ZAMÓW PRZEZ TELEFON (22) 230 2272 lub 881 222 336

MIKROKOMPLEX 25kg

Waga: 25.00 KG
Producent: INTERMAG
Dostępność: Wysyłka w przeciągu 24h
Cena: 110,00 zł

MIKROKOMPLEX  5kg  to krystaliczny nawóz łatwo rozpuszczalny w wodzie przeznaczony do pozakorzeniowego dokarmiania roślin, a także do stosowania doglebowego w trakcie nawadniania.

 

 

Składniki Zawartość [g/kg] Zawartość w % masowych
Tlenek magnezu (MgO) 160 16,0
Trójtlenek siarki (SO3) 320 32,0
Bor (B) 0,5 0,05
Miedź (Cu) 3,0 0,3
Mangan (Mn) 3,5 0,35
Molibden (Mo) 0,1 0,01
Cynk (Zn) 2,0 0,2

 

 

Zapobiega powstawaniu niedoborów magnezu i siarki oraz mikroelementów, a w sytuacji gdy takie wystąpiły – skutecznie likwiduje objawy niedoborów i ogranicza straty spowodowane niedostatecznym zaopatrzeniem roślin w magnez, siarkę i mikroelementy.
Wszystkie składniki zawarte w nawozie są niezbędne dla uzyskania wysokich plonów o dobrej jakości:
magnez – podstawowy składnik mineralny chlorofilu, decyduje o jego zawartości w liściach, a tym samym o dobrej kondycji roślin;
siarka – umożliwia lepsze wykorzystanie azotu z gleby, poprawia zdrowotność roślin;
mikroelementy – oddziałują na przebieg procesów biochemicznych w roślinie i intensyfikują wykorzystanie podstawowych składników pokarmowych z nawozów doglebowych

 

          

 

STOSOWAĆ WYŁĄCZNIE W UZASADNIONEJ POTRZEBIE. NIE PRZEKRACZAĆ ZALECANYCH DAWEK. Przed użyciem przeczytać etykietę. Chronić przed dziećmi. W razie konieczności zasięgnięcia porady lekarza należy pokazać pojemnik lub etykietę. Informacje o produktach aktualizowane są raz w roku. 

 
DOKARMIANIE DOLISTNE
Stosować profilaktycznie w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków roślin (uwzględniających zapotrzebowanie roślin na magnez oraz mikroelementy w określonych fazach rozwoju) lub interwencyjnie, gdy wystąpią wizualne objawy niedoboru magnezu i mikroelementów na roślinach (2–3 zabiegi co 5–7 dni).
 
Stężenie roztworu oraz ilość cieczy użytkowej dostosować do wymagań poszczególnych gatunków roślin oraz techniki oprysku. W trakcie zabiegów unikać dużego nasłonecznienia, wysokiej temperatury oraz wiatru powodującego znoszenie kropel.
 
Przygotowanie roztworu: Do zbiornika napełnionego w ½–2/3 wodą dodać MIKROKOMPLEX (w ilości potrzebnej do sporządzenia roztworu o pożądanym stężeniu) przy włączonym mieszadle. W podobny sposób wprowadzać inne dopuszczone i zalecane składniki roztworu, zgodnie z ich instrukcjami stosowania. Zbiornik uzupełnić wodą do żądanej objętości.
Ciecz zużyć bezpośrednio po przygotowaniu.



 
Terminy stosowania Dawkowanie [kg/ha]
PSZENICA
jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16); 3–5
wiosna:
I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
    jare – faza 3. liścia – krzewienie (BBCH 13–29);
3–5
II: początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51); 3–5
JĘCZMIEŃ
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 3–5
wiosna:
I: ozime  – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32),
    jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32);
3–5
II: faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45 3–5
ŻYTO
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 3–5
wiosna:
I – ozime  – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32),
    jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32);
3–5
II: faza liścia flagowego – początek kłoszenia (BBCH 39–51) 3–5
OWIES
I: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22); 3–5
II: początek wzrostu źdźbła – faza liścia flagowego (BBCH 30–39) 3–5
RZEPAK
jesień: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); 3–5
wiosna: I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); 3–5
II: rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61) 3–5
KUKURYDZA
I: faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; 3–5
II: rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31); 3–5
III: rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki  wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem 3–5
BURAK
I: 4–8 liści (BBCH 14–18); 3–5
II: dziewięć lub więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); 3–5
III: zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) 3–5
ZIEMNIAK
I: rozwój pędów bocznych– zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39); 3–5
II: bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43) 3–5
SOJA i inne strączkowe
I: rozwój liści i pędów (soja BBCH 13–29) (bobik 13–35); 3–5
II: rozwój kwiatostanu (BBCH 51–59); 3–5
III: początek rozwoju strąka (BBCH 71) 3–5
JABŁOŃ
I: zielony pąk (BBCH 55–56); 5–7
II: zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); 5-7
III: powstały po przekwitnięciu owoc osiąga wielkość do 10 mm (BBCH 71) 5-7
IV: średnica owocu dochodzi do 40 mm – owoc osiąga ok. 60% typowej wielkości (BBCH 74–76) 5-7
GRUSZA
I: zielony pąk (BBCH 56); 5–7
II: koniec kwitnienia (BBCH 69) 5-7
III: rozwój owoców (BBCH 71–76); 5-7
CZEREŚNIA , WIŚNIA
I: biały pąk (BBCH 57–59); 5–7
II: zasychanie kwiatów, większość płatków opada – koniec kwitnienia (BBCH 67–69); 5-7
III: rozwój zalążni (BBCH 71–72); 5-7
IV–V: bezpośrednio po zbiorach owoców 1–2 zabiegi co 10–14 dni   5-7
ŚLIWA, MORELA, BRZOSKWINIA
I: rozwój zalążni (BBCH 71–72); 5–7
II: owoc osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 73–75); 5-7
III–IV: bezpośrednio po zbiorach owoców 1–2 zabiegi co 10–14 dni   5-7
MALINA , PORZECZKA
I–III: rozwój liści i pędów (BBCH 15–39) dwa – trzy zabiegi co 10–14 dni; 5–7
IV: początek kwitnienia (BBCH 60–61); 5-7
V–VI: bezpośrednio po zbiorach owoców jeden–dwa zabiegi co 10–21 dni 5-7
WINOROŚL
I: wyraźnie widoczne kwiatostany (BBCH 53); 5–7
II: początkowy rozwój owoców (BBCH 71) 5-7
TRUSKAWKA
I: na dnie rozety ukazują się pąki kwiatowe (BBCH 55); 5–7
II: kwitnienie (BBCH 60–65);  5-7
III: początek dojrzewania owoców (BBCH 81) 5-7
IV–V: bezpośrednio po zbiorach owoców dwa zabiegi co 7–14 dni 5-7
PAPRYKA
I: rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); 5-7
II: widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); 5-7
III: rozwój owoców (BBCH 71–73) 5-7
POMIDOR
I: rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17); 5–7
II: otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); 5–7
III: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) 5–7
OGÓREK
I: rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19); 5–7
II: na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) 5–7
WARZYWA KORZENIOWE
I: faza 3.–6. liścia właściwego (BBCH 13–16); 5–7
II: 9 lub więcej liści właściwych (BBCH 19) 5–7
III: korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) 5–7
WARZYWA CEBULOWE
I: wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15); 5–7
II: początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) 5–7
III: rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 45–47) 5–7
WARZYWA STRĄCZKOWE
I: rozwój liści i pędów (groch BBCH 13–39) (fasola BBCH 13–29); 3–5
II: powstawanie pąków kwiatowych (BBCH 51–55) 3-5
BROKUŁ
I: rozwój liści – rozwój pędów bocznych (BBCH 15–29); 3–5
II: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43); 3–5
III: róża osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45) 3–5
KALAFIOR
I: rozwój liści (BBCH 15–19); 3–5
II: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43); 3–5
III: róża osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45) 3–5
KAPUSTA:
GŁOWIASTA BIAŁA, GŁOWIASTA CZERWONA, WŁOSKA, PEKIŃSKA
I: rozwój liści (BBCH 15–19); 3–5
II: zaczynają się tworzyć główki – główka osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43); 3–5
III: główka osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45) 3–5
KAPUSTA BRUKSELSKA
I: rozwój liści (BBCH 15–19); 3–5
II: początek rozwoju pąków bocznych – pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte (BBCH 41–43) 3–5
III: pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte – 50% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 43–45) 3–5
KALAREPA, RZODKIEWKA
I: rozwój liści (BBCH 15–19) 3–5
II: zaczyna się tworzyć zgrubienie – zgrubienie osiąga 50% typowej wielkości (BBCH 41–45) 3–5
JARMUŻ
I: rozwój liści (BBCH 15–19); 3–5
II: główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35); 3–5
III: osiągnięte 30–50% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 43-45) 3–5
ROŚLINY OZDOBNE
2–3 zabiegi w okresie intensywnego wzrostu 0,1–0,5 kg na 100 l wody
 
 
FERTYGACJA W GRUNCIE
 
MIKROKOMPLEX stosować w postaci roztworu wodnego o stężeniu 0,01–0,05%. Wymagane stężenia roztworu otrzymujemy rozpuszczając odpowiednio 0,1–0,5 kg nawozu w 1000 litrach wody. Tak przygotowaną pożywką zasilać rośliny. Częstotliwość aplikacji dostosować do aktualnych wymagań pokarmowych roślin i warunków uprawy.

Stosując MIKROKOMPLEX w pożywce wraz z innymi nawozami nie należy przekraczać łącznego stężenia 0,2 % wszystkich składników w dawkowanej pożywce.

Roztwór nawozu MIKROKOMPLEX należy przygotowywać w odrębnym zbiorniku niż roztwór stężony saletry wapniowej.

 

MIKRO

MAGNEZ

INNE

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.
E-mail:
Telefon:
Pytanie:
Przepisz tekst z obrazka:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych