Skład: tytan(Ti): 0,8%
TYTANIT polecany jest do stosowania dolistnego lub w trakcie nawadniania roślin (fertygacja, podlewanie) w celu poprawy wzrostu i plonowania roślin. Zastosowanie TYTANITU zwiększenia efektywność fotosyntezy oraz żywotność pyłku kwiatowego, a także tempo pobierania składników pokarmowych i wody. Korzystnie wpływa również na rozwój i regenerację systemu korzeniowego oraz na wzrost roślin osłabionych przez czynniki stresowe (niska temperatura, susza, niekorzystne warunki powietrzno-wodne w glebie, silna presja patogenów i inne).
STOSOWAĆ WYŁĄCZNIE W UZASADNIONEJ POTRZEBIE. NIE PRZEKRACZAĆ ZALECANYCH DAWEK. Przed użyciem przeczytać etykietę. Chronić przed dziećmi. W razie konieczności zasięgnięcia porady lekarza należy pokazać pojemnik lub etykietę. Informacje o produktach aktualizowane są raz w roku.
1. OPRYSKI NALISTNE
TYTANIT stosować nalistnie w formie roztworu wodnego. TYTANIT można stosować łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania. Wyniki testów znajdują się w zakładce Tabela mieszania agrochemikaliów INTERMAG.
Terminy stosowania |
Jednorazowa dawka [l/ha] |
PSZENICA, PSZENŻYTO |
|
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16) |
0,2–0,4 |
wiosna: |
0,2–0,4 |
II: początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51) |
0,2–0,4 |
III: początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) |
0,2–0,4 |
JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY |
|
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) |
0,2–0,4 |
wiosna: |
0,2–0,4 |
II: faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego |
0,2–0,4 |
III: koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) |
0,2–0,4 |
ŻYTO |
|
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) |
0,2–0,4 |
wiosna: |
0,2–0,4 |
II: faza liścia flagowego – początek kłoszenia (BBCH 39–51) |
0,2–0,4 |
III: koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) |
0,2–0,4 |
OWIES |
|
I: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) |
0,2–0,4 |
II: początek wzrostu źdźbła – faza liścia flagowego (BBCH 30–39) |
0,2–0,4 |
III: koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) |
0,2–0,4 |
RZEPAK |
|
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18) |
0,2–0,4 |
wiosna: |
0,2–0,4 |
II i III: rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61), co 5–10 dni |
0,2–0,4 |
KUKURYDZA |
|
I: faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście |
0,2–0,4 |
II: rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) |
0,2–0,4 |
III: rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem |
0,2–0,4 |
BURAK |
|
I: 4–8 liści (BBCH 14-18) |
0,2–0,4 |
II: dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31) |
0,2–0,4 |
III: zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) |
0,2–0,4 |
ZIEMNIAK |
|
I: rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16) |
0,2–0,4 |
II: bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43) |
0,2–0,4 |
III: bulwy osiągają 40–50% typowej masy (BBCH 44–45) |
0,2–0,4 |
SOJA i inne strączkowe |
|
I: rozwój liści i pędów (BBCH 13–29) |
0,2–0,4 |
II: rozwój kwiatostanu (BBCH 51–59) |
0,2–0,4 |
III: początek rozwoju strąka (BBCH 71) |
0,2–0,4 |
JABŁOŃ, GRUSZA |
|
I–II: zielony pąk (BBCH 55–56), co 4–6 dni |
0,2–0,4 |
III: różowy/biały pąk (BBCH 57–59) |
0,2–0,4 |
IV: początek kwitnienia (BBCH 60–63) |
0,2–0,4 |
V: początkowy rozwój owoców (BBCH 72–75) |
0,2–0,4 |
CZEREŚNIA, WIŚNIA |
|
I: biały pąk (BBCH 57–59) |
0,2–0,4 |
II: początek kwitnienia (BBCH 60–64) |
0,2–0,4 |
III: rozrastanie zalążni (BBCH 72) |
0,2–0,4 |
IV: zaawansowane wybarwianie owoców (BBCH 85) |
0,2–0,4 |
ŚLIWA, BRZOSKWINIA, MORELA |
|
I: początek kwitnienia (BBCH 60–64) |
0,2–0,4 |
II: koniec kwitnienia (BBCH 67–69) |
0,2–0,4 |
III: rozrastanie zalążni (BBCH 72) |
0,2–0,4 |
IV: początek fazy dojrzewania ( BBCH 81) |
0,2–0,4 |
MALINA |
|
I–II: rozwój liści (BBCH 07–16) |
0,2–0,4 |
III: rozwój liści i pędów (BBCH16–39) |
0,2–0,4 |
IV: początek kwitnienia (BBCH 60–63) |
0,2–0,4 |
PORZECZKA |
|
I: początek wegetacji (BBCH 07–09) |
0,2–0,4 |
I: rozwój liści i pędów (BBCH 10–39) |
0,2–0,4 |
II: początek kwitnienia (BBCH 60–61) |
0,2–0,4 |
WINOROŚL |
|
I: rozwinięty 4.–6. liść (BBCH 14–16) |
0,2–0,4 |
II: początek kwitnienia (BBCH 60–61) |
0,2–0,4 |
TRUSKAWKA |
|
I: rozwinięty 3.–5. liść (BBCH 13–15) |
0,2–0,4 |
II: na dnie rozety ukazują się pąki kwiatowe (BBCH 55) |
0,2–0,4 |
III: biały pak (BBCH 58–59) |
0,2–0,4 |
IV: kwitnienie (BBCH 60–65) |
0,2–0,4 |
V: pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73) |
0,2–0,4 |
PAPRYKA |
|
I: rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17) |
0,2–0,4 |
II: widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53) |
0,2–0,4 |
III: widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) |
0,2–0,4 |
POMIDOR |
|
I: rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17) |
0,2–0,4 |
II: widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53) |
0,2–0,4 |
III: otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63) |
0,2–0,4 |
IV: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) |
0,2–0,4 |
OGÓREK |
|
I: rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19) |
0,2–0,4 |
II: na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce |
0,2–0,4 |
III: na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce |
0,2–0,4 |
BROKUŁ |
|
I: rozwój liści (BBCH 15–19) |
0,2–0,4 |
II: rozwój pędów bocznych (BBCH 21- 29) |
0,2–0,4 |
III: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) |
0,2–0,4 |
KALAFIOR |
|
I: rozwój liści (BBCH 15–19) |
0,2–0,4 |
II: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) |
0,2–0,4 |
KAPUSTA głowiasta biała, głowiasta czerwona, pekińska, włoska |
|
I: rozwój liści (BBCH 15–19) |
0,2–0,4 |
II: zaczynają się tworzyć główki (›1 cm) – główka osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) |
0,2–0,4 |
KAPUSTA BRUKSELSKA |
|
I: rozwój liści (BBCH 15–19) |
0,2–0,4 |
II: początek rozwoju pąków bocznych – pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte (BBCH 41–43) |
0,2–0,4 |
KALAREPA, RZODKIEWKA |
|
I: rozwój liści (BBCH 15–19) |
0,2–0,4 |
JARMUŻ |
|
I: rozwój liści (BBCH 15–19) |
0,2–0,4 |
II: osiągnięte 10–30% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 41–43) |
0,2–0,4 |
WARZYWA KORZENIOWE |
|
I: faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15) |
0,2–0,4 |
II: początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41) |
0,2–0,4 |
WARZYWA CEBULOWE |
|
I: wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15) |
0,2–0,4 |
II: początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) |
0,2–0,4 |
III: rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 45–47) |
0,2–0,4 |
WARZYWA STRĄCZKOWE |
|
I: faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15) |
0,2–0,4 |
II: rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29) |
0,2–0,4 |
ROZSADA WARZYW |
|
rozwinięty 1. liść – faza 3. liścia (BBCH 11–13) | podlewanie i opryskiwanie roztwór 0,02–0,03 % tj. 0,02–0,03 l (20–30 ml) w 100 l wody |
PRZYGOTOWANIE MATERIAŁU SIEWNEGO |
|
TYTANIT można stosować w trakcie przygotowania nasion do siewu (zaprawianie nasion) | 0,5 l na 1 tonę materiału siewnego |
UPRAWY MAŁOOBSZAROWE (OGRÓDKI)
Terminy stosowania |
Jednorazowa dawka |
DRZEWA I KRZEWY OWOCOWE |
|
I: po ruszeniu wegetacji wiosennej | podlewanie i opryskiwanie roztwór 0,02–0,04% tj. 2–4 ml w 10 l wody |
II–III: przed kwitnieniem co 7–10 dni | podlewanie i opryskiwanie roztwór 0,02–0,04% tj. 2–4 ml w 10 l wody |
IV: po zawiązaniu owoców | podlewanie i opryskiwanie roztwór 0,02–0,04% tj. 2–4 ml w 10 l wody |
WARZYWA |
|
I: 1–2 tygodnie po wschodach lub przyjęciu się rozsady | podlewanie i opryskiwanie roztwór 0,02–0,04% tj. 2–4 ml w 10 l wody |
II–IV: – podczas rozwoju liści i części roślin przeznaczonych do zbioru | podlewanie i opryskiwanie roztwór 0,02–0,04% tj. 2–4 ml w 10 l wody |
IGLAKI |
|
I–III: od wznowienia wegetacji wiosennej do końca sierpnia, co 14–21 dni | podlewanie i opryskiwanie roztwór 0,02–0,04% tj. 2–4 ml w 10 l wody |
BYLINY, KRZEWY OZDOBNE |
|
I–III: od wznowienia wegetacji wiosennej do końca września, co 14–21 dni | podlewanie i opryskiwanie roztwór 0,02–0,04% tj. 2–4 ml w 10 l wody |
KWIATY JEDNOROCZNE |
|
I: 1–2 tygodnie po wschodach lub przyjęciu się rozsady | podlewanie i opryskiwanie roztwór 0,02–0,04% tj. 2–4 ml w 10 l wody |
II–IV: w okresie intensywnego wzrostu i kwitnienia, co 10–14 dni | podlewanie i opryskiwanie roztwór 0,02–0,04% tj. 2–4 ml w 10 l wody |
2. FERTYGACJA
Do fertygacji zalecany jest roztwór zawierający 0,17–0,34 mg Ti/l pożywki gotowej do użytku, tj. 0,02–0,04 l stymulatora TYTANIT
na 1000 l pożywki gotowej do użytku.
W uprawach gruntowych stosować co 3.–5. cykl fertygacyjny.
W uprawach bezglebowych stosować kilkakrotnie w okresie wegetacji.
3. PODLEWANIE
Podlewać rośliny 2–3 razy w sezonie wegetacyjnym, roztworem stymulatora wzrostu 0,02–0,04% (20–40 ml produktu w 100 litrach wody).
![]() INNE |
|
SPRAWDŹ KOSZTY DOSTAWY DLA PRZESYŁEK POWYŻEJ 60kg
METODY PŁATNOŚCI: DOTPAY