0,00 zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000 zł
Marchew Nerac F1 to późna odmiana typu Nantes, która charakteryzuje się niezawodnym plonem na różnych glebach. Jest to lider wśród odmian nantejskich przeznaczonych na zbiory jesienne i długie przechowywanie. Odmiana ta to standard do upraw wielkotowarowych. Korzenie cechuje odporność na uszkodzenia, dzięki czemu marchew nadaje się do mechanicznego mycia i pakowania. Nerac ma smaczne soczyste słodkie korzenie o pięknym cylindrycznym kształcie.
Marchew ceni się za jej walory smakowe oraz dużą zawartość beta-karotenu czyli prowitaminy A, która bardzo dobrze wpływa na narząd wzroku. Marchew zawiera także inne witaminy jak witaminy z grupy B, H, PP, E i K oraz minerały. Do najważniejszych należą: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, jest również jednym z głównych składników włoszczyzny. Surowe korzenie to bardzo wartościowa przekąska o niskiej wartości kalorycznej. Spożywanie korzeni marchwi ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Sok z marchwi poleca się m.in. w leczeniu anemii, chorób skóry i oczu, reumatyzmie oraz cukrzycy.
Marchew holenderska późna o stabilnym plonie
Marchew Nerac F1 – odporność na choroby
Zaletą marchwi Nerac jest dobra odporność naci na choroby, co umożliwia zbiór mechaniczny.
Marchew Nerac F1 – zastosowanie
Odmiana przeznaczona na świeży rynek warzyw.
Okres wegetacji
130 dni
Wysiew
Nasiona marchwi można wysiewać na glebach torfowych oraz cięższych wprost do gruntu.
Od 10.04 do 10.06
Termin plonowania i zbioru
Od 10.09 do 31.10
Norma siewu w mln. szt. na ha – ile nasion marchwi na hektar?
1,3-1,8 mln nasion na ha
Przechowywanie
Od 01.11 do 31.05
Zawartość suchej masy w%
11,5
Stanowisko pod uprawę marchwi – ogólne zalecenia
Marchew najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku, co sprzyja wyższej zawartości cukrów i karotenu. Preferowana jest lekka, piaszczysto-gliniasta, próchniczna i umiarkowanie wilgotna gleba z małą zawartością azotu oraz pH w zakresie 6,0-6,8. Unikać nawożenia obornikiem lub wapnowania przed siewem. Dobrymi przedplonami są zboża, kukurydza, pory, kapusta, kalafior, kalarepa. Unikać miejsc, gdzie wcześniej rosły buraki, selery, kapusta brukselska, pietruszka, groch, fasola, czy ziemniaki.
Waga: 0.00 KG
#16641