0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złMarchew Neva F1 25 TYS. KAL. (2,0-2,3), ST
- Waga: 0.50 KG
- Dostępność: Wysyłka w ciągu 1-2 dni
- Dostępna wysyłka: Paczkomat, Kurier, Odbiór osobisty
- Producent: Alseed-Garden
- Stawka VAT: 8%
JEDNA PRZESYŁKA DO 30 KG
Marchew Neva F1 to odmiana heterozyjna o wysokim plonie należąca do grupy marchwi w typie nantejskim. Charakteryzuje się wysoką jakością, korzeniami o długości około 20 cm, które mają cylindryczny kształt i tępo zakończoną końcówkę. Kolor tych korzeni to intensywna, ciemnopomarańczowa barwa, która przyciąga wzrok i obiecuje bogactwo smaku. Co więcej, skórka marchwi Neva F1 jest niezwykle gładka, co dodatkowo podnosi jej walory estetyczne. Jedną z kluczowych zalet tej odmiany jest brak zazielenienia główki. Odmiana ta pozwala uzyskać bardzo dobrze wykształcone i wyrównane korzenie odznaczające się twardością oraz odpornością na pękanie. Silne i zdrowe liście ułatwiają zbiór mechaniczny marchwi.
Marchew ceni się za jej walory smakowe oraz dużą zawartość beta-karotenu czyli prowitaminy A, która bardzo dobrze wpływa na narząd wzroku. Marchew zawiera także inne witaminy jak witaminy z grupy B, H, PP, E i K oraz minerały. Do najważniejszych należą: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, jest również jednym z głównych składników włoszczyzny. Surowe korzenie to bardzo wartościowa przekąska o niskiej wartości kalorycznej. Spożywanie korzeni marchwi ma pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Sok z marchwi poleca się m.in. w leczeniu anemii, chorób skóry i oczu, reumatyzmie oraz cukrzycy.
Odmiana doskonała do bezpośredniego spożycia i przetwarzania – na plastry i kostkę.. Nadaje się do długiego przechowywania. Marchew możemy spożywać cały rok w postaci surowej, gotowanej lub w formie soku, jest również jednym z głównych składników włoszczyzny.
Marchew najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku, co sprzyja wyższej zawartości cukrów i karotenu. Preferowana jest lekka, piaszczysto-gliniasta, próchniczna i umiarkowanie wilgotna gleba z małą zawartością azotu oraz pH w zakresie 6,0-6,8. Unikać nawożenia obornikiem lub wapnowania przed siewem. Dobrymi przedplonami są zboża, kukurydza, pory, kapusta, kalafior, kalarepa. Unikać miejsc, gdzie wcześniej rosły buraki, selery, kapusta brukselska, pietruszka, groch, fasola, czy ziemniaki.
Zdjęcie: alseed.pl