0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złMarchew Joba 1,5G
- Waga: 0.01 KG
- Dostępność: Wysyłka w ciągu 1-2 dni
- Dostępna wysyłka: Paczkomat, Kurier, Odbiór osobisty
- Producent: Vilmorin
- Stawka VAT: 8%
JEDNA PRZESYŁKA DO 30 KG
Marchew Joba jest odmianą późną o długim okresie wegetacji. Charakteryzuje się bujną, mocną nacią i korzeniami w typie „Flakkee”. Są stożkowate i gładkie, o wyrównanym kolorze. Pozbawione są wewnętrznego zazielenienia. Sprawdza się na różnych typach gleby.
Marchew ceni się za jej walory smakowe oraz dużą zawartość beta-karotenu czyli prowitaminy A, która bardzo dobrze wpływa na narząd wzroku. Marchew zawiera także inne witaminy jak witaminy z grupy B, H, PP, E i K oraz minerały. Do najważniejszych należą: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, jest również jednym z głównych składników włoszczyzny. Surowe korzenie to bardzo wartościowa przekąska o niskiej wartości kalorycznej. Spożywanie korzeni marchwi ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Sok z marchwi poleca się m.in. w leczeniu anemii, chorób skóry i oczu, reumatyzmie oraz cukrzycy.
Marchew Joba charakteryzuje się dość dobrą ogólną odpornością na choroby.
Marchew Joba polecana jest na świeży rynek, na pęczki, a także do przetwórstwa do produkcji suszu, mrożonek i na soki. Jest odpowiednia do przechowywania w chłodni i do krótkotrwałego przechowywania w glebie w przypadku późnych siewów.
Marchew rośnie dobrze na lekkich, żyznych, przepuszczalne glebach o lekko kwaśnym odczynie do obojętnego. Lubi też jasne i słoneczne stanowiska, które zapewniają uprawie większą zawartość cukrów oraz karotenu. Należy unikać gleb kamienistych, ciężkich, kwaśnych i podmokłych. Bezpośrednio przed siewem nie nawozić pola obornikiem oraz nie wapnować gleby.