ZAMÓW PRZEZ TELEFON (22) 230 2272 lub 881 222 336

OPTYCAL 25 KG

Waga: 25.00 KG
Producent: INTERMAG
Dostępność: Wysyłka w przeciągu 24h
Cena: 968,00 zł

OPTYCAL 25 KG 

specjalistyczny nawóz wapniowy

Skład: tlenek wapnia (CaO): 35%, bor(B): 0,1%, miedź(Cu):0,05, żelazo(Fe):0,15%, mangan(Mn): 0,07%, molibden(Mo): 0,002%, cynk(Zn): 0,2%, aminokwasy 

 

OPTYCAL poprawia dobre zaopatrzenie roślin w wapń poprzez stymulację jego pobierania z gleby i transport do najmłodszych części roślin (efekt pompy auksynowo-wapniowej). Dostarcza także łatwo przyswajalny dolistnie wapń w formie bezazotanowej oraz mikroelementy schelatowane przez EDTA. Poprawia jakość i właściwości przechowalnicze plonu.

OPTYCAL zaleca się do stosowania w uprawie wszystkich gatunków roślin wymagających dobrego zaopatrzenia w wapń.
Jako aktywator wapnia, jest jednym z elementów strategii wspomagania naturalnej odporności roślin STRESS CONTROL
SYSTEM (SCS), której celem jest intensyfikacja pobierania składników pokarmowych oraz zintensyfikowanie naturalnych mechanizmów obronnych roślin i zwiększenie ich odporności na stresy.

 

          

 

STOSOWAĆ WYŁĄCZNIE W UZASADNIONEJ POTRZEBIE. NIE PRZEKRACZAĆ ZALECANYCH DAWEK. Przed użyciem przeczytać etykietę. Chronić przed dziećmi. W razie konieczności zasięgnięcia porady lekarza należy pokazać pojemnik lub etykietę. Informacje o produktach aktualizowane są raz w roku. 

OPTYCAL stosowanie nalistnie w formie roztworu wodnego. Można stosować OPTYCAL łącznie z innymi preparatami, które zostały w tym zakresie wcześniej przebadane i ujęte są w „Tabelach mieszania agrochemikaliów INTERMAG” lub po przeprowadzeniu testu sprawdzającego możliwość wykonania i stosowania roztworu wieloskładnikowego.

Terminy stosowania

Jednorazowa dawka
[kg/ha]

PSZENICA

jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16);

1,5

wiosna:
ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
jare – faza 3. liścia – krzewienie (BBCH 13–29);

1,5

JĘCZMIEŃ

jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22)

1,5

wiosna: ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
              jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32)

1,5

ŻYTO

jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22)

1,5

wiosna: ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
              jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32)

1,5

OWIES

faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22)

1,5

RZEPAK

jesień: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18);

1,5

wiosna: po ruszeniu wegetacji początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36)

1,5

KUKURYDZA

I: faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście;

1,5

II: rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31)

1,5

FASOLA, GROCH

I: rozwój kwiatostanu (BBCH 51–55);

1,5

II: początek rozwoju  strąków (BBCH 71–73)

1,5

JABŁOŃ

I: początek kwitnienia (BBCH 60–63);

1,5

II: koniec fazy kwitnienia, wszystkie płatki opadły (BBCH 69);

1,5

III: owoc osiąga wielkość do 20 mm – początek opadania owoców, czerwcowe opadanie (BBCH 72–73);

1,5

IV: owoc osiąga ok. 50% typowej wielkości (BBCH 75)

1,5

W przypadku odmian podatnych na gorzką plamistość oraz odmian przeznaczonych do przechowywania, wskazane są dodatkowe 1–2 zabiegi w zależności od przebiegu pogody w sezonie wegetacyjnym.

GRUSZA

I: początek kwitnienia (BBCH 60–63);

1,5

II: koniec kwitnienia, wszystkie płatki opadły (BBCH 69);

1,5

III: owoce osiągają wielkość 20–30 mm (BBCH 72–73);

1,5

IV: owoce osiągają 50–70% typowej wielkości (BBCH 75–77)

1,5

CZEREŚNIA,  WIŚNIA

I: początek kwitnienia (BBCH 60–64);

1,5

II: zasychanie kwiatów – rozwój zalążni, po przekwitnięciu powstaje owoc  (BBCH 67–71)

1,5

III: owoce osiągają 20–50% typowej wielkości (BBCH 72–75)

1,5

BRZOSKWINIA, MORELA, ŚLIWA

I: początek kwitnienia (BBCH 60–64);

1,5

II: owoce osiągają 20–50% typowej wielkości (BBCH 72–75)

1,5

MALINA, PORZECZKA

I: rozwój kwiatostanów (BBCH 51–54);

1,5

II: początek wzrostu owoców (BBCH 71)

1,5

WINOROŚL

I: początek kwitnienia (BBCH 60–63);

1,5

II: koniec fazy kwitnienia (BBCH 69)

1,5

TRUSKAWKA

I: biały pąk (BBCH 58–60)

1,5

II: pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73)

1,5

PAPRYKA

I: rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13-29);

1–1,5

II: początek kwitnienia (BBCH 59–61);

1–1,5

III: rozwój owoców, 1.–3. owoc osiągnął typową wielkość i kształt (BBCH 71–73)

1–1,5

POMIDOR

I: rozwój liści (BBCH 15–19);

1–1,5

II: widoczny 1.–3. kwiatostan (BBCH 51–53);

1–1,5

III: otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63);

1–1,5

IV: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72);

1–1,5

V: pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 2.–3. gronie (BBCH 72–73)

1–1,5

OGÓREK

I: rozwój liści i pędów bocznych (BBCH 13-29);

1–1,5

II: na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52);

1–1,5

III: na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57);

1–1,5

BROKUŁ

I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17);

1–1,5

II: widoczny 8. pęd boczny – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 28–29);

1–1,5

III: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 20% typowej wielkości (BBCH 41–42);

1–1,5

IV: róża osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43);

1–1,5

V: róża osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45)

1–1,5

KALAFIOR

I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17);

1–1,5

II: faza 8. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 18–19);

1–1,5

III: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 20% typowej wielkości (BBCH 41–42);

1–1,5

IV: róża osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43);

1–1,5

V: róża osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45)

1–1,5

KAPUSTA głowiasta biała, głowiasta czerwona, pekińska, włoska

I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17);

1–1,5

II: faza 9 lub więcej liści (BBCH 19);

1–1,5

III: zaczynają się tworzyć główki – główka osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43);

1–1,5

IV: główka osiąga 30–50% typowej wielkości (BBCH 43–45);

1–1,5

V: główka osiąga 60–80% typowej wielkości (BBCH 46–48)

1–1,5

KAPUSTA BRUKSELSKA

I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17);

1–1,5

II: główny pęd osiąga 70% wysokości typowej dla odmiany – początek rozwoju pąków bocznych (BBCH 37–41);

1–1,5

III: początek rozwoju pąków bocznych – pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte (BBCH 41–43);

1–1,5

IV: pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte – 50% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 43–45);

1–1,5

V: 50–80% rozgałęzień mocno zamkniętych (BBCH 45–48)

1–1,5

KALAREPA, RZODKIEWKA

I: faza 5.liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 15–19);

1–1,5

II: zaczyna się tworzyć zgrubienie – zgrubienie osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)

1–1,5

JARMUŻ

I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17);

1–1,5

II: główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35);

1–1,5

III: osiągnięcie 10–50% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 41-45);

1–1,5

IV: osiągnięte 60–80% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 46-48)

1–1,5

WARZYWA KORZENIOWE

I: rozwój liści (BBCH 13–19)

1–1,5

II: początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41);

1–1,5

III–IV: rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 42–48)

1–1,5

WARZYWA STRĄCZKOWE

I: rozwój strąków (BBCH 71–73)

1–1,5

 

 

Wapń

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.
E-mail:
Telefon:
Pytanie:
Przepisz tekst z obrazka:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych