0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł
OPTYSIL 5L
Optysil to krzemowy stymulator odporności. Zapewnie szybką i dobrą przyswajalność zawartego w nim krzemu, wzmacnia ściany komórkowe roślin, dzięki czemu zwiększa tolerancję roślin na chłód i suszę oraz zmniejsza ich podatność na uszkodzenia mechaniczne i wnikanie patogenów chorobotwórczych. Wzmocnione ściany komórkowe, mniej podatne na uszkodzenia i lepiej znoszące transport i przechowywanie, w efekcie preparat zapewnia lepszy jakościowo plon. Dodatkowo stymulator wpływa na rozwój systemu korzeniowego. Unikalna formuła aktywnej i biodostępnej formie krzemu duoSIL® zapewnia wysoką skuteczność preparatu.
Optysil polecany jest do stosowania w uprawach wszystkich gatunków roślin. Może być stosowany dolistnie lub w trakcie nawadniania roślin poprzez fertygację i podlewanie.
Składniki | g/l | % (m/m) |
Krzem w przeliczeniu na SiO2 | 200 | 16,5 |
Waga: 5.50 KG
PSZENICA OZIMA |
|
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia |
0,5 l/ha |
◆ Wiosna: krzewienie |
0,5 l/ha |
◆ wzrost źdźbła |
0,5 l/ha |
◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
0,5 l/ha |
PSZENICA JARA |
|
◆ rozwój liści – krzewienie |
0,5 l/ha |
◆ wzrost źdźbła |
0,5 l/ha |
◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
0,5 l/ha |
PSZENŻYTO OZIME |
|
◆ Jesień: faza 3.–6. liścia |
0,5 l/ha |
◆ Wiosna: kontynuacja krzewienia |
0,5 l/ha |
◆ wzrost źdźbła |
0,5 l/ha |
◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
0,5 l/ha |
PSZENŻYTO JARE |
|
◆ rozwój liści – krzewienie |
0,5 l/ha |
◆ wzrost źdźbła |
0,5 l/ha |
◇ faza liścia flagowego / początek kłoszenia |
0,5 l/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY ozimy |
|
Jesień |
0,5 l/ha |
Wiosna |
0,5 l/ha |
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5 l/ha |
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków |
0,5 l/ha |
JĘCZMIEŃ PASZOWY jary |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
0,5 l/ha |
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5 l/ha |
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków |
0,5 l/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY ozimy |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia |
0,5 l/ha |
◆ Wiosna: początek wzrostu źdźbła |
0,5 l/ha |
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5 l/ha |
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków |
0,5 l/ha |
JĘCZMIEŃ BROWARNY jary |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
0,5 l/ha |
◆ faza liścia flagowego – do początku ukazywania się ości kłosa |
0,5 l/ha |
◇ koniec kwitnienia – do dojrzałości mlecznej ziarniaków |
0,5 l/ha |
ŻYTO OZIME |
|
◇ Jesień: rozwój liści – do początku krzewienia |
0,5 l/ha |
◆ Wiosna : początek wzrostu źdźbła |
0,5 l/ha |
◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
0,5 l/ha |
◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków |
0,5 l/ha |
ŻYTO JARE |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu źdźbła |
0,5 l/ha |
◆ faza liścia flagowego – do początku kłoszenia |
0,5 l/ha |
◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków |
0,5 l/ha |
OWIES |
|
◆ rozwój liści – krzewienie |
0,5 l/ha |
◆ wzrost źdźbła – do fazy liścia flagowego |
0,5 l/ha |
◇ koniec kwitnienia – do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków |
0,5 l/ha |
RZEPAK ozimy |
|
Jesień |
0,5 l/ha |
Wiosna |
0,5 l/ha |
◆ zwarty zielony pąk kwiatowy |
0,5 l/ha |
◆ luźny zielony pąk – do początku kwitnienia |
0,5 l/ha |
◇ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn |
0,5 l/ha |
RZEPAK jary |
|
◆ rozwój liści – do początku wzrostu pędu głównego |
0,5 l/ha |
◆ zwarty zielony pąk kwiatowy |
0,5 l/ha |
◆ luźny zielony pąk – do początku kwitnienia |
0,5 l/ha |
◇ od początku opadania płatków kwiatowych – do początku rozwoju łuszczyn |
0,5 l/ha |
SŁONECZNIK |
|
◆ faza 4.–6. liścia (BBCH 14–16) |
0,5 l/ha |
◆ wzrost pędu – początek rozwoju pąków (BBCH 30–53) |
0,5 l/ha |
◇ w przypadku spodziewanego wystąpienia ograniczonej dostępności wody, zastosować 1–2 dodatkowe opryski w odstępach 5–7 dni |
0,5 l/ha |
LEN |
|
◇ faza 2.–4. liścia (BBCH 12–14) |
0,5 l/ha |
◆ wzrost pędu głównego (BBCH 30–39) |
0,5 l/ha |
◇ w przypadku spodziewanego wystąpienia ograniczonej dostępności wody, zastosować 1–2 dodatkowe opryski w odstępach 5–7 dni |
0,5 l/ha |
KUKURYDZA |
|
◇ faza 2–6. liścia (optymalny termin zabiegu to 4 liście) |
0,5 l/ha |
◆ faza 7.–8. liścia |
0,5 l/ha |
◆ wzrost źdźbła – do początku rozwoju wiechy |
0,5 l/ha |
◇/◆ rozwój wiechy i kolby |
0,5 l/ha |
BURAK CUKROWY |
|
◆ początek rozwoju liści |
0,5 l/ha |
◆ początek zakrywania międzyrzędzi |
0,5 l/ha |
◆ początek rozwoju korzenia spichrzowego |
0,5 l/ha |
ZIEMNIAK zbierany w fazie pełnej dojrzałości |
|
◇ początek wzrostu pędów i liści (wysokość roślin ok. 10 cm) |
0,5 l/ha |
◇ wzrost pędów i liści (wysokość roślin ˃15 cm) |
0,5 l/ha |
◆ początek zawiązywania bulw |
0,5 l/ha |
◆ bulwy osiągają 70–80% finalnej masy |
0,5 l/ha |
SOJA |
|
◆ początek wzrostu pędów ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◇ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5 l/ha |
GROCH |
|
◆ początek wzrostu pędów ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◇ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5 l/ha |
FASOLA |
|
◆ początek wzrostu pędów ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◇ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5 l/ha |
BÓB |
|
◆ początek wzrostu pędów ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◇ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5 l/ha |
BOBIK |
|
◆ początek wzrostu pędów ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◇ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5 l/ha |
ŁUBIN |
|
◆ początek wzrostu pędów ◆ początek rozwoju pąków kwiatowych ◇ początek rozwoju strąków i nasion |
0,5 l/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – młody, nieowocujący sad |
|
◆ Wiosna: rozwój liści |
0,5 l/ha |
◆ Wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
0,5 l/ha |
◆ Późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego |
0,5 l/ha |
JABŁOŃ – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ zielony pąk |
0,5 l/ha |
◆ różowy pąk |
0,5 l/ha |
◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła |
0,5 l/ha |
◆ początek rozwoju owoców |
0,5 l/ha |
◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości |
0,5 l/ha |
JABŁOŃ – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◇ zielony pąk |
0,5 l/ha |
◆ różowy pąk |
0,5 l/ha |
◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła |
0,5 l/ha |
◆ początek rozwoju owoców |
0,5 l/ha |
◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości |
0,5 l/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych przez okulizację |
|
◆ 1. rok – wiosna (po przyjęciu się podkładek): początek rozwoju liści |
0,5 l/ha |
◆ 1. rok – lato (ok. 3–4 tygodnie po okulizacji): zakończenie wzrostu pędów i liści |
0,5 l/ha |
◆ 2. rok – wiosna (po ścięciu podkładki nad tarczką okulizacyjną): początek rozwoju pędu i liści |
0,5 l/ha |
◆ 2. rok – wiosna/lato:wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
0,5 l/ha |
◆ 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego |
0,5 l/ha |
JABŁOŃ – szkółki drzewek – szkółka drzewek szczepionych zrazami |
|
◆ 1. rok – wiosna (po przyjęciu się zaszczepionych podkładek): początek rozwoju pędów i liści |
0,5 l/ha |
◆ 1. rok – lato: wzrost pędu głównego i rozwój liści |
0,5 l/ha |
◆ 2. rok – wiosna (10–14 dni po ścięciu pędu głównego na wysokość 60–65 cm): początek rozwoju pędów i liści |
0,5 l/ha |
◆ 2. rok –wiosna/lato: wzrost pędu głównego i pędów bocznych |
0,5 l/ha |
◆ 2. rok – późne lato: zakończenie wzrostu wydłużeniowego pędu głównego |
0,5 l/ha |
GRUSZA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◇ zielony pąk |
0,5 l/ha |
◆ biały pąk |
0,5 l/ha |
◇ koniec kwitnienia: większość płatków opadła |
0,5 l/ha |
◆ początek rozwoju owoców |
0,5 l/ha |
◆ owoc osiąga 30–50% typowej wielkości |
0,5 l/ha |
CZEREŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych: 1–2 zabiegi co 5–7 dni |
0,5 l/ha |
◆ rozwój zawiązków owoców |
0,5 l/ha |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
0,5 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców |
0,5 l/ha |
CZEREŚNIA – sady fertygowane – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych: 1–2 zabiegi co 5–7 dni |
0,5 l/ha |
◆ rozwój zawiązków owoców |
0,5 l/ha |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
0,5 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców |
0,5 l/ha |
WIŚNIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych: 1–2 zabiegi co 5–7 dni |
0,5 l/ha |
◆ rozwój zawiązków owoców |
0,5 l/ha |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
0,5 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców |
0,5 l/ha |
ŚLIWA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych: 1–2 zabiegi co 5–7 dni |
0,5 l/ha |
◆ rozwój zawiązków owoców |
0,5 l/ha |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
0,5 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców |
0,5 l/ha |
BRZOSKWINIA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych: 1–2 zabiegi co 5–7 dni |
0,5 l/ha |
◆ rozwój zawiązków owoców |
0,5 l/ha |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
0,5 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców |
0,5 l/ha |
NEKTARYNA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆ rozwój pąków kwiatowych: 1–2 zabiegi co 5–7 dni |
0,5 l/ha |
◆ rozwój zawiązków owoców |
0,5 l/ha |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
0,5 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców |
0,5 l/ha |
MORELA – sady bez fertygacji – owocujący sad |
|
◆/◇ pękanie i rozwój pąków kwiatowych |
0,5 l/ha |
◆ rozwój zawiązków owoców |
0,5 l/ha |
◆ owoc osiąga ok. połowę typowej wielkości |
0,5 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców |
0,5 l/ha |
AGREST |
|
◆ po ruszeniu wegetacji, w okresie rozwoju liści i owoców, 1–3 zabiegi co 14–21 dni |
0,5 l/ha |
◇ po zbiorze owoców |
0,5 l/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina jesienna – odmiany owocujące na pędach jednorocznych |
|
◆ pędy osiągają ok. 1/3 docelowej długości |
0,5 l/ha |
◇ pędy osiągają ok. 1/2 docelowej długości |
0,5 l/ha |
◆ początek rozwoju pierwszych kwiatostanów |
0,5 l/ha |
◇ początek rozwoju pierwszych owoców |
0,5 l/ha |
◆ wzrost i dojrzewanie owoców – do pierwszego zbioru |
0,5 l/ha |
MALINA – plantacje bez fertygacji – malina letnia – odmiany owocujące na pędach dwuletnich |
|
◇ rozwój liści i pędów |
0,5 l/ha |
◆ początek rozwoju kwiatostanów |
0,5 l/ha |
◇ początek rozwoju owoców |
0,5 l/ha |
◆ wzrost i dojrzewanie owoców – do pierwszego zbioru |
0,5 l/ha |
◇ bezpośrednio po zbiorach |
0,5 l/ha |
PORZECZKA |
|
◇ rozwój liści i pędów (BBCH 15–39) |
0,5 l/ha |
◆ zamknięte pąki kwiatowe – końce liści poza łuskami kwiatowymi (BBCH 51–54) |
0,5 l/ha |
◆ wytworzonych 90% owoców (BBCH 79) |
0,5 l/ha |
◇ bezpośrednio po zbiorze owoców, 1–2 zabiegi co 10–21 dni, przed okresem tworzenia pąków na kolejny sezon wegetacyjny |
0,5 l/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA |
|
◆ rozwój pąków |
0,5 l/ha |
◆ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia |
0,5 l/ha |
◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców |
0,5 l/ha |
◇ po zbiorach owoców |
0,5 l/ha |
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – plantacje fertygowane – plantacje owocujące |
|
◆ rozwój pąków |
0,5 l/ha |
◆ rozwój kwiatostanów do początku kwitnienia |
0,5 l/ha |
◆ koniec kwitnienia / początek zawiązywania się owoców |
0,5 l/ha |
◇ po zbiorach owoców |
0,5 l/ha |
WINOROŚL |
|
◆ początek rozwoju liści i nowych pędów |
0,5 l/ha |
◇ rozwój kwiatostanów |
0,5 l/ha |
◆ rozwój owoców – do fazy jagód wielkości grochu |
0,5 l/ha |
◆ jagody zaczynają stykać się ze sobą |
0,5 l/ha |
◆ początek dojrzewania owoców |
0,5 l/ha |
TRUSKAWKA |
|
◆ Wiosna: rozwój liści i koron |
0,5 l/ha |
◆ Lato: dalszy rozwój wegetatywny i zawiązywanie pąków na przyszły sezon |
0,5 l/ha |
TRUSKAWKA |
|
◇ Wiosna: po wznowieniu wegetacji – rozwój liści |
0,5 l/ha |
◆ biały pąk |
0,5 l/ha |
◇ początek kwitnienia |
0,5 l/ha |
◆ początek rozwoju pierwszych owoców |
0,5 l/ha |
◆ bezpośrednio po pierwszym zbiorze |
0,5 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone latem z sadzonek zielonych doniczkowanych – Uprawa w gruncie. |
|
◆ Późne lato w roku sadzenia: dalszy rozwój liści i zawiązywanie pąków na przyszły sezon |
0,5 l/ha |
◆ Wiosna: po wznowieniu wegetacji |
0,5 l/ha |
◆ początek rozwoju kwiatostanów |
0,5 l/ha |
◇ początek rozwoju pierwszych owoców |
0,5 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców |
0,5 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany owocujące latem, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo – Uprawa w gruncie. |
|
◆ rozwój liści i kwiatostanów: 2 zabiegi co 5–10 dni |
0,5 l/ha |
◇ początek rozwoju pierwszych owoców |
0,5 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie owoców |
0,5 l/ha |
TRUSKAWKA – plantacje fertygowane – Odmiany powtarzające, plantacje założone wiosną z sadzonek frigo. Uprawy w gruncie lub podłożach. |
|
◆ rozwój liści: 2 zabiegi co 7–14 dni |
0,5 l/ha |
◇ początek rozwoju pierwszych owoców |
0,5 l/ha |
◆ rozwój i dojrzewanie pierwszych owoców |
0,5 l/ha |
◆ okres owocowania: 2–4 zabiegi co 14–21 dni |
0,5 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek zielonych świeżokopanych |
|
◆ Wiosna: rozwój liści |
0,5 l/ha |
◇ Wiosna: początek wzrostu rozłogów |
0,5 l/ha |
◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,5 l/ha |
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek |
0,5 l/ha |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek doniczkowanych |
|
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: rozwój liści |
0,5 l/ha |
◇ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – wiosna: początek wzrostu rozłogów |
0,5 l/ha |
◆ POLOWE PLANTACJE MATECZNE – początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,5 l/ha |
◆ SADZONKI DONICZKOWANE: 14.–21. dzień po sadzonkowaniu |
podlewanie lub opryskiwanie: roztwór 0,05% |
TRUSKAWKA – produkcja sadzonek – produkcja sadzonek frigo |
|
◆ Wiosna: rozwój liści |
0,5 l/ha |
◇ Wiosna: początek wzrostu rozłogów |
0,5 l/ha |
◆ Początek lata: wzrost wydłużeniowy rozłogów i tworzenie rozetek liściowych na rozłogach |
0,5 l/ha |
◆ Lato: rozwój, wzrost i ukorzenianie się sadzonek |
0,5 l/ha |
POMIDOR |
|
◆ rozwinięte 8–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19) |
0,5 l/ha |
◇ widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53) |
0,5 l/ha |
◇ otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63) |
0,5 l/ha |
◇ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1. gronie (BBCH 71) |
0,5 l/ha |
◆ pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 2.–3. gronie (BBCH 72–73) |
0,5 l/ha |
PAPRYKA |
|
◆ rozwinięte 8–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19) |
0,5 l/ha |
◇ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) |
0,5 l/ha |
◇ początek rozwoju owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) |
0,5 l/ha |
◆ rozwój owoców, 4.–6. Owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76) |
0,5 l/ha |
OBERŻYNA |
|
◆ rozwinięte 8–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 18–19) |
0,5 l/ha |
◇ widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) |
0,5 l/ha |
◇ początek rozwoju owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73) |
0,5 l/ha |
◆ rozwój owoców, 4.–6. Owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 74–76) |
0,5 l/ha |
OGÓREK |
|
◆ rozwinięty 3.–5. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–15) |
0,5 l/ha |
◇ rozwinięte 6–9 lub więcej liści na pędzie głównym (BBCH 16–19) |
0,5 l/ha |
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) |
0,5 l/ha |
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce |
0,5 l/ha |
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce |
0,5 l/ha |
◆ pierwszy owoc na pędzie głównym osiągnął typowy kształt i wielkość zbiorczą (BBCH 71) |
0,5 l/ha |
DYNIA |
|
◇ rozwinięty 4.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 14–19) |
0,5 l/ha |
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) |
0,5 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce |
0,5 l/ha |
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce |
0,5 l/ha |
◆ pierwszy owoc na pędzie głównym osiągnął typowy kształt i wielkość zbiorczą (BBCH 71) |
0,5 l/ha |
KABACZEK |
|
◇ rozwinięty 4.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 14–19) |
0,5 l/ha |
◆ rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29) |
0,5 l/ha |
◆ na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce |
0,5 l/ha |
◇ na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce |
0,5 l/ha |
◆ pierwszy owoc na pędzie głównym osiągnął typowy kształt i wielkość zbiorczą (BBCH 71) |
0,5 l/ha |
CEBULA |
|
◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść |
0,5 l/ha |
◆ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach / po posadzeniu rozsady) |
0,5 l/ha |
◆ początek formowania się główki cebuli |
0,5 l/ha |
◆ wzrost główki cebuli – do początku załamywania się szczypioru |
0,5 l/ha |
CZOSNEK |
|
◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść |
0,5 l/ha |
◆ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach) |
0,5 l/ha |
◆ początek formowania się główki czosnku |
0,5 l/ha |
◆ wzrost główki czosnku – do początku żółknięcia liści |
0,5 l/ha |
POR |
|
◇ wyraźnie widoczny 3.–5. liść |
0,5 l/ha |
◆ wzrost liści (3–4 tygodnie po wschodach / po posadzeniu rozsady) |
0,5 l/ha |
◆ początek formowania się części przeznaczonej do zbioru |
0,5 l/ha |
◆ część przeznaczona do zbioru osiąga 50–70% typowej wielkości |
0,5 l/ha |
WARZYWA CEBULOWE - produkcja rozsady |
|
◆ wzrost liści |
podlewanie lub opryskiwanie: |
BROKUŁ |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
0,5 l/ha |
◇ wzrost liści |
0,5 l/ha |
◆ początek rozwoju róży |
0,5 l/ha |
KALAFIOR |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
0,5 l/ha |
◇ wzrost liści |
0,5 l/ha |
◆ początek rozwoju róży |
0,5 l/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
0,5 l/ha |
◇ wzrost liści |
0,5 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
0,5 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
0,5 l/ha |
KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
0,5 l/ha |
◇ wzrost liści |
0,5 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
0,5 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
0,5 l/ha |
KAPUSTA WŁOSKA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
0,5 l/ha |
◇ wzrost liści |
0,5 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
0,5 l/ha |
◆ główka osiąga ok. 50% typowej wielkości |
0,5 l/ha |
KAPUSTA PEKIŃSKA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
0,5 l/ha |
◇ wzrost liści |
0,5 l/ha |
◆ początek formowania się główki |
0,5 l/ha |
KAPUSTA BRUKSELSKA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
0,5 l/ha |
◇ wzrost pędu głównego i liśc |
0,5 l/ha |
◆ początek formowania się pąków bocznych (główek liściowych) |
0,5 l/ha |
◇ ok. 50% główek uformowanych |
0,5 l/ha |
KALAREPA |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
0,5 l/ha |
◆ początek tworzenia zgrubienia |
0,5 l/ha |
RZODKIEWKA |
|
◆ po wschodach roślin – rozwój liści |
0,5 l/ha |
◆ początek tworzenia zgrubienia |
0,5 l/ha |
JARMUŻ |
|
◆ po przyjęciu się rozsady – rozwój liści |
0,5 l/ha |
◇ wzrost pędu głównego i liści |
0,5 l/ha |
◆ intensywny wzrost masy liściowej |
0,5 l/ha |
WARZYWA KAPUSTNE – produkcja rozsady |
|
◆ wzrost liści |
podlewanie lub opryskiwanie: |
MARCHEW |
|
◇ faza 3.–4. liścia właściwego (BBCH 13–14) |
0,5 l/ha |
◆ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 20% typowej średnicy |
0,5 l/ha |
◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
0,5 l/ha |
◆ korzeń osiąga 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48) |
0,5 l/ha |
PIETRUSZKA |
|
◇ faza 3.–4. liścia właściwego (BBCH 13–14) |
0,5 l/ha |
◆ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 20% typowej średnicy |
0,5 l/ha |
◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
0,5 l/ha |
◆ korzeń osiąga 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48) |
0,5 l/ha |
PASTERNAK |
|
◇ faza 3.–4. liścia właściwego (BBCH 13–14) |
0,5 l/ha |
◆ faza 5. liścia / korzeń zaczyna się poszerzać – korzeń osiąga 20% typowej średnicy |
0,5 l/ha |
◇ korzeń osiąga 30–40% typowej średnicy (BBCH 43–44) |
0,5 l/ha |
◆ korzeń osiąga 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48) |
0,5 l/ha |
SELER |
|
Rozsada: |
podlewanie lub opryskiwanie: |
Uprawa w gruncie ◆ faza 7.–8. liścia (BBCH 17–18) |
0,5 l/ha |
BURAK ĆWIKŁOWY |
|
◇ faza 2–4 liści właściwych / 1–2 pary liści (BBCH 12–14) |
0,5 l/ha |
◆ faza 5 liści właściwych / początek zakrywania międzyrzędzi (BBCH 15/31) |
0,5 l/ha |
◇ początkowy rozwój korzenia spichrzowego, ø ›2 cm (BBCH 41–43) |
0,5 l/ha |
◆ korzeń osiąga 40–70% typowej średnicy (BBCH 44–47) |
0,5 l/ha |