0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
KALPRIM 1L
Kalprim jest płynnym nawozem zawierającym potas w formie szybko przyswajalnej przez rośliny drogą dolistną. Stosowany w terminach i dawkach zalecanych w etykiecie lub w programach nawożenia skutecznie dostarcza potas w czasie zwiększonego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Nawóz zalecany jest w warukach ograniczających dostępność potasu, takich jak: niskie pH, niska wilgotność gleby, wysoka zawartość wapnia i/lub magnezu, wysoka intensywność oświetlenia, oraz w przypadku gleb średnich i ciężkich. Pierwisatek ten korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu, dlatego odpowiednie nawożenie jest tak ważne.
Składniki | g/l | % (m/m) |
Azot (N) całkowity | 44 | 3,0 |
azot (N) amidowy (NH2) | 44 | 3,0 |
Tlenek potasu (K2O) | 400 | 27,0 |
Waga: 1.20 KG
Zabiegi dolistne - Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
PSZENICA OZIMA |
|
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia ◇ Wiosna: krzewienie ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
3–6 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej |
3–6 l/ha |
PSZENICA JARA |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
3–6 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej |
3–6 l/ha |
PSZENŻYTO OZIME |
|
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia ◇ Wiosna: kontynuacja krzewienia ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
3–6 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej |
3–6 l/ha |
PSZENŻYTO JARE |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◆ wzrost źdźbła ◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
3–6 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej |
3–6 l/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
3–6 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody, a także dla poprawy parametrów jakościowych ziarna i zwiększenia plonu (wydłużenie okresu nalewania ziarna). |
3–6 l/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY jary |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◇ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
3–6 l/ha |
◇/◆ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody, a także dla poprawy parametrów jakościowych ziarna i zwiększenia plonu (wydłużenie okresu nalewania ziarna). |
3–6 l/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
3–6 l/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. |
3–6 l/ha |
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków |
3–6 l/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY jary |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
3–6 l/ha |
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. |
3–6 l/ha |
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków |
3–6 l/ha |
ŻYTO OZIME |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia ◇ Wiosna: początek wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków |
3–6 l/ha |
ŻYTO JARE |
|
◇ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła ◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków |
3–6 l/ha |
OWIES |
|
◇ rozwój liści – krzewienie ◆ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego ◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków |
3–6 l/ha |
RZEPAK OZIMY |
|
Jesień: |
3–6 l/ha |
Wiosna: |
3–6 l/ha |
◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. |
3–6 l/ha |
◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn |
3–6 l/ha |
RZEPAK JARY |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego |
3–6 l/ha |
◇/◆ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia Zabieg traktować jako optymalny w przypadku okresowych niedoborów wody. |
3–6 l/ha |
◆ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn |
3–6 l/ha |
SŁONECZNIK |
|
◇ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) |
3–6 l/ha |
◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33) |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków (BBCH 51–53) |
3–6 l/ha |
LEN |
|
◇ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) |
3–6 l/ha |
◆ wzrost pędu głównego (BBCH 30–39) |
3–6 l/ha |
◆ widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 51–53) |
3–6 l/ha |
KUKURYDZA |
|
◆ faza 7.–8. Liścia ◆ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy |
3–6 l/ha |
◇/◆ rozwój wiechy i kolby |
3–6 l/ha |
BURAK CUKROWY |
|
◇ początek rozwoju liści ◆ początek zakrywania międzyrzędzi ◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego ◇ 14–21 dni po rozpoczęciu rozwoju korzenia spichrzowego |
3–6 l/ha |
ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości |
|
◇ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) ◆ początek wzrostu bulw ◆ wzrost bulw: 2–3 zabiegi co 14–21 dni ◆ początek zasychania pędów |
3–6 l/ha |
SOJA |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
3–6 l/ha |
GROCH |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
3–6 l/ha |
FASOLA |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
3–6 l/ha |
BÓB |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
3–6 l/ha |
BOBIK |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
3–6 l/ha |
ŁUBIN |
|
◇/◆ początek wzrostu pędów |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◆ początek rozwoju strąków i nasion |
3–6 l/ha |
MAK |
|
◆ początek kształtowania makówek (BBCH 71–73) |
3–6 l/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad |
|
◇ Wiosna: rozwój liści ◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych ◆ Późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego |
3–6 l/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ zielony pąk ◇ różowy pąk ◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła |
3–6 l/ha |
◇/◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian nie przeznaczonych do długotrwałego przechowywania. |
3–6 l/ha |
◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
◇/◆ po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze owoców. |
3–6 l/ha |
JABŁOŃ – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◇ zielony pąk |
3–6 l/ha |
◇/◆ po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku słabej kondycji drzew po zbiorze owoców. |
3–6 l/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację |
|
◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści |
3–6 l/ha |
◆ 2. rok – wiosna/lato:wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
3–6 l/ha |
◆ 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego |
3–6 l/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych zrazami |
|
◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści |
3–6 l/ha |
◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
3–6 l/ha |
◆ 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego |
3–6 l/ha |
GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ zielony pąk ◇ biały pąk ◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła ◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości ◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców |
3–6 l/ha |
◇/◆ po zbiorze owoców: 1–2 zabiegi co 10–14 dni |
3–6 l/ha |
CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni |
3–6 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
CZEREŚNIA – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców: 1–2 zabiegi, co 10–14 dni |
3–6 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych ◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇/◆ pękanie i rozwój pąków kwiatowych |
3–6 l/ha |
◆ rozwój zawiązków owoców ◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości ◆ początek dojrzewania owoców ◆ po zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
◇/◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
AGREST |
|
◆ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców, 1–2 zabiegi co 7–14 dni |
3–6 l/ha |
◇ po zbiorze owoców |
3–6 l/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych |
|
◆ pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości |
3–6 l/ha |
◇ pierwsze pędy osiągają docelową długość |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pierwszych owoców |
3–6 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 3–4 zabiegi co 5–14 dni po kolejnych zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
◆ Jesień: przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
MALINA– plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich |
|
◆ rozwój liści i pędów: 1–2 zabiegi co 7–21 dni |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju kwiatostanów |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju owoców |
3–6 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 4–5 zabiegów co 5–7 dni po kolejnych zbiorach |
3–6 l/ha |
◇ bezpośrednio po zbiorach |
3–6 l/ha |
PORZECZKA |
|
◇ rozwój liści i pędów (BBCH 15–35), 2 zabiegi co 14–21 dni |
3–6 l/ha |
◆ zamknięte pąki kwiatowe – końce liści poza łuskami kwiatowymi (BBCH 51–54) |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju owoców, widoczne pierwsze owoce na gronie – wytworzonych 30% owoców (BBCH 71–73 ) |
3–6 l/ha |
◆ wytworzonych 50–70% owoców(BBCH 75–77) |
3–6 l/ha |
◆ wytworzonych 90% owoców (BBCH 79) |
3–6 l/ha |
◆ po zbiorach owoców (BBCH 90–91) |
3–6 l/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacja bez fertygacji – plantacje owocujące |
|
◇ rozwój pąków |
3–6 l/ha |
◇ początkowy rozwój liści i kwiatostanów |
3–6 l/ha |
◆ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia |
3–6 l/ha |
◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców |
3–6 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców: 2 zabiegi co 10–14 dni |
3–6 l/ha |
◆ po zbiorach owoców |
3–6 l/ha |
◆ początek przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacje fertygowane – plantacje owocujące |
|
◆ początek przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
WINOROŚL |
|
◆ rozwój kwiatostanów ◇ koniec kwitnienia ◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu |
3–6 l/ha |
◇/◆ początek dojrzewania owoców |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje jeszcze nieowocujące – założone jesienią |
|
◆ Jesień w roku sadzenia: przed spoczynkiem zimowym |
3–6 l/ha |
◆ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon |
3–6 l/ha |
◆ Jesień w pierwszym roku po posadzeniu: przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące |
|
◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści |
3–6 l/ha |
◇ początek rozwoju kwiatostanów |
3–6 l/ha |
◆ biały pąk |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju pierwszych owoców |
3–6 l/ha |
◆ początek dojrzewania pierwszych owoców |
3–6 l/ha |
◆ bezpośrednio po pierwszym zbiorze |
3–6 l/ha |
◆ Jesień: przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie |
|
◆ Jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
◇ rozwój i dojrzewanie owoców |
3–6 l/ha |
◆ Jesień w pierwszym roku po posadzeniu: przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie |
|
◇ rozwój i dojrzewanie owoców |
3–6 l/ha |
◆ przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach. |
|
◇ rozwój i dojrzewanie pierwszych owoców |
3–6 l/ha |
◇ okres owocowania: 2–4 zabiegi co 10–21 dni |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych |
|
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
3–6 l/ha |
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych |
|
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – jesień w roku sadzenia: przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
3–6 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo |
|
◆ Jesień w roku sadzania: przed początkiem przebarwiania się liści |
3–6 l/ha |
◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
3–6 l/ha |
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek |
3–6 l/ha |
◆ Początek jesieni: rozłogi z ukorzenionymi sadzonkami zakrywają międzyrzędzia (jeżeli jest techniczna możliwość wykonania zabiegu) |
3–6 l/ha |
POMIDOR |
|
◇ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści (BBCH 18–19) |
3–6 l/ha |
◇ widoczny 1–3 kwiatostan – otwarte pierwsze kwiaty na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 51–63) |
3–6 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1. gronie (BBCH 71) |
3–6 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 2.–3. gronie (BBCH 72–73) |
3–6 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 4.–5. gronie osiągnął (BBCH 74–76) 2–4 zabiegi co 10–14 dni |
3–6 l/ha |
PAPRYKA |
|
◇ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19) |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) |
3–6 l/ha |
◆ 4.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76) |
3–6 l/ha |
OGÓREK |
|
◆ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) |
3–6 l/ha |
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
3–6 l/ha |
◇ po pierwszym zbiorze ogórków (BBCH 71) |
3–6 l/ha |
DYNIA |
|
◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) |
3–6 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
3–6 l/ha |
◆ rozwój owoców (BBCH 71–77) |
3–6 l/ha |
CUKINIA |
|
◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) |
3–6 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
3–6 l/ha |
◆ rozwój owoców (BBCH 71–77) |
3–6 l/ha |
KABACZEK |
|
◇ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) |
3–6 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52) |
3–6 l/ha |
◆ rozwój owoców (BBCH 71–77) |
3–6 l/ha |
CEBULA |
|
◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść |
3–6 l/ha |
◇ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach / po posadzeniu rozsady) |
3–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki cebuli |
3–6 l/ha |
◆ wzrost główki cebuli: 2–3 zabiegi co 5–21 dni |
3–6 l/ha |
CZOSNEK |
|
◇ wyraźnie widoczny 3.–5. Liść ◇ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach) ◆ początek formowania się główki czosnku ◆ wzrost główki czosnku: 2–3 zabiegi co 5–21 dni |
3–6 l/ha |
POR |
|
◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść |
3–6 l/ha |
◇ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach / po posadzeniu rozsady) |
3–6 l/ha |
◆ początek formowania się części przeznaczonej do zbioru |
3–6 l/ha |
◆ wzrost części przeznaczonej do zbioru: 2–3 zabiegi co 5–21 dni |
3–6 l/ha |
WARZYWA CEBULOWE - produkcja rozsady |
|
◆ wzrost liści: 1–2 zabiegi co 7–21 dni |
podlewanie |
BROKUŁ |
|
◆ wzrost liści |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju róży |
3–6 l/ha |
◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
KALAFIOR |
|
◆ wzrost liści |
3–6 l/ha |
◆ początek rozwoju róży |
3–6 l/ha |
◆ róża osiąga ok. 50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA |
|
◇ wzrost liści |
3–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
3–6 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni |
3–6 l/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA |
|
◇ wzrost liści |
3–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
3–6 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni |
3–6 l/ha |
KAPUSTA WŁOSKA |
|
◇ wzrost liści |
3–6 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
3–6 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości: 2 zabiegi co 7–14 dni |
3–6 l/ha |
KAPUSTA PEKIŃSKA |
|
◆ wzrost liści ◆ początek formowania się główki ◆ główka osiąga 70–80% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
KAPUSTA BRUKSELSKA |
|
◆ wzrost pędu głównego i liści |
3–6 l/ha |
◆ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) |
3–6 l/ha |
◆ 70–80% główek uformowanych |
3–6 l/ha |
KALAREPA |
|
◆ wzrost liści ◆ początek tworzenia zgrubienia ◆ zgrubienie osiąga ok. 50% typowej wielkości |
3–6 l/ha |
RZODKIEWKA |
|
◆ wzrost liści ◆ początek tworzenia zgrubienia |
3–6 l/ha |
JARMUŻ |
|
◇ wzrost pędu głównego i liści ◆ intensywny wzrost masy liściowej ◆ utworzone ok. 70–80% masy liściowej |
3–6 l/ha |
WARZYWA KAPUSTNE – produkcja rozsady |
|
◆ wzrost liści: 1–2 zabiegi co 7–21 dni |
podlewanie |
MARCHEW |
|
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 80% typowej średnicy (BBCH 48) |
3–6 l/ha |
PIETRUSZKA |
|
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 80% typowej średnicy (BBCH 48) |
3–6 l/ha |
PASTERNAK |
|
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–70% typowej średnicy (BBCH 45–47) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 80% typowej średnicy (BBCH 48) |
3–6 l/ha |
SELER |
|
◇ faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 19/41) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga ok. 20% typowej średnicy (BBCH 42) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 50–60% typowej średnicy (BBCH 45–46) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48) |
3–6 l/ha |
BURAK ĆWIKŁOWY |
|
◇ faza 2–4 liści właściwych /1–2 pary liści (BBCH 12–14) |
3–6 l/ha |
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) |
3–6 l/ha |
◆ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) |
3–6 l/ha |
◆ korzeń osiąga 40–70% typowej średnicy (BBCH 44–47) |
3–6 l/ha |
TRAWNIKI |
|
◆ w okresie od wiosny do jesieni zalecane 4–7 zabiegów co 7–14 dni |
0,25–0,3 l w 100 l wody |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH WIELOLETNICH |
|
◆ w okresie letnio-jesiennym 2–4 zabiegi co 7–14 dni |
podlewanie |
◆ w okresie przygotowania roślin do zimy 1–2 zabiegi co 7–14 dni dla zwiększenia zimotrwałości |
podlewanie |
SZKÓŁKI ROŚLIN SADOWNICZYCH |
|
◆ w okresie letnio-jesiennym 2–4 zabiegi co 7–14 dni |
podlewanie |
◆ w okresie przygotowania roślin do zimy 1–2 zabiegi co 7–14 dni dla zwiększenia zimotrwałości |
podlewanie |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH JEDNOROCZNYCH |
|
◇ od początkowych faz rozwojowych 1–3 zabiegi co 7–14 dni |
podlewanie |
ROŚLINY OZDOBNE |
|
◇/◆ w okresie od wiosny do jesieni zalecane 3–5 zabiegi co 7–21 dni (w przypadku roślin kwitnących, w tej ogólnej liczbie zabiegów bardzo ważne są 1–2 zabiegi co 7–14 przed kwitnieniem i/lub na początku kwitnienia) Zabiegi traktować jako optymalne w przypadku okresowych niedoborów wody, a także w przypadku niskiej temperatury. |
podlewanie |
◆ w przypadku roślin wieloletnich wykonać dodatkowo 1–2 zabiegi co 7–14 dni w okresie jesiennym w celu zwiększenia zimotrwałości roślin |
podlewanie |