Polecany produkt
Polecany produkt
BIOCAL 5L
5 (6)

BIOCAL 5L

5 (6)
Pojemność
Cena: 490,54zł 485,00zł (w tym 8% VAT)
Najniższa cena w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 483,19zł
Brak towaru w magazynie!
Powiadom o dostępności
Wysyłka w 24h!
Ikona ciągnika
485 snopków w programie Żniwa w Polu
Ikona snopków

BIOCAL 5L

NAWÓZ POPRAWIAJĄCY DYSTRYBUCJĘ WAPNIA W ROŚLINACH, WYBARWIENIE OWOCÓW, JAKOŚĆ PLONU, WŁAŚCIWOŚCI POZBIORCZE ORAZ ZAPOBIEGAJĄCY CHOROBOM FIZJOLOGICZNYM

 

Nawóz umożliwiający prawidłową dystrybucję wapnia w roślinie. Aktywując tzw. pompę wapniową w komórkach rośliny, ułatwia pobieranie i transportowanie wapnia do tych organów, gdzie naturalny transport jest utrudniony. W efekcie BioCal ogranicza symptomy związane z niedoborami wapnia. Pomaga roślinie wykorzystać wapń efektywnie w niekorzystnych warunkach, m.in. w wysokiej lub niskiej temperaturze czy podczas suszy. BioCal stosowany regularnie znacząco poprawia jakość plonu, jego wielkość, wyrównanie, wybarwienie i właściwości pozbiorcze. Nawóz zdecydowanie zapobiega występowaniu chorób fizjologicznych. Jego dużą zaletą jest możliwość mieszania z większością znanych nawozów dolistnych i agrochemikaliów.

 

Skład:

  • Tlenek wapnia - 8%
  • Cynk - 3%

Dawkowanie - jak stosować BioCal?

  • 1 – 1,5 l/ha.

Bio-Cal zapobiega:

  • gorzkiej plamistości podskórnej jabłek,
  • suchej zgniliźnie wierzchołkowej pomidora i papryki,
  • innym chorobom fizjologicznym.

Zalety stosowania nawozu BioCal:

  • znaczna poprawa wybarwienia owoców,
  • większa odporność roślin na choroby,
  • poprawa właściwości transportowych owoców miękkich,
  • poprawa właściwości przechowalniczych warzyw i owoców.

BioCal - zalecenia stosowania

  • BioCal może być stosowany na wszystkich roślinach, m.in. jabłoniach, gruszach, czereśniach, truskawkach, malinach, kapustnych, pomidorach, sałacie, papryce, ogórkach, roślinach ozdobnych i wielu innych.
  • Może być mieszany z większością znanych nawozów dolistnych i agrochemikaliów.
  • Nie zaleca się mieszać z nawozami zawierającymi fosfor, chyba że taka mieszanina uznana jest za kompatybilną.
  • Rekomendowaną dawkę nawozu stosować w minimum 100 l/ha wody.
  • Stosowanie wraz z nawozami zawierającymi saletrę wapniową może wpłynąć na pogorszenie efektu wybarwienia owoców i opóźnić dojrzewanie.
  • Do zabiegu zaleca się dodanie adiuwantu poprawiającego przyczepność - PROTECTOR.
  • Nie stosować z żadnym zwilżaczem!

Biocal - nawóz poprawiający wybarwienie owoców i zwiększający odporność roślin na choroby

Źródło: bioagris.pl

Waga: 6.00 KG

#4548

STOSOWANIE NAWOZU BIOCAL

Przykładowe uprawy

 

Jabłonie

W celu ograniczeniu chorób fizjologicznych i polepszeniu zdolności przechowalniczej owoców, poprawy wykolorowania owoców

1 ltr/ha
minimum 4 zabiegi w fazach:

  1. 20 – 30 % kwiatów otwartych
  2. bezpośrednio po kwitnieniu (jeżeli pierwszy zabieg był niemożliwy do wykonania, należy użyć podwójna dawkę preparatu)
  3. 4 tygodnie po kwitnieniu
  4. 4 tygodnie przed planowanym zbiore

Kapusta pekińska, kapusta głowiasta

W celu ograniczeniu występowania chorób fizjologicznych (wewnętrzne zbrunatnienie główek „tipburn”, plamistość pieprzowa) i poprawy jakości plonu

1 – 1,5 ltr/ha
minimum 3 zabiegi w fazach:

  1. Podlewanie rozsady
  2. Przed zamknięciem główek
  3. 2 tygodnie po zamknięciu główek

W przypadku wystąpienia warunków sprzyjających wystąpieniu tipburnu (duże wahania temperatury, spodziewane obfite opady po okresie suszy) , stosować dodatkowe zabiegi nie częściej jednak niż co 2 tygodnie

Sałata

W celu ograniczenia występowania chorób fizjologicznych , oraz poprawie jakości plonu

1 – 1.5 ltr/ha
minimum 3 zabiegi

  1. Podlewanie rozsady
  2. 10 – 14 dni po wysadzeniu
  3. Tuż przed zamknięciem główki

W przypadku wystąpienia warunków sprzyjających wystąpieniu tipburnu (duże wahania temperatury, spodziewane obfite opady po okresie suszy, duże wahania wilgotności), stosować dodatkowe zabiegi nie częściej jednak niż co 2 tygodnie od poprzedniego

Czereśnie i wiśnie

W celu poprawy jakości plonu i redukcji pękania owoców

1 ltr/ha
minimum 4 zabiegi

  1. W fazie białego pąka
  2. W czasie opadania płatków
  3. W fazie wzrostu zawiązków
  4. 3 tygodnie przed zbiorem

Pomidor, papryka, ogórek

W celu ograniczenia chorób fizjologicznych (sucha zgnilizna) oraz poprawie zawartości jakości plonu (większa zawartość ekstraktu, bardzie jędrne ogórki)

1 ltr/ha
Pierwszy zabieg wykonać w początku kwitnienia następne w odstępach co 3 tygodnie. W przypadku wystąpienia warunków sprzyjających wystąpieniu chorób fizjologicznych, stosować dodatkowe zabiegi nie częściej jednak niż co 2 tygodnie od poprzedniego.

Truskawki i jagodowe

W celu ograniczenia chorób fizjologicznych i poprawy jakości plonu

1 ltr/ha
Zabiegi rozpocząć tuż po rozpoczęciu kwitnienia i powtarzać co 10 – 14 dni (częstsze zabiegi wykonywać w warunkach stresu)

Produkty o podobnym działaniu / Zamienniki dla BIOCAL 5L
299,00zł
314,00zł
Brak w magazynie
154,00zł
Brak w magazynie
70,00zł
Bio Agris 20 B, Dylewska 03-011 Warszawa
Opinie o produkcie
Nasze opinie są zweryfikowane i pochodzą od Kupujących. W celu zapoznania się z podjętymi środkami weryfikacji opinii odwiedź stronę zaufane.pl
5
Średnia ocena
6
Opinie klientów
2022-05-09
W celu poprawy zawartości wapnia w owocach, uważam że to dobry produkt.
Emilia
2021-02-08
niezbędne składniki pokarmowe
Jakub
2022-05-05
do malin polecam
Tomasz
2021-04-25
na truskawki
JÓZEF
2021-05-17
Lux środek
Tomasz
Cena: 490,54zł 485,00zł (w tym 8% VAT)
Powiadom o dostępności