KAPTAN - JAK DZIAŁA? MOŻLIWOŚCI STOSOWANIA

Substancja czynna kaptan jest szeroko stosowana od ponad 70 lat. Stosowana jest jako fungicyd głównie w ochronie roślin sadowniczych m.in. jabłoni i gruszy przed parchem. Może też być używana do moczenia cebul roślin ozdobnych, w tym tulipanów.

 

Grupa chemiczna: ftalimidy

Rok wprowadzenia na rynek: 1952

Rodzaj formulacji: WG, SC, WP, WDG

Sposób działania: powierzchniowy (kontaktowy)

24,50zł
20,00zł
41,00zł
270,60zł
-10%
-3,30zł
31,80zł
35,10zł
450,00zł
Brak w magazynie
1426,00zł
2216,00zł
Brak w magazynie
490,60zł
Brak w magazynie
506,00zł
Brak w magazynie
62,64zł
Brak w magazynie
102,90zł
Brak w magazynie
1594,08zł
Brak w magazynie
321,50zł
Brak w magazynie
69,60zł
Brak w magazynie
450,00zł
Brak w magazynie
341,00zł
485,00zł
Brak w magazynie
63,00zł
Brak w magazynie
205,90zł
Brak w magazynie
64,26zł
Brak w magazynie
318,00zł
Brak w magazynie
178,00zł
Brak w magazynie
300,00zł
Brak w magazynie

W jaki sposób działa kaptan?

Kaptan stosowany jest zapobiegawczo w ochronie roślin przed chorobami grzybowymi. Charakteryzuje go wielokierunkowy mechanizm działania na komórki grzybów. Hamuje podziały komórkowe, kiełkowanie zarodników grzyba i blokuje procesy oddychania patogenów. W efekcie mikroorganizm chorobotwórczy ginie.

Jak stosować kaptan?

Środki ochrony roślin z kaptanem najlepiej stosować w temperaturze 12-20oC przy wilgotności powietrza ponad 60%. Nie należy jednak wykonywać zabiegów bezpośrednio przed deszczem i po nim, na mokre rośliny (mgła, rosa), gdyż jest to substancja powierzchniowa. W okresie kwitnienia drzew zabiegi należy wykonywać po zakończeniu oblotu upraw przez pszczoły i inne owady zapylające, wieczorem.

Zalecane stosowanie kaptanu

Rośliny sadownicze:

  • jabłoń,
  • grusza,
  • wiśnia,
  • czereśnia,
  • truskawka,
  • malina,
  • agrest,
  • pigwa,
  • pigwowiec,
  • nieszpułka,
  • borówka wysoka,
  • porzeczka czarna i czerwona.

Zwalczane agrofagi:

  • antraknozy,
  • parch jabłoni, parch gruszy, parch pigwy,
  • szara pleśń,
  • gorzkie zgnilizny,
  • brunatna zgnilizna drzew pestkowych,
  • brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych,
  • drobna plamistość drzew pestkowych,
  • plamistość liści.

Rośliny warzywne:

  • fasola szparagowa.

Zwalczane agrofagi:

  • antraknoza fasoli,
  • szara pleśń,
  • bakterioza obwódkowa fasoli.

Rośliny ozdobne:

Zwalczane agrofagi:

  • szara pleśń,
  • rak pędów róż,
  • zamieranie pędów róż,
  • zgnilizna twardzikowa,
  • antraknoza wyżlinu,
  • powłocznik azaliowy,
  • opadzina liści azalii,
  • zaraza liliaka,
  • fuzarioza,
  • septorioza,
  • penicylioza,
  • czarna zgnilizna korzeni cyklamena,
  • sucha zgnilizna bulw i łodyg mieczyka.