0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złSubstancja czynna o działaniu grzybobójczym stosowana zapobiegawczo i interwencyjnie w ochronie m.in. zbóż, roślin sadowniczych i warzywnych. Polecana jest zwłaszcza do ograniczania chorób, które powodowane są przez grzyby z grupy workowców (Ascomycota), w tym plamistości siatkowej jęczmienia, parcha, szarej pleśni czy łamliwość źdźbła zbóż. Wykazuje dużą skuteczność w zwalczaniu szarej pleśni w truskawce.
Grupa chemiczna: anilinopirymidyny
Rok wprowadzenia na rynek: 1994
Rodzaj formulacji: EC, WG
Sposób działania: wgłębny (translaminarny)
Cyprodynil działa zapobiegawczo i leczniczo. Szybko pobierany jest przez rośliny i transportowany wewnątrz ksylemu. Zabezpiecza rośliny przed penetracją przez grzyby oraz przed wzrostem grzybni wewnątrz tkanek czy też na powierzchni liści. Hamuje wydzielanie enzymów hydrolitycznych, które biorą udział w infekcji. Środki zawierające cyprodynil, po wyschnięciu na powierzchni liści, są odporne na zmywanie przez deszcz.
Substancja czynna działa skutecznie w niższych temperaturach. Nie zaleca się jej stosowania w temperaturze powyżej 20oC. Mimo odporności na zmywanie (po 2 godzinach od zabiegu), nie zaleca się stosowania środków zawierających cyprodynil tuż przed deszczem lub bezpośrednio po nim, na mokre rośliny. Optymalna wilgotność powietrza podczas ich stosowania to ok 60%. Zabiegi należy wykonać poza okresem aktywności pszczół, najlepiej wieczorem, po zakończeniu oblotu upraw.
Rośliny rolnicze:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny warzywne:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny sadownicze:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny ozdobne:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny zielarskie:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny leśne:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny inne:
Zwalczane agrofagi: