0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złSiarka to jedna z najstarszych substancji wykorzystywanej do ochrony roślin. Stosowana jest zapobiegawczo. Ogranicza mączniaki prawdziwe w uprawach roślin warzywnych, sadowniczych, ozdobnych oraz innych. Na roślinach jabłoni i gruszy siarka ogranicza również występowanie parcha.
Grupa chemiczna: siarkowe
Rodzaj formulacji: SC, WG, WP
Sposób działania na szkodniki: powierzchniowy
Siarka jest substancją czynną o działaniu powierzchniowym przeznaczoną do stosowania zapobiegawczego. Działanie grzybobójcze następuje w chwili, gdy siarka pod wpływem temperatury utlenia się do dwutlenku siarki. Działa on wielokierunkowo. Blokuje działanie enzymów oddechowych grzybów, co zaburza ich procesy oddychania i uwalniania energii.
Siarki nie należy stosować w temperaturze powyżej 25oC, ponieważ może dojść do poparzenia roślin. Optymalna temperatura stosowania to pomiędzy 12 a 20oC. Zabiegów nie wykonywać też w okresie długotrwałej suszy, ale i bezpośrednio przed i po deszczu, na mokre rośliny. Zalecana względna wilgotność powietrza podczas zabiegów to ponad 60%. Zabiegi należy wykonywać poza okresem aktywności pszczół, a więc wieczorem, po zakończeniu oblotu upraw.
Rośliny rolnicze:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny warzywne:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny sadownicze:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny ozdobne
Zwalczane agrofagi:
Rośliny zielarskie:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny leśne:
Zwalczane agrofagi:
Rośliny inne:
Zwalczane agrofagi: