0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000zł

PRO HORTI mrówCA MRÓWCZAN WAPNIA 10L
Pro Horti mrówCa to nawóz zawierający wapń w specjalnej mrówczanowej formie oraz aminokwasy i mikroelementy - cynk i mangan. Zalecany jest szczególnie do nawożenia pozakorzeniowego i poprzez fertygację. Dokarmianie dolistne wapniem konieczne jest zwłaszcza w uprawach ogrodniczych. Jest to spowodowane ograniczonym przemieszczaniem się i transportowaniem jonów Ca2+ w roślinach. Nawóz zapobiega chorobom fizjologicznym, poprawia jędrność, trwałość owoców i warzyw oraz pozytywnie wpływa na ogólną zdrowotność roślin.
Formułowanie polega na dodaniu do substancji czynnej lub składnika odżywczego zwilżaczy, środków wiążących, substancji absorbujących oraz dyspergatorów podczas produkcji. Dzięki mrówczanowej formie wapń jest bardzo szybko wchłaniany przez rośliny.
Formułowanie poprawia właściwości produktu takie jak:
składniki pokarmowe w % (m/m) | |
---|---|
Wapń (Ca) rozpuszczalny w wodzie | 19,0 |
Mangan (Mn) | 1,5 |
Cynk (Zn) rozpuszczalny w wodzie | 0,5 |
Aminokwasy |
Waga: 15.00 KG
uprawa | cel i termin zabiegu | dawka (l/ha) | ilość cieczy (l/ha) |
---|---|---|---|
drzewa ziarnkowe |
Jędrność owoców, zapobieganie gorzkiej plamistości podskórnej oraz innym chorobom przechowalniczym. |
2,5-3 |
500-750 |
drzewa pestkowe |
Wzrost tolerancji na pękanie owoców, poprawa jędrności i trwałości owoców. 3-4 zabiegi od fazy przekwitania aż do zbiorów. |
3 |
500-750 |
porzeczki agrest | Jędrność owoców, wielkość owoców, trwałość pozbiorcza. 3 zabiegi od fazy zawiązywania owoców aż do zbiorów. |
2-3 |
500-750 |
truskawki |
Jędrność owoców, wielkość owoców, trwałość pozbiorcza. |
2-3 |
750 |
winogrona |
Jędrność owoców, odporność na szarą pleśń (Botrytis). |
4 |
500 |
kapusta pekińska |
Poprawa zaopatrzenia w wapń, zwiększenie odporności na choroby fizjologiczne podczas wzrostu i przechowywania. |
2-3 |
400-600 |
pozostałe warzywa w gruncie |
Poprawa zaopatrzenia w wapń, zwiększenie odporności na choroby fizjologiczne podczas wzrostu i przechowywania. |
2-3 |
400-600 |
warzywa pod osłonami |
Poprawa zaopatrzenia w wapń, zwiększenie odporności na choroby fizjologiczne. |
Roztwór 1% |