0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
MIKROVIT MN 160 1L
Płynny nawóz zawierający 160 g manganu w 1 litrze, przeznaczony do dolistnego stosowania. Dostarcza roślinom mangan, który jest efektywnie pobierany i wykorzystywany przez rośliny. Mikrovit Mangan zawiera związki kompleksujące, które przyspieszają pobieranie manganu przez rośliny oraz ułatwiają łączne stosowanie nawozu z innymi agrochemikaliami. Nawóz korzystnie wpływa na wielkość i jakość plonu.
Mikrovit Mangan stosowany profilaktycznie w uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do manganu (np. zboża, rzepak, kukurydza, ziemniak, burak, jabłoń, wiśnia, śliwa, brzoskwinia, malina, groch, fasola, szpinak, kapusta) – jest efektywnym źródłem manganu. Jest też zalecany w przypadku występowania warunków glebowych ograniczających dostępność tego składnika dla roślin (wysokie pH, wysoka zawartość żelaza, brak tlenu w strefie korzeniowej). Skutecznie zapobiega powstawaniu niedoboru manganu w roślinach.
Składniki | g/l | % (m/m) |
Mangan (Mn) | 160 | 11,3 |
Waga: 1.20 KG
MIKROVIT® MANGAN stosować nalistnie w formie roztworu wodnego. Może być stosowany łącznie z innymi preparatami, po przeprowadzeniu testu potwierdzającego możliwość mieszania.
Zabiegi dolistne – Proponowane zalecenia dla wybranych upraw.
Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
PSZENICA OZIMA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia |
0,5–2 l/ha | |
◇ /◆ Wiosna: krzewienie Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,5–2 l/ha | |
◆ wzrost źdźbła |
0,5–2 l/ha | |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin abiegu traktować jako optymalny w przypadku wystąpienia objawów niedoboru manganu. Ponadto mangan zwiększa odporność na rdze. |
0,5–2 l/ha | |
PSZENICA JARA |
||
◇/◆ rozwój liści – krzewienie Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,5–2 l/ha | |
◆ wzrost źdźbła | 0,5–2 l/ha | |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku wystąpienia objawów niedoboru manganu. Ponadto mangan zwiększa odporność na rdze. |
0,5–2 l/ha | |
PSZENŻYTO OZIME Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia | 0,5–2 l/ha | |
◇/◆ Wiosna: krzewienie Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,5–2 l/ha | |
◆ wzrost źdźbła | 0,5–2 l/ha | |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku wystąpienia objawów niedoboru manganu. Ponadto mangan zwiększa odporność na rdze. |
0,5–2 l/ha | |
PSZENŻYTO JARE Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◇/◆ rozwój liści – krzewienie Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,5–2 l/ha | |
◆ wzrost źdźbła |
0,5–2 l/ha | |
◇/◆ faza liścia flagowego / początek kłoszenia Termin zabiegu traktować jako optymalny w przypadku wystąpienia objawów niedoboru manganu. Ponadto mangan zwiększa odporność na rdze. |
0,5–2 l/ha | |
JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy |
||
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia |
0,5–2 l/ha | |
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
0,5–2 l/ha | |
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,5–2 l/ha | |
JĘCZMIEŃ PASZOWY jary |
||
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
0,5–2 l/ha | |
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,5–2 l/ha | |
JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia | 0,5–2 l/ha | |
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła | 0,5–2 l/ha | |
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,5–2 l/ha | |
JĘCZMIEŃ BROWARNY jary Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła | 0,5–2 l/ha | |
◇/◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa Zabieg traktować jako optymalny w przypadku gleb o pH powyżej 6,5, w przypadku wysokiej zawartości Cu i Fe w glebie, a także gdy wiosna jest sucha i chłodna. Ponadto mangan zwiększa odporność na choroby podstawy źdźbła i mączniaka prawdziwego. |
0,5–2 l/ha | |
ŻYTO OZIME |
||
◇/◆ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia Zabieg traktować jako optymalny dla poprawy intensywności krzewienia w przypadku suszy lub nadmiernych opadów. |
0,5–2 l/ha | |
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
0,5–2 l/ha | |
◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
0,5–2 l/ha | |
ŻYTO JARE Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
0,5–2 l/ha | |
◇ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
0,5–2 l/ha | |
OWIES |
||
◇ rozwój liści – krzewienie |
0,5–2 l/ha | |
◇ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego | 0,5–2 l/ha | |
RZEPAK OZIMY |
||
◆ Jesień: faza 4.–8. liścia |
0,5–2 l/ha | |
◆ Wiosna: początek wzrostu pędu głównego |
0,5–2 l/ha | |
◇ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia |
0,5–2 l/ha | |
RZEPAK JARY |
||
◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego | 0,5–2 l/ha | |
◇ rozwój pąków kwiatowych – do początku kwitnienia |
0,5–2 l/ha | |
SŁONECZNIK |
||
◆ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) |
0,5–2 l/ha | |
◆ początek wzrostu pędu (BBCH 30–33) | 0,5–2 l/ha | |
◇ początek rozwoju pąków (BBCH 51–53) | 0,5–2 l/ha | |
LEN |
||
◆ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) |
0,5–2 l/ha | |
◆ wzrost pędu głównego – pęd osiągnął 50% długości typowej dla odmiany (BBCH 30–35) | 0,5–2 l/ha | |
◇ widoczne pierwsze pąki kwiatowe (BBCH 51–53) | 0,5–2 l/ha | |
KUKURYDZA |
||
◆ faza 7.–8. liścia | 0,5–2 l/ha | |
◇ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy | 0,5–2 l/ha | |
BURAK CUKROWY |
||
◆ początek rozwoju liści |
0,5–2 l/ha | |
◆ początek zakrywania międzyrzędzi |
0,5–2 l/ha | |
◇/◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego |
0,5–2 l/ha | |
ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości |
||
◆ początek wzrostu pędów i liści (wysokość roślin ok. 10 cm) |
0,5–2 l/ha | |
◆ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) | 0,5–2 l/ha | |
◇/◆ bulwy osiągają ok. 50% finalnej masy Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy odmian podatnych na parcha |
0,5–2 l/ha | |
SOJA |
||
◆ rozwój pierwszych liści trójlistkowych |
0,5–2 l/ha | |
◆ początek wzrostu pędów | 0,5–2 l/ha | |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 0,5–2 l/ha | |
◆ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5–2 l/ha | |
GROCH Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ rozwój pierwszych liści właściwych | 0,5–2 l/ha | |
◆ początek wzrostu pędów | 0,5–2 l/ha | |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 0,5–2 l/ha | |
◆ początek rozwoju strąków i nasion | 0,5–2 l/ha | |
FASOLA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ rozwój pierwszych liści właściwych | 0,5–2 l/ha | |
◆ początek wzrostu pędów | 0,5–2 l/ha | |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 0,5–2 l/ha | |
◆ początek rozwoju strąków i nasion | 0,5–2 l/ha | |
BÓB Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ rozwój pierwszych liści właściwych | 0,5–2 l/ha | |
◆ początek wzrostu pędów | 0,5–2 l/ha | |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 0,5–2 l/ha | |
◆ początek rozwoju strąków i nasion | 0,5–2 l/ha | |
BOBIK Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ rozwój pierwszych liści właściwych | 0,5–2 l/ha | |
◆ początek wzrostu pędów | 0,5–2 l/ha | |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 0,5–2 l/ha | |
◆ początek rozwoju strąków i nasion | 0,5–2 l/ha | |
ŁUBIN Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ tworzenie rozety | 0,5–2 l/ha | |
◆ początek wzrostu pędów | 0,5–2 l/ha | |
◇ początek rozwoju pąków kwiatowych | 0,5–2 l/ha | |
◆ początek rozwoju strąków i nasion | 0,5–2 l/ha | |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ Wiosna: rozwój liści | 1–2 l/ha | |
◇/◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 7 (pomiar w wodzie). |
1–2 l/ha | |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji– owocujący sad |
||
◇ faza „mysie ucho” |
1–2 l/ha | |
◇/◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o zielonej barwie owoców |
1–2 l/ha | |
◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
JABŁOŃ – sady fertygowane – owocujący sad |
||
◇ faza „mysie ucho” | 1–2 l/ha | |
◇/◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o zielonej barwie owoców |
1–2 l/ha | |
◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
JABŁOŃ – szkółki drzew – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację |
||
◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści | 1–2 l/ha | |
◇/◆ 2. rok – wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 7 (pomiar w wodzie). |
1–2 l/ha | |
JABŁOŃ – szkółki drzew– szkółka drzewek szczepionych zrazami |
||
◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści | 1–2 l/ha | |
◇/◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach o pH powyżej 7 (pomiar w wodzie). |
1–2 l/ha | |
GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
||
◇ faza „mysie ucho” |
0,5–2 l/ha | |
◇/◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości
Zabieg traktować jako optymalny w przypadku odmian o zielonej barwie owoców. |
0,5–2 l/ha | |
◆ owoc osiąga 60–80% typowej wielkości | 0,5–2 l/ha | |
CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
||
◇ rozwój pąków kwiatowych |
1–2 l/ha | |
◇/◆ rozwój zawiązków owoców |
1–2 l/ha | |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
◇ początek dojrzewania owoców | 1–2 l/ha | |
CZEREŚNIA – sady fertygowane – owocujący sad Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◇ rozwój pąków kwiatowych | 1–2 l/ha | |
◇ rozwój zawiązków owoców | 1–2 l/ha | |
◇ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
||
◇ rozwój pąków kwiatowych | 1–2 l/ha | |
◇/◆ rozwój zawiązków owoców Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach alkalicznych. |
1–2 l/ha | |
◇ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
||
◇ rozwój pąków kwiatowych |
1–2 l/ha | |
◇/◆ rozwój zawiązków owoców Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach alkalicznych. |
1–2 l/ha | |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
◇ owoc osiąga 80–90% typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
||
◇ rozwój pąków kwiatowych | 1–2 l/ha | |
◇/◆ rozwój zawiązków owoców Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach alkalicznych. |
1–2 l/ha | |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
◇ owoc osiąga 80–90% typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
||
◇ rozwój pąków kwiatowych | 1–2 l/ha | |
◇/◆ rozwój zawiązków owoców Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach alkalicznych. |
1–2 l/ha | |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
◇ owoc osiąga 80–90% typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
||
◇ pękanie i rozwój pąków kwiatowych | 1–2 l/ha | |
◇/◆ rozwój zawiązków owoców Zabieg traktować jako optymalny w przypadku uprawy na glebach alkalicznych. |
1–2 l/ha | |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
◇ owoc osiąga 80–90% typowej wielkości | 1–2 l/ha | |
AGREST |
||
◇ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców | 0,5–2 l/ha | |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych |
||
◇ Wiosna: wznowienie wegetacji – rozwój liści |
0,5–2 l/ha | |
◇ wzrost i dojrzewanie owoców – do pierwszego zbioru | 0,5–2 l/ha | |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich |
||
◇ rozwój liści i pędów |
0,5–2 l/ha | |
◇ wzrost i dojrzewanie owoców – do pierwszego zbioru | 0,5–2 l/ha | |
PORZECZKA |
||
◇ w okresie rozwoju liści i pędów (BBCH 15–35) |
0,5–2 l/ha | |
◇ początek rozwoju owoców, widoczne pierwsze owoce na gronie – wytworzonych 90% owoców (BBCH 71–79) | 0,5–2 l/ha | |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacje bez fertygacji – plantacje owocujące |
||
◇ początkowy rozwój liści i kwiatostanów |
0,5–2 l/ha | |
◇ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców | 0,5–2 l/ha | |
WINOROŚL |
||
◆ początek rozwoju liści i nowych pędów: 2 zabiegi co 7–14 dni |
0,5–2 l/ha | |
◆ rozwój kwiatostanów | 0,5–2 l/ha | |
◇ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu | 0,5–2 l/ha | |
TRUSKAWKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◇ Wiosna: rozwój liści i koron | 0,5–2 l/ha | |
◇ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon | 0,5–2 l/ha | |
TRUSKAWKA – plantacje bez fertygacji – Odmiany owocujące latem, plantacje w pełni owocujące |
||
◆ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści, 2 zabiegi co 7–14 dni |
0,5–2 l/ha | |
◇ biały pąk | 0,5–2 l/ha | |
◇ początek rozwoju pierwszych owoców | 0,5–2 l/ha | |
◆ po zbiorach owoców | 0,5–2 l/ha | |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◇ Lato w roku sadzenia: po adaptacji roślin do warunków polowych – rozwinięty 5.–8. liść |
0,5–2 l/ha | |
◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji | 0,5–2 l/ha | |
◆ początek rozwoju kwiatostanów | 0,5–2 l/ha | |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie |
||
◇ po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. liść | 0,5–2 l/ha | |
◇/◆ rozwój liści i kwiatostanów Zabieg traktować jako optymalny w warunkach ograniczonego pobierania manganu przez korzenie. |
0,5–2 l/ha | |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach. |
||
◇ po przyjęciu się sadzonek – rozwinięty 2.–3. liść | 0,5–2 l/ha | |
◆ rozwój liści | 0,5–2 l/ha | |
◆ dalszy rozwój liści i początek rozwoju pierwszych kwiatostanów | 0,5–2 l/ha | |
◇ rozwój i dojrzewanie pierwszych owoców | 0,5–2 l/ha | |
◇ okres owocowania: 1–2 zabiegi co 14–21 dni | 0,5–2 l/ha | |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◇ Wiosna: rozwój liści |
0,5–2 l/ha | |
◇ Wiosna: początek wzrostu rozłogów | 0,5–2 l/ha | |
◇ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach | 0,5–2 l/ha | |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◇ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: rozwój liści | 0,5–2 l/ha | |
◇ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: początek wzrostu rozłogów | 0,5–2 l/ha | |
◇ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach | 0,5–2 l/ha | |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◇ Wiosna: rozwój liści | 0,5–2 l/ha | |
◇ Wiosna: początek wzrostu rozłogów |
0,5–2 l/ha | |
◇ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,5–2 l/ha | |
POMIDOR |
||
◇ rozwiniętych 8–9 lub więcej liści (BBCH 18–19) |
0,5–2 l/ha | |
◇ widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53) | 0,5–2 l/ha | |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) | 0,5–2 l/ha | |
PAPRYKA |
||
◆ rozwinięte 8–9 lub więcej liści (BBCH 18–19) |
0,5–2 l/ha | |
◇ widoczny 1.–3. pąk kwiatowy (BBCH 51–53) | 0,5–2 l/ha | |
◇ 1.–6. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–76) | 0,5–2 l/ha | |
OGÓREK |
||
◆ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) |
0,5–2 l/ha | |
◇ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) | 0,5–2 l/ha | |
DYNIA |
||
◆ rozwinięty 6.–8. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–18) |
0,5–2 l/ha | |
◇ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) | 0,5–2 l/ha | |
WARZYWA CEBULOWE |
||
◇ wyraźnie widoczne 6–9 lub więcej liści (BBCH 16–19) |
0,5–2 l/ha | |
◆ początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) | 0,5–2 l/ha | |
BROKUŁ |
||
◆ wzrost liści |
0,5–2 l/ha | |
◇ początek rozwoju róży | 0,5–2 l/ha | |
KALAFIOR |
||
◆ wzrost liści |
0,5–2 l/ha | |
◇ początek rozwoju róży | 0,5–2 l/ha | |
KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA |
||
◆ wzrost liści |
0,5–2 l/ha | |
◇ początek formowania się główki | 0,5–2 l/ha | |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości | 0,5–2 l/ha | |
KAPUSTA WŁOSKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ wzrost liści | 0,5–2 l/ha | |
◇ początek formowania się główki | 0,5–2 l/ha | |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości | 0,5–2 l/ha | |
KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA |
||
◆ wzrost liści |
0,5–2 l/ha | |
◇ początek formowania się główki | 0,5–2 l/ha | |
KAPUSTA PEKIŃSKA |
||
◇ wzrost liści |
0,5–2 l/ha | |
◆ początek formowania się główki | 0,5–2 l/ha | |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości | 0,5–2 l/ha | |
KAPUSTA BRUKSELSKA |
||
◆ wzrost pędu głównego i liści |
0,5–2 l/ha | |
◇ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) | 0,5–2 l/ha | |
KALAREPA |
||
◇ wzrost liści | 0,5–2 l/ha | |
RZODKIEWKA Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◇ wzrost liści | 0,5–2 l/ha | |
JARMUŻ |
||
◇ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
0,5–2 l/ha | |
◆ wzrost pędu głównego i liści | 0,5–2 l/ha | |
MARCHEW |
||
◇ faza 5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 15/41) | 0,5–2 l/ha | |
PIETRUSZKA |
||
◆ faza 4.–5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) | 0,5–2 l/ha | |
◇ korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) | 0,5–2 l/ha | |
PASTERNAK Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◆ faza 4.–5. liścia właściwego / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 14–15/41) | 0,5–2 l/ha | |
◇ korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) | 0,5–2 l/ha | |
SELER |
||
◆ faza 9 lub więcej liści / korzeń zaczyna się poszerzać (BBCH 19/41) | 0,5–2 l/ha | |
◇ korzeń osiąga 20–40% typowej średnicy (BBCH 42–44) | 0,5–2 l/ha | |
BURAK ĆWIKŁOWY |
||
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) | 0,5–2 l/ha | |
◇ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) | 0,5–2 l/ha | |
SZKÓŁKI ROŚLIN OZDOBNYCH WIELOLETNICH Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◇ w okresie wiosenno-letnim 1–2 zabiegi co 7–28 dni |
roztwór 0,25–0,3% |
|
◇ w okresie jesiennym 1–2 zabiegi co 7–21 dni dla zwiększenia zimotrwałości | roztwór 0,25–0,3% | |
SZKÓŁKI ROŚLIN SADOWNICZYCH Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◇ w okresie wiosenno-letnim 1–2 zabiegi co 7–28 dni | roztwór 0,25–0,3% | |
◇ w okresie jesiennym 1–2 zabiegi co 7–21 dni dla zwiększenia zimotrwałości | roztwór 0,25–0,3% | |
ROŚLINY OZDOBNE Terminy stosowania (◆ optymalne, ◇ opcjonalne): |
||
◇ w okresie wiosenno-letnim 1–2 zabiegi co 7–28 dni |
roztwór 0,25–0,3% | |
◇ w okresie jesiennym 1–2 zabiegi co 7–21 dni dla zwiększenia zimotrwałości | roztwór 0,25–0,3% |