ha |
KALAFIOR |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost liści ◆ początek rozwoju róży ◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości |
1–3 l/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
1–3 l/ha |
◇ wzrost liści |
1–3 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
1–3 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
1–3 l/ha |
◇ główka osiąga 70–80% typowej wielkości |
1–3 l/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
1–3 l/ha |
◇ wzrost liści |
1–3 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
1–3 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
1–3 l/ha |
◇ główka osiąga 70–80% typowej wielkości |
1–3 l/ha |
KAPUSTA WŁOSKA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
1–3 l/ha |
◇ wzrost liści |
1–3 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
1–3 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
1–3 l/ha |
◇ główka osiąga 70–80% typowej wielkości |
1–3 l/ha |
KAPUSTA PEKIŃSKA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
1–3 l/ha |
◆ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◇ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
1–3 l/ha |
KAPUSTA BRUKSELSKA |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◆ wzrost pędu głównego i liści ◆ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) ◇ ok. 50% główek uformowanych |
1–3 l/ha |
KALAREPA |
|
◆ wzrost liści ◆ początek tworzenia zgrubienia ◇ zgrubienie osiąga ok 50% typowej wielkości |
1–3 l/ha |
RZODKIEWKA |
|
◆ wzrost liści ◆ początek tworzenia zgrubienia |
1–3 l/ha |
JARMUŻ |
|
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści ◇ wzrost pędu głównego i liści ◇ intensywny wzrost masy liściowej |
1–3 l/ha |
MARCHEW |
|
◆ faza 4.–5. liścia właściwego/ korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) |
1–3 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) |
1–3 l/ha |
◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
1–3 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48) |
1–3 l/ha |
PIETRUSZKA |
|
◆ faza 4.–5. liścia właściwego/ korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) |
1–3 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) |
1–3 l/ha |
◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
1–3 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48) |
1–3 l/ha |
PASTERNAK |
|
◆ faza 4.–5. liścia właściwego/ korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) |
1–3 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) |
1–3 l/ha |
◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
1–3 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48) |
1–3 l/ha |
SELER |
|
◆ faza 7.–8. liścia (BBCH 17–18) |
1–3 l/ha |
◆ faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 20% typowej średnicy |
1–3 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
1–3 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–80% typowej średnicy (BBCH 45–48) |
1–3 l/ha |
BURAK ĆWIKŁOWY |
|
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) |
1–3 l/ha |
◆ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) |
1–3 l/ha |
◆ korzeń osiąga 40–70% typowej średnicy (BBCH 44–47) |
1–3 l/ha |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH WIELOLETNICH i ROŚLIN SADOWNICZYCH |
|
◆ w okresie letnio-jesiennym 2–4 zabiegi co 7–14 dni |
roztwór 0,25–0,3% |
◇ w okresie przygotowania roślin do zimy dla zwiększenia zimotrwałości |
roztwór 0,25–0,3% |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH JEDNOROCZNYCH |
|
◇ od początkowych faz rozwojowych 1–3 zabiegi co 7–14 dni |
roztwór 0,25–0,3% |