SPINOSAD - JAK DZIAŁA? MOŻLIWOŚCI STOSOWANIA

Substancja czynna zwalczająca szkodniki w uprawach roślin warzywnych, rolniczych, sadowniczych i ozdobnych, stosowana jest zatem jako insektycyd. Spinosad jest neurotoksyną otrzymywaną w wyniku fermentacji bakterii glebowych Saccharopolyspora spinosa. Jest substancją naturalną.

 

Grupa chemiczna: spinozyny

Rodzaj formulacji: SC

Sposób działania na szkodniki: kontaktowy i żołądkowy

Sposób działania w roślinie: wgłębny

25,50zł
206,00zł
76,00zł
16,50zł
340,00zł
Brak w magazynie
1090,00zł
Brak w magazynie
35,50zł
Brak w magazynie
31,32zł
Brak w magazynie

W jaki sposób działa spinosad?

Jest to substancja czynna działająca kontaktowo i żołądkowo, w roślinie natomiast działa wgłębnie. Uszkadza system nerwowy szkodników, prowadząc do nieskoordynowanych ruchów, paraliżu i w końcu śmierci owada. Objawy działania substancji czynnej występują w ciągu kilkunastu minut po zabiegu, a śmierć szkodników ma miejsce po upływie kilku godzin.

Jak stosować spinosad?

Optymalną temperaturą stosowania środków zawierających spinosad jest 8-25oC. Nie należy ich stosować przed spodziewanym deszczem i po nim. Pod osłonami zaleca się wykonywanie zabiegów w godzinach wieczornych. W celu ochrony pszczół i innych owadów zapylających nie stosować na rośliny uprawne w czasie kwitnienia.

Zalecane stosowanie spinosadu

Rośliny rolnicze:

  • ziemniak.

Zwalczane agrofagi:

  • larwy stonki ziemniaczanej.

Rośliny sadownicze:

  • grusza,
  • agrest,
  • borówka wysoka,
  • jeżyna,
  • malina,
  • porzeczka (biała, czarna, czerwona),
  • truskawka,
  • żurawina.

Zwalczane agrofagi:

  • muszka plamoskrzydła,
  • wciornastek różówek,
  • zwójki (np. bukóweczka, różóweczka, siatkóweczka),
  • piędzik przedzimek.

Rośliny warzywne:

  • brokuł,
  • cebula,
  • kalafior,
  • kapusta biała głowiasta,
  • ogórek (pod osłonami),
  • pomidor (w gruncie, pod osłonami i w szklarni),
  • sałata głowiasta, sałata długolistna (sałata rzymska), sałata liściowa (sałata kędzierzawa),
  • por,
  • seler korzeniowy (w gruncie i pod osłonami),
  • seler naciowy (w gruncie i pod osłonami),
  • jarmuż,
  • kalarepa,
  • rukola,
  • roszponka,
  • szczypiorek,
  • czosnek,
  • czosnek askaloński,
  • szpinak,
  • szczaw,
  • bakłażan (od osłonami i w szklarni),
  • papryka (pod osłonami i w szklarni),
  • rośliny warzywne uprawiane na młode liście.

Zwalczane agrofagi:

  • bielinek (np. kaustnik, rzepnik),
  • śmietka ćwiklanka,
  • błyszczka jarzynówka,
  • piętnówka kapustnica,
  • liściolubka selerowa,
  • wciornastki (np. tytoniowiec, zachodni),
  • skośnik pomidorowy,
  • miniarki (np. ciepłolubka i wielożerna).

Rośliny ozdobne pod osłonami:

Zwalczane agrofagi:

  • wciornastek zachodni.