0,00zł
DO RABATU NA WYSYŁKĘ: 1000złDlaczego warto stosować nawozy z tlenkiem wapnia? Jak wapń działa na rośliny? Jakie są zalety dolistnego stosowania wapnia?
Tlenek wapnia
Wapń (Ca) jest jednym z tych składników pokarmowych, które pozytywnie wpływają na jakość owoców oraz warzyw. W nawozach wapń występuje najczęściej w formie tlenku wapnia (CaO) będącego nieorganicznym związkiem chemicznym z grupy tlenków. W nawozach doglebowych stosowany jest przede wszystkim do podnoszenia odczynu gleby, a w nawozach dolistnych w celu zapobiegania lub eliminacji niedoborów wapnia. Niedobory tego pierwiastka powodują m.in. uszkodzenia ścian komórkowych owoców, co przekłada się np. na gorszą zdolność przechowalniczą i ogólne pogorszenie jakości plonu. Dlatego tak ważne jest zadbanie o odpowiedni poziom tego cennego składnika w roślinach.
Wapń jest popularnym składnikiem wykorzystywanym szczególnie w sadownictwie, dzięki jego korzystnemu wpływowi na poprawę jakościowych cech owoców. Poprawia m.in. jędrność owoców, ich odporność na pękanie, wybarwienie, oraz ogranicza występowanie chorób przechowalniczych. Jest jednym ze składników ważnych dla wzrostu i prawidłowego rozwoju roślin. Wapń poprawia ogólną jakość plonu handlowego i wydłuża jego trwałość w czasie obrotu.
Dostarczanie roślinom tlenku wapnia dolistnie jest bardzo efektywne, dlatego stanowi ważny element nawożenia w produkcji sadowniczej, ale nie tylko. Nawożenie dolistne wapniem zaleca się w celu zapobiegania lub eliminacji niedoborów wapnia zwłaszcza w uprawach o wysokim zapotrzebowaniu na ten składnik, a więc:
Nawozy z tlenkiem wapnia najlepiej stosować profilaktycznie, aby uniknąć wystąpienia wizualnych objawów niedoboru tego składnika na roślinach. Szczególnie ważne są zabiegi wykonywane w okresach intensywnych przyrostów oraz kształtowania się i wzrostu owoców, bulw lub korzeni spichrzowych.
W celu sprawdzenia dawkowania poszczególnych nawozów zawierających tlenek wapnia, zachęcamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego.